Jäätelö maistuu suomalaisille, mutta eri puolilla maata herkutellaan erilaisilla jäätelöillä.

Suomalaiset ovat jäätelökansaa, ja kun kesän uutuudet tulevat pakastealtaisiin maaliskuusta lähtien, testataan niitä innokkaasti. Suomalaisten suosikkeina pysyvät kuitenkin etenkin suklaiset jäätelöt: S-ryhmän ruokakauppojen myyntitilastoista selviää, että jäätelökategorian myydyimpiä tuotteita ovat vuodesta toiseen suklaiset puikot ja tuutit.

”Suomalaisten suosikkimakuja jäätelöissä ovat suklaan lisäksi toffee ja marjamaut”, myyntipäällikkö Juhani Haara S-ryhmän marketkaupasta paljastaa.

”Jäätelön kulutus on meillä väkilukuun suhteutettuna maailman suurimpien joukossa, ja etenkin kerta-annosjäätelöiden valikoima on huomattavasti runsaampi ja monipuolisempi kuin muualla Euroopassa”, hän jatkaa.

Haaran mukaan viime aikoina erityisesti herkuttelujäätelöiden, vegejäätelöiden sekä lifestyle-jäätelöiden, kuten sokeroimattomien ja proteiinipitoisten jäätelöiden, kysyntä on ollut kasvussa. Kerta-annosjäätelöissä on nähtävissä kahta vastakkaista trendiä: myyntiään ovat kasvattaneet sekä kevyet ja raikkaat mehujäät että tuhdimmat isot puikot ja tuutit.

Mieltymyksissä alueellisia eroja

Vaikka suklaa on suosittu, on suomalaisten jäätelömaussa havaittavissa mielenkiintoisia alueellisia eroavaisuuksia. S-ryhmän ruokakauppojen myyntidatasta selviää esimerkiksi, että Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa maistuvat erityisen hyvin lakritsaiset jäätelöt, kun taas Koillismaalla suositaan toffeeta ja pääkaupunkiseudulla suklaata.

Mansikkajäätelöä menee etenkin Etelä-Karjalassa sekä Kainuussa, ja pähkinäisiä jäätelöitä ostetaan erityisen paljon Lounais-Suomessa Rauman sekä Turun alueella. Minttujäätelöiden ystäviä puolestaan löytyy Kainuusta, Hämeestä ja Rauman alueelta.

Myös erilaisten jäätelötuotteiden välillä on alueellisia eroja: esimerkiksi raikkaita mehujäitä suositaan erityisesti Uudellamaalla, kun taas Suomen innokkaimmat jäätelötuuttien ostajat löytyvät Etelä-Savosta ja Koillismaalta. Jäätelön monipakkauksia ostetaan suhteellisesti eniten Kainuussa ja jäätelökakkuja Hämeessä.

Kotipakkaukset sen sijaan ovat tasaisen suosittuja koko maassa.