Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan muutokset ihmisen unirytmissä viikonloppuisin voivat johtaa heikompaan terveyteen, kertoo Metro.

Tutkijat kutsuvat ilmiötä sosiaaliseksi aikaerorasitukseksi. Heidän mukaansa erilainen unirytmi viikonloppuisin voi olla syy siihen, miksi ihmiset ovat kovin väsyneitä arkisin.

Yksinkertaisesti tämä tarkoittaa sitä, että myöhään valvominen viikonloppuisin voi aiheuttaa jetlagin – samaan tapaan kuin lentäminen eri aikavyöhykkeiden välillä.

American Academy of Sleep Medicinessä julkaistusta tutkimuksesta selviää, että viikonloppuisin muuttuva unirytmi voi aiheuttaa ihmisille terveyden heikkenemistä, mielialan laskemista, uneliaisuutta ja uupumusta.

Lisäksi tulosten mukaan jokainen tunti sosiaalista jetlagia on myös yhteydessä 11 prosenttia korkeampaan sydäntautiriskiin, ja tilanne voi pahentua, jos juo liikaa alkoholia tai kahvia.

Tulokset osoittavat, että unen säännöllisyydellä unen määrän lisäksi on merkittävä vaikutus terveyteemme. On siis mahdollista, että säännöllisen unirytmin ylläpitäminen on tehokas, suhteellisen helppo ja edullinen tapa ehkäistä sydäntauteja ja monia muita terveysongelmia, tutkijat toteavat.

Lähde: Metro