Etenkin nuoret aikuiset ovat huolissaan älylaitteiden vaikutuksesta seksielämiinsä.

Lähes joka kolmas suomalainen kertoo älylaitteiden vähentäneen seksikertojen määrää kumppaninsa kanssa. Tämä selviää Kaalimato.comin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa tutkittiin puhelinten ja muiden älylaitteiden vaikutusta suomalaisten seksielämään.

Yhteisten lemmenhetkien vähentyminen johtuu 13 prosentin mielestä molempien osapuolien puhelimen käytöstä, kun taas 11 prosentin mielestä kumppanin älylaitteiden käyttö on vähentänyt seksiä suhteessa. Suomalaisista kuusi prosenttia tunnustaa oman älylaitteiden käytön vähentäneen seksiä kumppanin kanssa.

”Somessa roikkuminen voi olla merkki siitä, ettei parisuhteessa kaikki ole kohdallaan. Toisaalta älylaitteiden koukuttavaa vaikutusta ei pidä aliarvioida ja välillä voikin olla vaikea sanoa, onko parisuhteessa itsessään vai jommankumman puhelimen käytössä ongelman alku”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

Kaalimadon mukaan miehet kokevat älylaitteiden haittaavan seksielämää naisia enemmän. Suomalaisnaisista joka neljäs (25 %) on sitä mieltä, että älylaitteiden näpräämisellä on ollut negatiivinen vaikutus seksin määrään kumppanin kanssa, kun miehistä näin ajattelee jopa yli kolmannes (35 %). Suomalaismiehiä turhauttaa myös naisia useammin (13 % miehistä vrt. 9 % naisista) kumppanin puhelimen käyttö.

”Jos oma tai kumppanin älylaitteiden äärellä notkuminen alkaa vaikuttaa negatiivisesti ihmissuhteisiin, asiasta olisi hyvä avoimesti keskustella ja käydä läpi sitä, miksi näin on. Kesälomien aikaan olisi hyvä tilaisuus pitää kumppanin kanssa matalalla kynnyksellä esimerkiksi viikko taukoa sosiaalisesta mediasta ja keskittyä yhteiseen laatuaikaan”, Lavikainen neuvoo.

Älylaitteet vähentäneet seksiä erityisesti nuorilla aikuisilla

Kyselytutkimuksen mukaan nuoret aikuiset (25-34-vuotiaat) kokevat yleisimmin seksin vähentyneen älylaitteiden käytön takia. Heistä hieman alle puolet (46%) kokee seksin vähentyneen älylaitteden vuoksi.

Sukupolvien välinen ero kokemuksissa on Kaalimadon mukaan suuri. Siinä missä vuorokauden ympäri puhelimiinsa uppoutuneita nuoria turhauttaa älylaitteiden vaikutus lemmenhetkiin, esimerkiksi 55–64-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa viidennes (19 %) kokee seksin määrän laskeneen älylaitteiden käytön johdosta.

Lavikaisen mukaan jos pariskunnan molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä parisuhteeseen ja seksielämään, ei näyttöjen tuijottamisesta ja vähemmästä seksimäärästä tarvitse turhaan tehdä ongelmaa.

”Jos jompikumpi kumppaneista kuitenkin on tyytymätön, on lähdettävä tekemään muutoksia käytökseen. Tällainen muutos voi olla esimerkiksi tietoinen valinta siitä, ettei puhelinta oteta mukaan makuuhuoneeseen illalla. Näin omalle kumppanille ja mahdolliselle seksille jää enemmän aikaa”, seksuaaliterapeutti vinkkaa.

Puhelimet voivat olla piristävä elementti eivätkä pelkkä rasite

Vaikka pari asuisi saman katon alla, ei se Kaalimadon mukaan tarkoita aina sujuvaa seksielämää, koska arjen keskellä iso osa yhteisestä ajasta menee älylaitteiden käyttöön. Yhdessä asuvista suomalaisista melkein puolet (42%) kokee älylaitteiden käytön vähentäneen seksiä parisuhteessa.

Kumppanin älylaitteilla notkumisen nähdään haittaavan seksielämää enemmän kuin oma älylaitteiden käyttö. Lavikaisen mukaan kumppanin ajasta puhelimella on helppo ärsyyntyä, mutta myös omalle puhelimen käytön määrälle on helppo sokeutua.

