Kumppanin siirtyessä ajasta ikuisuuteen, voi sydän todella särkyä.

Kumppanin menehtyminen voi nostaa henkilön rytmihäiriöiden riskiä, mikä itsessään on riskitekijä halvaukselle, sydämen vajaatoiminnalle ja kuolemalle, kertoo Newser. Tanskalaisen Aarhusin yliopiston tutkijoiden mukaan rytmihäiriöiden riski kasvaa 41 prosentilla.

Tutkijat kävivät läpi terveystietoja lähes miljoonan tanskalaisen osalta ja selvittivät riskin olevan sama sukupuolesta riippumatta ja siitä huolimatta, oliko pari asunut yhdessä vai ei.

Jos kumppani oli menehtynyt odottamatta, oli eteisvärinän riski silloin 57 prosenttia suurempi. Newserin mukaan riski myös tuplaantui alle 60-vuotiaiden kohdalla.

Tutkijoiden mukaan riski on korkeimmillaan 8-14 päivää kumppanin kuoleman jälkeen ja laskee siitä hiljalleen vuoden ajan. Eli aivan kuin aika voi parantaa särkyneen sydämen tunnetasolla, se voi myös alentaa fyysisesti vaurioituneen sydämen kehittymisen mahdollisuutta.

Vuosilta 1995-2014 kerätyistä terveystiedoista selvisi, että 88 612 ihmisestä, joilla oli todettu eteisvärinää ensimmäistä kertaa, oli 17 478 menettänyt kumppaninsa edeltäneen vuoden aikana.

”Riski rytmihäiriöiden kehittymiselle oli 41 prosenttia korkeampi heiden joukossa, ketkä olivat jääneet suremaan kumppaninsa poismenoa verrattuna heihin, jotka eivät olleet kokeneet vastaavaa menetystä”, tutkijat totesivat.

Tutkijat epäilevät hormonaalisten häiriöiden olevan vaikuttava tekijä tai mahdollisesti henkinen stressi vaatii veronsa hermostolta.

Yahoo! Newsin mukaan tutkijat kuitenkin huomauttivat, ettei syy-seuraus-suhteesta voida tehdä johtopäätöksiä, sillä tutkimus oli vain havainnoiva perehtyen korrelaatioihin tiedoissa. Useat eri tekijät, jotka voisivat vaikuttaa tuloksiin muuttaen niitä, kuten surevien ruokavalio, kuntoilutottumukset tai alttius eteisvärinälle, eivät olleet tiedossa.

Lähde: Newser, Yahoo! News