Auto on pakollinen kulkuneuvo monille suomalaisille.

Etenkin ensikertalaiselle auton ostajalle auton hankinta voi olla iso askel. Suomalaiset ovat pääosin hyvin perillä autoista ja niiden ominaisuuksista, mutta monilla voi yhä olla liikkeeseen tullessa ennakkoluuloja tiettyjä merkkejä tai malleja kohtaan vanhentuneen tiedon tai virheellisten mielikuvien perusteella.

”Yleisimmin törmää siihen, että ajatellaan jossain tietyssä merkissä tai mallissa olevan jokin tyyppivika, kun siinä oli sellainen vuosia sitten”, Kamux Konalan myyntipäällikkö Hannes Vuorma kertoo.

”Tekniikka kuitenkin kehittyy ja vaikkapa vuonna 2005 jossain tietyssä automerkissä tai -mallissa ilmennyt niin sanottu tyyppivika on jo todennäköisesti korjattu uudempiin malleihin”, hän lisää.

Vuorman mukaan myös ajo-ominaisuudet kehittyvät niin, että saman merkin ja mallin autot ovat nykypäivänä lähtökohtaisesti parempia ajaa kuin kymmenen vuotta sitten.

Suomalaisilla nuiva suhtautuminen sähköautoihin

Ennakkoluuloja lienee etenkin sähköautoja kohtaan, sillä suomalaisilla on niihin muita länsimaalaisia nuivempi suhtautuminen. LeasePlanin teettämän kansainvälisen tutkimuksen mukaan 28 prosenttia autoilijoista kertoo seuravan autonsa olevan sähköauto, mutta suomalaisista samoin totesi vain joka viides (20 %).

Kyselyn kaikista vastaajista 39 prosenttia sen sijaan kertoi, ettei hanki sähköautoa seuraavaksi ja suomalaisista peräti 49 prosenttia vastasi samoin. Vain Saksassa, Itävallassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa suurempi osa autoilijoista empii sähköauton hankintaa.

Vaikka sähköauton hankita ei niin kiinnosta, on asenne sähköautoilua kohtaan kuitenkin positiivisempi. Kaksi kolmesta vastaajasta (65 %) sanoi suosivansa päästötöntä sähköautoilua ja 44 prosenttia kerto, että heidän mielipiteensä sähköautoilua kohtaan ovat kohentuneet kolmen viime vuoden aikana; Suomessa prosentin ovat suurin piirtein samat, 62 prosenttia sekä 42 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi LeasePlanin sähköautoilua ja autoilun vastuullisuutta koskevasta selvityksestä, johon haastateltiin yli 5400 autoilijaa 22 maassa.

Kokeile ja koeaja rohkeasti eri malleja

Autokaupoille lähteville Vuorma antaa neuvoksi rohkeasti koeajaa erimerkkisiä ja -mallisia autoja.

”Moni voi hyvinkin yllättyä jostain sellaisesta merkistä, jota ei aiemmin voinut kuvitellakaan harkitsevansa”, hän sanoo.

Käytettyä autoa ostaessa myyntipäällikkö neuvoo ottamaan huomioon muutaman erityispiirteen.

”Käytettyä autoa hankkiessa tulisi ymmärtää kokonaisuus, eli auton kunto, historia, mahdolliset lisäinvestoinnit ja kokonaishinta. Vertaa siis kokonaisuutta: miellyttävätkö varusteet ja hintakokonaisuus”, Vuorma selittää.

”Mikäli tulet pitämään autoasi useampia vuosia, ajattele auton käyttötarve koko käyttöajallesi. Vastaahan auto tarvettasi koko omistajuuden ajan”, hän jatkaa.

Ennen autoliikkeeseen menoa kannattaa kuitenkin miettiä näitä viittä asiaa:

  1. Mieti tarkkaan auton käyttötarpeen kartoitus. Onko sinulle oikea vaihtoehto tilava auto vai pärjäätkö pienemmällä? Muuttuvatko tarpeesi tulevaisuuden haaveiden myötä kenties jo vuoden tai parin sisällä?
  2. Laske budjettisi valmiiksi. Mieti millaisen kuukausierän olisit valmis maksamaan tai millainen kykysi on ottaa lainaa ja maksaa auto suoraan.
  3. Mitkä varusteet haluat ehdottomasti autoosi? Nämä kannattaa ottaa puheeksi jo myyjän kanssa.
  4. Mikä olisi sinulle mieluisin merkki? On hyvä tietää mitä hakee, mutta pidä silti mielesi avoimena.
  5. Ota vaihtoauto mukaan, jotta tarjoukset saadaan tarkoiksi.