”Kun asiaan kiinnittää huomiota, on muutos mahdollinen. On hyvä muistaa, että läsnäolo ja toisen kohtaaminen ovat myös riittävän hyvän seksielämän lähtökohtia”, hän sanoo.

”Parhaassa tapauksessa puhelimet voivat olla jopa suhdetta piristävä elementti eivätkä pelkkä rasite. Kuvien ottaminen kumppania varten tai jopa yhteiset kuvaushetket ja niitä seuraava kuvien katselu voivat olla mahtava lisä yhteiseen seksielämään. Mobiililaitteilla voi myös helposti etsiä yhteisiä suosikkiseksivälineitä nettikaupoista tai käyttää erilaisia sovelluksia, joiden kautta tutustuu omaan kumppaniin entistä paremmin”, seksuaaliterapeutti lisää.

Someaikaa ja yhteistä aikaa

Kaalimato.com päästi suomalaiset itse kertomaan omin sanoin, onko älylaitteden käytöstä aiheutunut ei-toivottua kitkaa vai voiko niistä ollakin iloa seksielämän kannalta. Vaikka kyselyn tulokset osoittivat älylaitteiden vähentävän seksielämää, ovat nämä tosielämän kommentit suureksi osaksi positiivisia sävyltään – joukossa on vain yksi selvästi negatiivinen kommentti.

”Kyllä syö. Kumppanilla on hieman lähtenyt tuo somen käyttö käsistä. Pahin tilanne toistaiseksi on ollut se, kun kesken suuseksin oli tehtävä Facebook-päivitystä.”
-Mies 27 vuotta

”Meillä on sekä someaikaa että kahdenkeskistä aikaa. Puhelimet eivät tule sänkyyn mukaan, ja kun menemme peiton alle, saavat puhelimet piipittää ihan rauhassa – silloin keskitymme vain toisiimme. Puhelimeen tulleet viestit katsotaan vasta sitten aamulla.”
-Nainen 49 vuotta

”Eipä ole vaikuttanut negatiivisesti! Enemmänkin laitteet ovat tuoneet suhteeseemme iloa, kun olemme voineet kuvailla toisiamme ja katsella tuotoksia sitten yhdessä yhä enemmän innostuen.”
-Mies 31 vuotta

”Molemmat kyllä räpläämme puhelimiamme ehkä vähän liikaa, mutta se ei ole ollut pois meidän seksistämme tai hellyydenosoituksistamme. Olemme olleet melkein 20 vuotta yhdessä, ja viime vuonna rakastuin mieheeni uudelleen. Meidän suhde on parempi, lämpimämpi ja seksikkäämpi kuun koskaan ennen. Eli siis tiivistetysti sanottuna some ei ole vienyt meiltä mitään pois!”
-Nainen 40 vuotta

”Älylaitteet eivät ole haitanneet – päinvastoin. Tabletin kautta on joskus lipsahtanut pornoa ruutuun ja siitä se ajatus onkin sitten lähtenyt.”
-Mies 42 vuotta

”Kumppanini oli aiemmin jatkuvasti kiinni näyttöpäätteillä joko tietokoneellaan tai puhelimellaan ja tunnustan, että niin olin minäkin. Illalla nukkumaan käydessäkin kodissamme sometettiin sormettamisen sijaan. Otimme nyt vuodenvaihteessa käyttöön säännön, että puhelinta ei saa käyttää illalla sängyssä, vaan se jätetään latautumaan äänettömälle huoneen toiseen päähän. Tämä auttoi myös aikaisiin aamuherätyksiin kun ei voinut torkuttaa peiton alta! Nyt iltaisin juttelemme ja halailemme hiljaisen puhelimen räpläyksen sijaan, suosittelen kokeilemaan.”
-Mies 34 vuotta, nainen 30 vuotta

”Some ei ole syönyt yhteistä seksielämäämme. Päinvastoin se on parantanut sitä minun osaltani, kun olen voinut vähän salaa flirttailla Instagramissa komeille könsikkäille ja sitä myötä olen innostunut lisää.”
-Nainen 36 vuotta

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen suomalaisten seksielämästä ja seksuaalisuudesta vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhti-toukokuussa 2020 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.