Vaikeus pitää katsekontaktia yllä keskustellessa on yleistä ja siihen on myös hyvä syy.

Keskustellessa olisi aina hyvä välillä katsoa toista silmiin, mutta monille katsekontaktin ottaminen – etenkin pidemmäksi aikaa – tuntuu epämukavalta tai vaikealta. Tälle on kuitenkin järkevä selitys: tutkimuksen mukaan toisen silmiin tuijottaminen vaikeuttaa ajattelemista.

Glamourin mukaan Kioton yliopiston tutkijat pyysivät 26 ihmistä täyttämään sanaristikon samalla, kun katsoivat valokuvaa kasvoista edessään olevalta ruudulta. Kuvassa olevat kasvot katsoivat joko heitä suoraan tai sivuun.

Tutkimuksessa ilmeni, että helppojen sanaristikkojen kohdalla kuvassa olevan katseen kohtaaminen ei vaikuttanut kummoisesti, mutta ristikkojen vaikeutuessa katsekontakti laittoi kapuloita rattaisiin.

Glamourin mukaan tutkimusta tehneet uskovat, että toisen henkilön silmiin katsominen ja sanojen muodostaminen ovat peräisin samasta osasta aivoja, mikä tarkoittaa sitä, että kun koettaa tehdä kumpaakin yhtä aikaa, lopulta se alkaa rasittaa aivoja.

Esimerkiksi kahvia tilatessa katsekontaktin ottaminen ei vaadi niin paljoa, mutta keskustellessa vaikkapa politiikasta tilanne onkin jo toinen ja impulssi katsoa muualle kuin silmiin voimistuu. Glamourin mukaan ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, sillä se luultavasti ajaa tarkoituksensa – onhan kuitenkin vaikea kerätä ajatuksiaan, kun on keskittynyt pitämään katseensa toisen silmissä.

Katsekontaktiin liittyvä tutkimus julkaistiin Cognition-journalissa ja voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: Glamour