Nuori Instagram-tähti poisti some-profiilinsa ja otti vahvasti kantaa sosiaalisen median synnyttämiin ongelmiin.

18-vuotiaan australialaisen Essena O’Neillin nimi on ollut marraskuun alussa tiuhaan esillä eri nettisivustoilla ja sosiaalisessa mediassa. Teini on yksi sosiaalisen median synnyttämistä Instagram-julkkiksista, jolla oli 500 000 seuraajaa Instagramissa ja tuhansia lisää muun muassa YouTubessa ja Tumblrissa.

Rakennettuaan suosiota julkaisten muun muassa selfie- ja asukuvia, O’Neill päätti lokakuun lopulla, että nyt saa sosiaalinen media riittää ja poisti tilejään eri palveluista. Hän poisti Instagramista 2 000 kuvaa, muutti tilinsä Social Media Is Not Real Life -nimen alle sekä muutti jääneiden kuvien kuvatekstit kertomaan taustat kuvien takaa.

Esimerkiksi bikinikuvan kuvatekstiin O’Neill kirjoitti: ”EI TODELLISTA ELÄMÄÄ – vaati yli 100 samanlaisessa poseerausasennossa koettaen saada vatsani näyttämään hyvältä. En juuri syönyt tuona päivänä. Huusin pikkusiskolleni, että jatkaa kuvien ottamista, kunnes olen edes jonkin verran ylpeä kuvasta.”

Toiseen kuvaan, jossa O’Neillin yllä on raidallinen, lyhyt mekko, hän korjasi uudeksi kuvatekstiksi tällaisen: ”Minulle maksettiin 400 dollaria mekon julkaisusta. Silloin minulla oli 150 000 seuraajaa, 500 000 seuraajalla tiedän monia nettibrändejä (suurilla budjeteilla), jotka maksavat jopa 2 000 dollaria julkaisua kohden. Brändisopimusten hyväksymisessä ei ole mitään väärää. Minusta se vain pitäisi olla tiedossa. Tässä kuvassa ei ole olennaista sisältöä, se ei ollut eettistä valmistusta. SOSIAALINEN MEDIA EI OLE AITOA, se on pointtini. Olkaa varuillaan, mitä ihmiset promotoiva, kysy itseltäsi, mikä on tarkoitus kuvan takaa.”

Viimeiseen Instagram-julkaisuunsa 27. lokakuuta O’Neill kirjoitti ELLE:n mukaan viettäneen suuren osan teini-iästään ollen koukussa sosiaaliseen mediaan, sosiaaliseen hyväksyntään, sosiaaliseen statukseen ja omaan ulkonäköönsä.

”Sosiaalinen media on epäaitoja kuvia ja editoituja klippejä verrattuna toisiinsa. Se on sosiaaliseen hyväksyntään, tykkäyksiin, validointiin, katselukertoihin ja seuraajissa menestymiseen perustuva systeemi. Se on täydellisesti organisoitua itsekeskeistä arvostelua”, O’Neill kirjoitti.

Yhden oman selfien yhteyteen O’Neill kirjoittikin näin aidoksi kuvatekstiksi:

”Voi, tykätkää tästä kuvasta. Laitoin meikkiä, kiharsin hiuksiani, tiukka mekko, isot, epämukavat korut… Otin yli 50 kuvaa, kunnes sain yhden, josta ajattelin teidän pitävän. Sitten muokkasin sitä selfietä pitkään useissa sovelluksissa – vain voidakseni tuntea hieman sosiaalista hyväksyntää teiltä”, hän kirjoitti ja lisäsi, ettei kuvassa ole mitään aitoa.

”Monet meistä ovat niin syvällä, että eivät tajua sosiaalisen median harhaisia voimia ja sen vaikutusta omaan elämään”, teini sanoi.

”En voi kuvailla, kuinka vapaaksi tunnen oloni ilman sosiaalista mediaa. En anna enää koskaan numeron määritellä minua. Se tukahdutti minut”, O’Neill kirjoitti.

Nyt myös Instagram-tili on kadonnut, mutta O’Neill jakaa ajatuksiaan perustamallaan Let’s Be Game Changers -sivulla ja julkaisee videoita YouTuben sijaan Vimeossa, koska teinin mielestä sivusto on positiivinen eikä perustu tykkäyksiin tai seuraajiin. Alla olevalla videolla australialaisteini kertoo, miksi hänen mielestään sosiaalinen media on syvältä sieltä, minne aurinko ei paista.

Why I think social media sucks from Essena O’Neill on Vimeo.

Koska Instagram-julkaisuja ei enää ole, voit katsoa kuvakaappaukset artikkelissa esille otetuista, muutettujen kuvatekstien kuvista täältä.

Lähde: ELLE

Kommentit

Kommenttia