Seksielämä voi kärsiä, jos kumppani omaa tietynlaisen luonteenpiirteen.

Naiset kärsivät todennäköisemmin seksuaalisista toimintahäiriöistä, jos he ajattelevat seksikumppaninsa asettavan heille perfektionististia vaatimuksia. Tämä ilmenee Kentin yliopiston tutkimuksesta.

Women’s Healthin mukaan tutkijat pyysivät 366 alle 30-vuotiasta naista vastaamaan kyselyihin. Naisille kerrottiin, että kyselyillä selvitetään, voivatko naisten omat tai muiden odotukset ja uskomukset seksin suhteen vaikuttaa seksuaalisuuteen ja seksuaaliseen toimintaan.

Tutkijat perehtyivät naisten vastauksiin ja jaottelivat ne neljään seksuaalisen perfektionismin kategoriaan: self-oriented (perfektionistiset vaatimukset itselle), partner-oriented (vaatimukset, joita kumppani asettaa itselleen), partner-prescribed (eli vaatimukset, joita kokee saavansa kumppaniltaan) ja socially prescribed (vaatimukset, joita saa yhteiskunnalta).

Tutkijat saivat selville, että partner-prescribed -tyypin seksuaalinen perfektionismi sai naiset mieltämään omat seksuaaliset taitonsa huonommaksi ja se laski naisten kykyä kiihottua. Tutkijoiden mukaan se myös laski naisten seksuaalista itsevarmuutta ja lisäsi seksuaalista ahdistusta.

Women’s Healthin mukaan käytännössä siis jos kumppanisi ajattelee, että seksin pitäisi olla tietynlaista, ei se lupaa hyvää seksielämää ajatellen.

Paljastavat merkit

Miten sitten voi tunnistaa, onko kumppani seksuaalinen perfektionisti? Seksiterapeutti Ian Kerner kertoi Women’s Healthille merkit, jotka auttavat siinä:

  • kumppanilla on tarkka näkemys siitä, miten seksin pitäisi tapahtua ja on joustamaton sen suhteen
  • hän syventyy sekä omaan orgasmiinsa että usein myös sinun orgasmiisi
  • kommenttisi / palautteesi ei kiinnosta häntä ja se voi myös suututtaa
  • hän antaa paljon ohjeita ja ottaa ohjat seksin aikana
  • hän pettyy helposti, jos asiat eivät mene hänen haluamallaan tavalla seksin aikana
  • on kriittinen sinun ”suorituksestasi”
  • hän on enemmän huolissaan seksin suorittamisesta kuin sen emotionaalisesta kokemuksesta

Kernerin mukaan jos haluat tehdä tilanteelle jotain, on tärkeää puhua aiheesta – strategisesti. Kernerin mukaan seksuaalinen perfektionisti pelkää luopua vallasta ja olla haavoittuva, joten hänen suojamuurinsa pitää läpäistä, jotta voit tavoittaa hänen haavoittuvan puolensa.

Women’s Healthin mukaan voit siis ajatella, että kumppanisi on kuin M&M -karkki: kovan pinnan alla on pehmeä puoli. Pinnan läpäistäksesi voit esimerkiksi kertoa kumppanillesi, kuinka pidät siitä, miten innostunut hän on seksin suhteen, mutta toivoisit teidän voivan olla spontaanimpia sängyssä.

Kentin yliopiston tutkimus julkaistiin Archives of Sexual Behavior -journalissa. Voit lukea siitä lisää täältä.

Lähde: Women’s Health