Marttojen sivuilla on avattu uusi osio, jonne kootaan päivittäin sisältöä poikkeusolojen arjen tueksi.

Suomessa vallitsee poikkeusolot koronaviruksen takia, minkä myötä koulaiset ovat nyt päivisin koulun sijaan kotona, jotta koronaviruksen leviäimistä voidaan ehkäistä. Opetusministeri Li Andersson muistutti viikonloppuna Twitterissä, että varhaiskasvatusikäiset ja 1.-3. vuosiluokkien pienet koululaiset viedään lähiopetukseen vain, jos on aivan pakko, ja 4- vuosiluokan oppilaille ja sitä vanhemmille lähiopetusta ei järjestetä.

Li Andersson

@liandersson
Vetoan Suomen vanhempiin. Nyt on tärkeintä vähentää omat ja lapsesi lähikontaktit minimiin. Mikäli lapsesi on varhaiskasvatuksessa tai 1-3 vuosiluokilla, älä vie häntä lähiopetukseen, ellei ole pakko. Tämä on tehokkain tapa hidastaa taudin leviämistä. 1/3

Li Andersson

@liandersson

Li Andersson

@liandersson
Olemme vakavassa tilanteessa, ja on tärkeää varmistaa yhdessä, että koronaviruksen hidastamiseksi käyttöön otetut rajoitustoimet todella tehoavat ja hallitus ei joudu ottamaan käyttöön vielä voimakkaampia toimia. 2/3
Koulujen ja varhaiskasvatuksen ohjeistus on selvä. Varhaiskasvatusikäiset ja 1-3 vuosiluokkien pienet koululaiset viedään lähiopetukseen vain jos on aivan pakko. 4. vuosiluokan oppilaille ja sitä vanhemmille lähiopetusta ei järjestetä. 3/3

”Poikkeusoloissa etäopetus on paras vaihtoehto”, tviittasi myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kun koululaiset ovat koronaviruksen vuoksi kotona, tarjoaa Martat neuvontaa ja reseptejä avuksi poikkeusoloissa pärjäämiseksi. Marttaliitto ry:n tiedotteessa muistutetaan, että kouluruokailu on vakiintunut ja tärkeä osa koulupäivää, ja kun nälkä kurnii vatsassa ja olo on väsynyt, tuntuu ettei mikään juttu luista.

Martat antoivat vinkkejä kotona olevien koululaisten ruokailuun. Voit lukea Marttojen neuvoja alta.

Muista säännölliset tauot

Säännöllinen ateriarytmi pitää lapset virkeänä koko päivän ja auttaa koulutehtäviin keskittymisessä. Martat kuitenkin muistuttavat, että säännöllinen syöminen ei kuitenkaan ole jatkuvaa napostelua, vaan selkeitä aterioita. Sopikaa yhteinen lounasaika, jolloin kotona oleva perhe ruokailee yhdessä. Säännöllisyys auttaa myös vanhempaa, joka tekee kotona etätöitä.

Ole suunnitelmallinen ja hyödynnä valmiita ruokalistoja

Ruoat kannattaa suunnitella etukäteen vaikka yhdessä koko perheen voimin, niin arkikin helpottuu, kun ei tarvitse koko ajan olla miettimässä seuraavaa ateriaa. Apuna voit hyödyntää Marttojen valmiita ruokalistoja.

Tee kerralla isoja annoksia ruokaa ja pakasta valmiita aterioita

Tee kerralla isompi satsi esimerkiksi laatikkoruokaa. Martat neuvovat laittamaan osa ruoasta jääkaappiin paria seuraavaa päivää varten ja jakamaan jäljelle jäävä ruoka pakasterasioihin valmiiksi annoksiksi, joita on helppo sulattaa lounaaksi mikrossa. Esimerkiksi Marttojen reseptit on suunniteltu niin, että kaikki ruoat ovat edullisia, herkullisia ja valmistuvat nopeasti.

Hyödynnä perinteistä lautasmallia

Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Marttojen mukaan lautasmalli on helppo opettaa myös lapselle. Koosta ateria niin, että puolet lautasesta on kasviksia, neljännes lautasesta perunaa tai (täysjyvä)riisiä/pastaa ja neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja. Ota ruokaa aina vain sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä.

Valmisruoka ei ole pannassa – täydennä aterioita raasteilla

Monet kokevat painetta ruokien valmistuksesta kotona. Marttojen mukaan kannattaa muistaa, että myös valmisruoasta voi helposti koota hyvän aterian. Valmisruokaa voi täydentää esimerkiksi itse tehdyllä raasteella ja kasviksilla.

Opeta ruoanlaittoa ja kotitaloustaitoja lapsille

Lapset ovat mielellään mukana ja osallistuvat ruoanlaittoon. Marttojen Pikkukokki-sivuilta löydät ruokaohjeita, joiden tekemiseen lapset voivat helposti osallistua. Lapset voivat helposti tehdä myös salaatin, kattaa pöydän ennen ruokailua tai kerätä ja tiskata astiat yhteisten ruokailujen jälkeen.

Jos kaipaat apua ja neuvoja lisää, tarjoaa Marttaliitto maksutonta neuvontaa sekä chatin kautta että puhelinneuvontana maanantaista lauantaihin kello 9-19. Chatin löydät martat.fi:stä, neuvontapuhelin palvelee chatin kanssa samoin aukioloajoin numerossa 050 430 6520.

Lisäksi Marttojen uusille Aikaa olla kotona -sivuille kootaan päivittäin uusia sisältökä, ideoita ja vinkkejä poikkeusolojen arjen tueksi. Sivulta löytyy reseptivinkkejä, tekemistä pihassa, puutarhassa ja parvekkeella, kodinhoidon niksejä sekä ideoita lasten kanssa kotona puuhailuun ja harrastamiseen.