Tutkijat: ”Punaviini ei ehkä olekaan niin terveellistä kuin on hypetetty”

Tutkijat eivät löytäneet todisteita sille, että viinistä löytyvä resveratroli pysäyttäisi sydän- ja verisuonitauteja tai pidentäisi elinikää.

Punaviinin terveysvaikutukset eivät ehkä pidäkään paikkaansa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että punaviinin, tumman suklaan ja marjojen kulutus vähentää tulehduksia, mikä on saanut tutkijat spekuloimaan, että sen aiheuttaa näistä kaikista löytyvä resveratroli.

Yhdysvaltalaisen yliopiston professori Richard Semban ja hänen kollegoidensa tekemä tutkimus ei kuitenkaan löytänyt todisteita tälle. Tutkimusta tehtiin Italian Toscanassa sijaitsevassa kahdessa pienessä kaupungissa, jonka iäkkäistä asukkaista 783 suostui osallistumaan tutkimukseen.

Osallistujat antoivat BBC:n mukaan tietoja heidän päivittäisistä ruokavalioistaan sekä pissanäytteitä, joista mitattiin heidän resveratrolin saadut määrät. Yhdeksän vuotta kestäneen tutkimuksen aikana 268 osallistujaa menehtyi, 174 kehittyi sydän- ja verisuonitauti sekä 34 sairastui syöpään.

BBC kertoo, että virtsan resveratroli ei ollut kytköksissä tutkimuksen mukaan kuoleman riskiin, sydän- ja verisuonitaudin riskiin tai syöpäriskiin.Tämän lisäksi se ei ollut kytköksissä mihinkään verestä löytyneisiin tulehduksen merkkeihin.

”Ajatus oli, että tietyt ruoat ovat hyvästä ihmisille, koska niissä on resveratrolia. Emme löytäneet sitä ollenkaan. Resveratroli-tarina osottautuikin yhdeksi sellaiseksi tapaukseksi, jossa terveysvaikutteista hypetetään hirveästi, mutta ne eivät kestä ajan testiä”, Semba sanoi BBC:n mukaan.

Semban mukaan viinistä, tummasta suklaasta tai marjoista saadut mahdolliset hyödyt tulevat jostakin toisesta, yhteisestä ainesosasta tai ainesosista. Sen lisäksi ei ole selvää, kuinka paljon pitäisi syödä tai juoda.

”Nämä ovat monimutkaisia ruokia ja se, mitä tutkimuksemme selvitti, että hyödyt eivät ainakaan johdu resveratrolista”, Semba kommentoi.

Asiantuntijoiden mukaan aihetta pitäisi tutkia lisää. Britannian sydänyhdistys tekee parhaillaan omaa tutkimustaan resveratrolista.

”Tämän tutkimuksen tulokset ovat kiinnostavia, mutta eivät muuta ruokavalioneuvoja, joita tarjoamme. Ihmisten pitäisi silti syödä paljon hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvää”, yhdistyksessä mukana oleva Maureen Talbot kertoi BBC:n haastattelussa.

”Tunnistamme tarpeen oppia enemmän resveratrolista ja rahoitamme tutkimusta sen sairauksia vastaan taistelevista ominaisuuksista ja siitä, miten se vaikuttaa sydän- ja verenkiertoelimistöön”, Talbot jatkoi.

”Tämä tutkimus on elintärkeä, koska se voisi muodostaa pohjan tulevaisuuden lääketieteelle”, hän päätti.

Lähde: BBC