Suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat muuttumassa merkittävästi avoimempaan suuntaan.

Liki puolet suomalaisista (45 %) on avartanut omaa ajatusmaailmaansa seksistä ja seksuaalisuudesta aiempaan verrattuna, ilmenee Kaalimato.comin teettämästä kyselytutkimuksesta. Suhtautuminen on muuttunut entistä avoimemmaksi hieman useammalla miehellä (46 %) kuin naisella (43 %).

Tutkimuksen mukaan avoimuus on kasvanut erityisesti parisuhteessa olevilla suomalaisilla, jotka asuvat erillään kumppaninsa kanssa (65 %).

”Elämme todellista avoimuuden aikakautta, jossa seksi ei suurilta osin ole enää tabu, sillä tietoa ja samastumispintaa tarjoavia tarinoita on saatavilla runsaasti ja yleinen asenneilmapiiri on aiempaa hyväksyvämpi”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

”Myös tämä poikkeuksellinen aika on osalla ihmisistä voinut vauhdittaa oman seksuaalisuuden tutkailua ja sisäistettyjen asenteiden käsittelyä”, hän jatkaa.

Muutosta tapahtuu kaikenikäisillä

Seksuaalisen avoimuuden on nähty lisääntyvän merkittävästi sukupolvi sukupolvelta. Myös Kaalimadon tutkimuksesta selviää, että suurinta muutos on 25-34-vuotiailla.

Ymmärtäväisyys ja hyväksyminen ei kuitenkaan ole lisääntynyt ainoastaan avoimemmassa ajassa eläneellä nuoremmalla sukupolvella, vaan kaikilla ikäryhmillä. Esimerkiksi nuorten aikuisten ohella kolmannes (33 %) 65-70-vuotiaistakin kokee suhtautuvansa nykyään seksiin avoimemmin mielin.

”Omia asenteitaan on mahdollista haastaa missä tahansa vaiheessa elämää. Vanhemmalla iällä asenteet ja mielipiteet ovat voineet juurtua ajatuksiin tiukemmin, jolloin muutosprosessi käynnistyy usein jonkin yksityiselämää ravistelevan tapahtuman seurauksena”, Lavikainen toteaa.

”Omien ennakkoluulojen kohtaaminen ja kyseenalaistaminen vaatii toki myös tietynlaisen, hedelmällisen maaperän omassa itsessä”, hän muistuttaa.

Tabujen murtamisessa yhä paljon työtä

Lavikaisen mukaan avoin suhtautuminen seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan on pitkä prosessi.

”Se voi jopa aika ajoin pysähtyä hetkeksi. Omaan suhtautumiseen uusia asioita kohtaan vaikuttaa sekä oma elämänhistoria ja suhde itseen että ympäristö ja suhteet muihin ihmisiin”, hän kertoo.

Seksuaaliterapeutti myös huomauttaa, että vaikka nykymaailma on jo suhteellisen ymmärtäväinen, riittää seksiin liittyvien tabujen murtamisessa edelleen paljon työtä.

”Jonkin verran ennakkoluuloja ja kielteisyyttä liitetään edelleen miesten seksivälineiden lisäksi esimerkiksi anaaliseksiin, sadomasokistiseen seksiin, naisten aktiiviseen seksielämään ja avoimiin suhdemuotoihin”, Lavikainen sanoo.

Alta löydät seksuaaliterapeutin kolme neuvoa, joiden avulla voit avartaa mieltäsi seksistä ja seksuaalisuudesta sekä löytää uusia nautinnollisia asioita elämääsi

  1. Muista, että tieto on kultaa. Hae aktiivisesti tietoa itsellesi vieraista asioista. Mielen seksuaalisuus on asia, josta voi hankkia tietoa yhtä lailla kuin vaikkapa taiteesta. Saatat samalla oppia jotakin itsestäsi.
  2. Tiedosta, että asenteesi ovat peili itsestäsi. Jos huomaat toistuvasti arvostelevasi jotakin ilmiötä tai toisen tekemisiä, pysähdy sinussa heränneiden tunteiden äärelle ja pohdi, mistä tunnekokemus todellisuudessa kumpuaa. Ajatuksesi ovat suora peili sinusta itsestäsi. Pienikin muutos omassa ajattelutavassa tai toiminnassa tuo raikkautta ja mahdollistaa henkisen kasvun.
  3. Ravistele elämääsi säännöllisesti. Kohtaamme päivittäisessä elämässämme jatkuvasti uusia asioita seksuaalisuuteen liittyen. Kiinnitä ympäristöösi huomiota ja poistu rohkeasti omalta mukavuusalueeltasi aika ajoin kokeilemaan jotakin uutta ja kiehtovaa.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2021 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.