Suomalaiset omistavat ja käyttävät vuosi vuodelta yhä yleisemmin seksivälineitä.

Seksivälineet voivat tuoda monenlaista iloa niin sinkuille kuin parisuhteessa oleville. Kaalimato.comin tutkimuksessa on kuitenkin tehty yllättävä havainto seksivälineiden vaikutuksesta suomalaisten seksielämiin.

Tutkimuksen mukaan sooloseksiin käytettävien seksivälineiden omistajat harrastavat seksiä muita vähemmän, kun taas pariskunnilla seksivälineiden käyttö on lisännyt seksin määrää. Kaalimadon mukaan näyttää siis siltä, että suomalaisten halu käyttää seksivälineitä seksikumppanin takia lisää peiton heiluttamista.

”Seksivälineiden tarkoitus on toimia myös apuvälineinä pariseksissä. Ne voivat korvata kokonaan tai osittain erilaisia seksuaalitoimintoja”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

”Esimerkiksi hieromasauva ja tekovagina voivat toimia ikään kuin peniksen tai vaginan korvikkeena, jos yhdyntä ei jostain syystä onnistu tai esimerkiksi suulla tehdyn stimulaation sijaan voi kokeilla klitoriskiihotinta”, hän jatkaa.

Suomalaiset kertoivat Kaalimadolle kokemuksiaan seksivälineistä ja niiden vaikutuksesta seksin määrään – tässä neljä tarinaa:

  • ”Haluan seksiä enemmän kuin kumppanini. Seksilelut ovat lisänneet omaa sooloseksiä huomattavasti eikä se onneksi haittaa kumppaniani. Seksilelut myös kumppanin kanssa on olleet arjen piristystä ja vaihtelua! On ihanaa, että seksiin saa vaihtelua ja se on aina erilaista jos vain osaa käyttää mielikuvitusta!”
  • ”Seksilelut on tuonu itselle ainakin ihan jäätävän eron sen haluamiseen, koska en ikinä ole saanut nautintoa työntäessä omia sormia sisään ja yhdynnässä miehen kanssa en ole saanut orgasmin ikinä, kunnes opettelin käyttämään vibraa ja sen avulla on oppinut löytämään oikeat asennot ja tuottamaan orgasmin yhdynnän aikana. Satisfyer on taas helpottanut tosi paljon tulemista itsekseen ja itsekseen touhuaminen on lisääntynyt huomattavasti. Onneksi nykypäivänä miehetkin tykkää monesti leluista yhteisten leikkien aikana ja se on tuottanut itselle huojennusta ettei niitä niin arastella.”
  • ”Kyllä mä koen, että mitä monipuolisempaa ja enemmän seksiä on, sitä enemmän sitä myös haluaa harrastaa. Eli kaikki mahdolliset lelut mukaan petipuuhiin, joko yksin tai yhdessä ja nauttimaan! Itselle avautunut leluihin tutustumisen myötä ihan uusia ulottuvuuksia siitä, miten oma kroppa toimii ja mikä tuntuu hyvältä ja sen myötä myös niille kumppaneille on helpompi kertoa halujaan.”
  • ”Käyttö ei ole koskaan vähentänyt seksiä, lisännyt kyllä, niillä saa pientä lisämaustetta seksiin ja esimerkiksi jos ei muuten seksi(yhdyntä) onnistu jostain syystä niin lelujen avulla saa kuitenkin tyydytettyä kumppanin. Vibraattorin avulla sain myös elämäni ensimmäisen orgasmin 25-vuotiaana ja sen jälkeen tuntui kun olisi jokin lukko auennut vähitellen, enkä nykyään välttämättä tarvitse siitä apua orgasmin saamiseen. Sooloseksi todellakin siis lisääntyi lelujen löytämisen myötä, niin sinkkuna kuin parisuhteessakin.”

Sinkut harrastavat selvästi vähemmän seksiä

Tutkimuksesta selvisi myös, että fantasioinnilla ja seksikertojen määrällä on selkeä yhteys, sillä osallistujien kesken korostui halu toteuttaa kumppanin fantasioita ja toiveita. Makuuhuoneessa kumppaninsa huomioivat kuuluvat siis Kaalimadon mukaan aktiivisten seksinharrastajien enemmistöön.

Merkittävimmäksi negatiiviseksi seksin harrastamisen määrää selittäväksi tekijäksi nousi siviilisääty. Sinkut harrastavat seksiä noin kolmanneksen muita vähemmän.

”Kaikki eivät välttämättä halua satunnaisia seksisuhteita. Toisille tunneyhteyden löytäminen ennen seksin harrastamista on tärkeää eikä sellainen ehdi muodostumaan esimerkiksi yhden illan jutuissa. Tämä voi osaltaan selittää tutkimuksen tuloksia”, Lavikainen sanoo.

Seksuaaliterapeutti kuitenkin muistuttaa, että valloillaan oleva poikkeusaika on saattanut vaikuttaa myös sinkkujen seksuaalisen kanssakäymiseen. Kerroimmekin aiemmin korona-ajan vaikutuksista suomalaisten seksielämiin.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2021 ja lähtöotos on kansallisesti edustava. Tammikuussa 2022 kansalaiskyselydataan tehtiin lisäanalyysejä regressioanalyysin keinoin.