Kuume johtuu monista eri syistä, mutta nyt sitäkin on tutkittu, voisiko sillä olla yhteyttä myös stressiin.

Tätä yhteyttä on alettu tutkimaan jo vuosia sitten, mutta nyt se on ylittänyt taas uutiskynnyksen. Health -sivusto on nimittäin haastatellut aiheesta kahta lääkäriä. Clevelandin klinikan perhelääkärin, Donald Fordin, mukaan stressi voi aiheuttaa punastumista, mutta myös aiheuttaa epäsuoralla tavalla kuumettakin.

Erityisesti pitkäaikainen stressi voi heikentää tai muuttaa kehon immuunijärjestelmää, ja alhaisemmat stressihormonitasot saattavat suojata sairauksilta”, kertoo Ford.

Mutta vaikka Fordin mukaan stressin ja kuumeen välillä ei ole suoraa yhteyttä, on vuonna 2015 kuitenkin saatu jo siihen viittaavia tuloksia, joita lääkäri Takakazu Oka esittelee artikkelissaan.

Artikkelissa esitellään psykogeenistä kuumetta, jonka oletetaan johtuvan juuri stressistä. Sitä on havaittu varsinkin nuorten naisten keskuudessa, joilla korkeat ruumiinlämmön lämpötilat voidaan olettaa johtuvan ”psykologisesta stressistä”.

 ”Joillakin ihmisillä esiintyy korkeaa kuumetta, kun heidät altistetaan emotionaalisille tapahtumille, kun taas toisilla potilailla on jatkuvaa matalaa kuumetta, joka kestää kuukausia tai jopa vuosia joko kroonisen stressin aikana tai sen jälkeen”, tohtori Oka selittää. Hän vielä lisää tähän, kuinka psykogeenistä kuumetta potevilla ei ole ollut mitään muita mahdollisia syitä kuumeelle kuin stressitila.

Oka myöntää, että psykogeenisen kuumeen mekanismia ei ole vielä täysin ymmärretty. Hänen mukaansa kuitenkin eläimillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että psykologinen stressi voi nostaa kohteiden ruumiinlämpöä.

Koska tulokset eivät ole täysin varmoja, ei stressiä pidä pitää automaattisesti kuumeen syynä. Se johtua monesta muustakin syystä, jolloin voi olla tarve käydä lääkärissä tai ainakin soittaa terveysasemalle. Myös koronatestissä on hyvä käydä.  

Lähde: Health