Auto on olennainen kulkupeli suurelle määrälle suomalaisia, ja osalle jopa välttämätön.

Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastojen mukaan Suomessa on liikennekäytössä yli 2,7 miljoonaa henkilöautoa, mutta millaisilla autoilla suomalaiset ajavat? Tähän on selvitetty vastauksia Kamuxin teettämässä Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksessa.

Tutkimuksesta ilmenee, että suomalaiset naiset suosivat käytettyjä autoja. Naisista 60 prosenttia kertoi, että ostaisi käytetyn auton tai vaihtoauton erittäin todennäköisesti ja 25 prosenttia melko todennäköisesti, jos olisi nyt hankkimassa autoa.

Miehistä hieman alle puolet (49 %) ostaisi erittäin todennäköisesti käytetyn auton tai vaihtoauton. Erittäin todennäköisesti käytetyn auton tai vaihtoauton hankkivien naisten osuus on noussut viisi prosenttiyksikköä viime vuoden vastaavaan tutkimukseen verratessa.

”Käytetty auto on kiertotaloutta, jossa hyvän tuotteen saa huomattavasti uutta edullisemmin. Tutkimuksissa on näyttänyt siltä, että naisia kiinnostaa vastuullinen kulutus miehiä enemmän, tämä ehkä näkyy nyt myös autokaupassa”, Kamuxin aluepäällikkö Janne Ihonen pohtii.

Yleisesti suomalaisista yli puolet (53 %) päätyisi erittäin todennäköisesti käytetyn auton tai vaihtoauton hankintaan, mikäli olisi tällä hetkellä hieromassa autokauppoja. Lukema nousee 83 prosenttiin, kun mukaan lasketaan myös melko todennäköisesti -vaihtoehdon valinneet.

Yksi merkeistä ylitse muiden

Tutkimuksessa selvitettiin myös, millaisilla automerkeillä suomalaiset kulkevat tien päällä. Tulosten perusteella Toyota on eniten käytössä oleva merkki, jolla ajelee 14 prosenttia vastaajista.

”Toyota on suomalaisten kestosuosikki. Sillä on hyvä maine luotettavana merkkinä, jonka jälleenmyyntiarvo säilyy hyvin”, Ihonen kertoo.

Toiseksi eniten suomalaiset ajavat Volkswagenilla ja Fordilla (molempia 8 %), joita seuraavat Volvo ja Nissan (molempia 7%). Kamuxin mukaan Nissanilla ajavien suomalaisten osuus on vuodessa kasvanut eniten, eli kahdella prosenttiyksiköllä.

”Nissan taas on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun pystyy tuomaan markkinoille hinta-laatusuhteeltaan hyviä ajopelejä. Kun kauppa käy uusissa autoissa, niin se näkyy nopeasti myös käytettyjen autojen markkinassa”, Ihonen toteaa.

Alla suomalaisten käytössä olevien automerkkien top 10:

  • Toyota 14 %
  • Volkswagen 8 %
  • Ford 8 %
  • Volvo 7 %
  • Nissan 7 %
  • Audi 6 %
  • BMW 6%
  • Skoda 6 %
  • Mercedes-Benz 5 %
  • Opel 4 %

Kerroimme aiemmin tutkimuksen paljastaneen, että naiset ovat vaativampia autonostajia kuin miehet. Lisäksi kerroimme viidestä asiasta, joita kannattaa miettiä ennen kuin lähtee auto-ostoksille.

Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Tutkimukseen osallistui 1 005 vastaajaa kohderyhmästä, johon kuuluivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista.