Psykologien neuvoilla ikävän kokemuksen voi jättää taakseen terveillä tavoilla ja tehdä siitä itseään vahvistavan kokemuksen.

Lähes jokainen tulee jossain vaiheessa elämäänsä torjutuksi. Tulipa torjunta ihastukselta, ystävältä tai työpaikasta, jota hait, on näille kaikille yhteistä se, että torjunta sattuu.

Pahimmillaan torjutuksi tuleminen voi johtaa siihen, ettei uskalla enää laittaa itseään tilanteisiin, joissa voisi tulla torjutuksi uudelleen, ja alkaa pidätellä itseään elämän eri osa-alueilla. Psykologi Leslie Becker-Phelpsin mukaan torjutuksi tulemisen käsittely epäterveillä tavoilla voikin vaikuttaa negatiivisesti ihmissuhteisiin ja johtaa jopa masennukseen ja ahdistukseen.

Onneksi on olemassa oikeita, terveitä tapoja käsitellä torjutuksi tulemista. Good Housekeepingin mukaan torjunnan voi itse asiassa muuttaa kokemukseksi, joka auttaa sinua kehittämään itseäsi ja tekemään sinusta vahvemman.

Jos siis mietit, miten käsitellä ystävän, perheenjäsenen, työkaverin, ihastuksen – kenen tahansa – antamaa torjuntaa, voi näistä psykologien neuvoista olla apua:

Opi ymmärtämään, miksi torjunta sattuu niin paljon

Siihen on syy, miksi torjutuksi tuleminen sattuu eikä se ole sitä, että olisit heikko tai herkkä. Taustalla on evoluutiollinen syy, miksi ihmiset kaipaavat hyväksyntää muilta. Psykoterapeutti Lori Gottliebin mukaan ihmisten tarve yhteyteen muiden kanssa juontuu historiasta, kun ihmiset luottivat ryhmiin selviytyäkseen.

”Kun joku torjuu meidät, siinä on todella alkukantainen osa, joka on vastoin kaikkea sitä, mitä koemme tarvitsevamme selviytyäksemme”, Gottlieb sanoi Good Housekeepingille.

Evoluution lisäksi reaktio torjutuksi tulemiseen riippuu myös omasta tavasta kiintyä muihin. Becker-Phelpsin mukaan vauvana terveellä tavalla huoltajiensa kanssa kanssakäymisessä oleville kehittyy usein turvallinen kiintymyssuhde, jonka myötä kokee, että itsellään on arvo ja on rakastettava. Turvattoman kiintymyssuhteen omaavat sen sijaan yleensä mieltävät itsensä sellaisiksi, joilla ei ole arvoa, heitä ei voi rakastaa ja he ovat riittämättömiä. Tämä voi osaltaan selittää, miksi joillakin on niin vaikea päästä yli torjunnasta.

Ota etäisyyttä ja huolehdi itsestäsi

Gottliebin mukaan heti torjunnan jälkeen ei yleensä olla sellaisessa mielentilassa, että asiaa voisi ajatella, koska torjunta sattuu niin paljon. Suuttumus ja paha mieli ovat usein välittömiä reaktioita torjuntaan, mutta suuttumuksen vapauttaminen (esim. huutamalla tai lyömällä nyrkkeilysäkkiä) ei auta vähentämään tätä tunnetta – se voi jopa lisätä sitä.

Becker-Phelpsin mukaan näissä tilanteissa itsestään huolehtiminen on erittäin tärkeää. Harrastukset, kuten liikunta, juokseiminen, jooga tai meditaatiot ovat hyviä tapoja päästä tasapainoiseen tilaan, jossa tapahtunutta miettii selkeämmin sen sijaan, että ajautuu tunteiden vietäväksi. Jos nämä mainitut aktiviteetit eivät ole sinun juttusi, voit kokeilla tehdä jotain, joka saa olosi tuntumaan hyvältä ja auttaa sinua rauhoittumaan. Se voi olla leipomista, kylpy, musiikin kuunteleminen – mitä tahansa positiivista.

Ota aikaa tunteiden käsittelyä varten

Kun olet ensin hieman rauhoittunut, on sen jälkeen tärkeä kiinnittää huomiota siihen, mitä tunnet. Yksi hyvä tapa käydä tunteita läpi on kirjoittaa ne ylös päiväkirjaan. Becker-Phelps neuvoi harjoitusta, jossa kirjoitat kaikki tuntemasi tunteet ylös ja sitten yhdistät niihin ajatuksiasi, jotka sopivat näihin tunteisiin.

”Näin saat hieman etäisyyttä ja voit käsitellä torjutuksi tulemista paremmin, koska et ole niin kiinni siinä”, Becker-Phelps sanoi.

Kun käyt tunteitasi läpi, on tärkeä muistaa, ettei siitä ole apua, jos ajattelet ettet saisi tuntea tietyllä tavalla.

”Tunteesi eivät ole koskaan vääriä tai oikeita, ne vain ovat olemassa”, Becker-Phelps totesi.

Voimista itseäsi positiivisilla puolillasi

Sen lisäksi, että käyt läpi tunteitasi ja tunnistat ne, kokeile myös kirjoittaa ylös positiivisia puolia itsessäsi. Good Housekeepingin mukaan tämä siis käytännössä tarkoittaa sitä, että teet listan vahvuuksistasi ja arvoistasi ja aloitat jokaisen aamun lukemalla ne itsellesi ääneen.

