Suhteessa eläminen on monien asioiden yhdistämistä, kuten joskus pankkitilien.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on, kuinka talous hoidetaan, kun puikoissa on kaksi ihmistä, yhden sijaan? Monissa suhteissa jako on selkeä, on tarkasti tiedossa oma rooli laskujen maksun suhteen ja sen osalta, mihin varoja käytetään. Joskus järkeväksi ratkaisuksi osoittautuu yhdistää tilit yhdessä puolison kanssa, toisille tämänkaltainen ajatus taas on täysin vieras. Mitä hyötyä on, jos pankkitili on yhteinen? Tai onko sittenkin parempi, jos tilit pysyvät erillään?

Yhteisen pankkitilin edut

Monille pariskunnille yhteinen pankkitili on yksi yhteenkuuluvuuden tunteen luojista ja se se voi myös mahdollisesti tehdä avioliitosta onnellisemman, väittävät monet tutkimukset. Yhteinen pankkitili lisää myös avoimuutta suhteen osalta: puolisot tietävät, mihin kumpikin rahoja käyttää.

Yhteiseltä pankkitililtä voi maksaa kaikki yhteiset menot, riitelemättä, kumpi laskuja maksaa enemmän. Yhteinen pankkitili myös hyödyttää vähemmän tienavaa puolisoa, näin hänellä on myös aina mahdollisuus päästä maksamaan maksuja, vaikka oma palkka ei niihin riittäisi.

Yhteisin pankkitilin kiistaton etu on myös talouden seurannassa, on helpompi seurata tulo- ja menovirtaa, kun kaikki rahaliikenne keskittyy yhteen tiliin. Näin ei taloudellisia yllätyksiä synny niin helposti ja on myös helpompi arvioida seuraavien kuukausien taloutta ja esimerkiksi punnita, jääkö rahaa säästöön.

Yhteisen pankkitilin haitat

Yhteinen pankkitili saattaa olla rasite puolisolle, joka haluaa säilyttää yksilöllisen vapauden talouteensa. Vaikka avoimuus on hyvän suhteen a ja o, ja yhteinen tili on omiaan tuomaan julki mm. toisen rahankäyttöä, voi puolisolla silti olla tunne, että kaikkea ei halua jakaa, ei sitä, mihin rahaansa käyttää, vaikka kyseessä ei olisikaan mitään puolisoa loukkaavaa.

Joskus toisen puolison henkilökohtaiset menot saattavat olla suuremmat ja se voi aiheuttaa epäsopua suhteeseen, koska toinen puoliso kokee joutuvansa kumppaninsa ”maksumieheksi”, varsinkin jos menot ovat sellaisia, jotka eivät ole välttämättömiä ja saattavat jopa haitata tärkeimpien maksujen maksamista.

Yhteinen pankkitili on myös erotilanteessa ongelmallinen, koska tilejä erottaessa, voi olla vaikea päättää, paljonko rahaa kummallekin kuuluu.

Yhteinen vai erillinen pankkitili puolison kanssa? Jaa juttu ja keskustele!

Lue myös: Näin raha-asiat voivat vaikuttaa seksielämääsi

Lähde: The Balance