Suun kautta pitää tietysti välillä hengittää, mutta sitä ei kannattaisi tehdä useammin kuin nenän kautta hengittämistä.

Jos hengität enemmän suun kuin nenän kautta, voi siitä The List -sivuston mukaan aiheutua sinulle monia terveyteen liittyviä haitallisia asioita. Lapsien kohdalla sen on todettu aiheuttavan vinoja hampaita, hampaiden huonoa kasvua ja jopa kasvojen epämuodostumista. Mutta siitä on haittaa myös aikuisille.

Jos aikuinen hengittää suurimmaksi osaksi vain suun kautta, voivat ikenet mennä huonoon kuntoon ja hengitys alkaa haisemaan pahalle. Samalla monet muut suuoireet voivat pahentua.

Jos sinulla on ollut paha flunssa, olet ehkä huomannut kuinka tympeää on pystyä hengittämään vain suun kautta. Silloin voi tuntua, että ei saa happea kunnolla ja suukin kuivuu. Se voi vaikuttaa myös unenlaatuusi, jolloin et saa nukuttua kunnolla.

Nenän kautta hengittäminen luo typpioksidia, joka parantaa keuhkojen toimintaa, jolloin saat hyödynnettyä happea paremmin. Kun hengität nenän kautta, saat keuhkoihisi suodatettua happea, joka siirtyy koko kehoosi ja verenkiertoosi. Nenä suojaa sinua arviolta 20 miljardilta vieraalta hiukkaselta.

Kun hengität nenän kautta, hengität myös syvemmälle, joka aktivoi lihaksia koko vatsasi alueella. Se myös stimuloi keuhkojen alaosaa, joka auttaa lähettämään suuren määrän happea koko verenkiertoosi. Tämä osa aktivoi parasympaattista hermostoa, joka esimerkiksi rentouttaa ja rauhoittaa. Kun hengität suun kautta, käy siinä juuri toisin päin.

Nenän kautta hengittäminen parantaa myös unen laatua, joten kannattaa hoitaa allergiat pois ja huuhdella nenä puhtaaksi, jotta nukkuessakin pystyisi hengittämään nenän kautta.

Lähde: The List