”Tämä ei tarkoita, että vain kehut itseäsi, vaan myös ajattelet niitä asioita, jotka tekevät sinusta sen, kuka olet”, Becker-Phelps selitti.

Tämä tapa auttaa sinua tuntemaan olosi vahvemmaksi auttamalla sinua pitämään kinni asioista, jotka ovat osa sinua, ja tunnistamaan, minkälainen todella olet.

Vietä aikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa

Yksi tärkeimpiä asioita, joka kannattaa muistaa torjutuksi tulemisen jälkeen, on se kuinka elämässä on muutakin kuin yksi torjunta yhdeltä henkilöltä tai asialta – ja kuinka paljon ihmisiä on sinun puolellasi. Good Housekeepingin mukaan muistuttaaksesi itseäsi siitä, että maailma ei ole kääntänyt sinulle selkääsi, vietä laatuaikaa ystävien ja perheen kanssa ja varmista, että todella tunnet yhteyttä muihin ihmisiin elämässäsi. Esimerkiksi jos koetat päästä yli siitä, että ihastuksesi torjui sinut, voi silloin olla hyvä idea kääntyä ystävien tuen puoleen ja viettää aikaa heidän kanssa.

”Yhteys on niin tärkeää, koska se muistuttaa meitä kaikista asioita, joita emme muista siinä hetkess: se muistuttaa, miten rakastettavia olemme.. että ihmiset välittävät meistä.. että olemme sen arvoisia”, Gottlieb kertoi.

Jos ajanvietto ei ole mahdollista, ajattele läheisiäsi

Jos jostain syystä et pysty viettämään aikaa rakkaimpiesi kanssa, koeta käyttää aikaasi siihen, että vain ajattelet sinulle tärkeää henkilöä. Voit myös etsiä valokuvan hänestä – etenkin sellaisen, jossa olette yhdessä – ja päivittäin katsoa sitä muistuttaaksesi itseäsi, että tämä ihminen tukee sinua.

”Toisinaan toistamalla tätä ja näkemällä valokuvia, alat omaksua sen ja sitten kannat sitä sydämessäsi vahvempana”, Becker-Phelps totesi.

”Kun vaikea tilanne koittaa ja tunnet olosi torjutuksi, voit palata tähän kuvaan – edes mielessäsi – ja saada häenstä lohtua, koska olet harjoitellut lohdutuksen tuntemista”, hän lisäsi.

Muista olla kiltti itseäsi kohtaan

Ihmisillä on taipumus piestä itseään henkisesti niihin asioihin liittyen, minkä ajatellaan johtaneen torjutuksi tulemiseen, mutta tämä tapa tekee olon lopulta huonommaksi.

”Torjunnan jälkeen monet ihmiset ensimmäisenä ovat ilkeitä itseään kohtaan ja alkavat miettiä erilaisia ajatuksia siitä, mikä heissä on vialla”, Gottlieb huomautti.

Sen sijaan, että murehtisit mikä meni pieleen ja velloisit ikävissä tunteissa, Gottlieb suosittelee katsomaan tilannetta objektiivisemmin ja kysymään itseltäsi, voitko oppia tilanteesta jotain – ja tekemään niin myötätunnolla itseäsi kohtaan.

Omaksu terveitä tapoja

Good Housekeepingin mukaan toisinaan päivittäiset asiat kodissasi tai työelämässä saattavat vaikuttaa siihen, miten reagoit torjuntaan – ehkä et ole nukkunut tarpeeksi tai olet syönyt huonosti viime aikoina. Nämä asiat voivat vaikeuttaa torjunnan käsittelyä terveillä tavoilla. Siksi yksi tapa pärjätä torjunnan kanssa paremmin onkin elää terveellisesti. Eli siis syö hyvin, liiku säännöllisesti ja huolehdi nestetasapainosta. Nämä kaikki voivat auttaa pysymään vahvana torjunnan edessä.

”Mitä terveellisempi elämäsi on, sitä enemmän sinulla on resursseja käsitellä vaikeita tilanteita”, Becker-Phelps sanoi.

Älä anna torjunnan estää sinua

Yksi tärkeä opetus torjutuksi tulemisesta on se, ettei sen pidä antaa estää sinua tulevilta yrityksiltä. Torjutuksi tuleminen on väistämätön osa elämää. Good Housekeeping muistuttaakin, että jokainen menestynyt ihminen on myös tullut torjutuksi kerran tai toisenkin elämässään.

Seuraavan kerran, kun et saa hakemaasi työtä tai treffikutsuusi vastataan kieltäytyen, muistuta itseäsi että jokainen kokee torjutuksi tulemista – ja sen sijaan, että antaisit sen särkeä itsesi ja saada mielesi maahan, kysy itseltäsi mitä voit tehdä jatkossa.

”Tärkein asia on, ettei vello torjunnassa, vaan miettii, voiko tästä kokemuksesta oppia jotain. Ja mitä voin tehdä jatkossa? Mihin voin jatkaa tästä”, Gottlieb kertoi.

Lähde: Good Housekeeping