Erityisesti naiset viettävät enemmän aikaa lastensa kanssa.

Samaa sukupuolta olevien parien sopivuutta vanhemmiksi kyseenalaistetaan usein keskusteluissa heidän oikeuksistaan, mutta tutkimuksen tulosten perusteella he voivat olla parempia vanhempia. University of Texas at Austin -yliopiston tutkimuksen mukaan naisparit viettävät 40 prosenttia enemmän aikaa lapsiinsa liittyvissä askareissa kuin eri sukupuolta olevat vanhemmat.

Tutkimusta varten tutkijat analysoivat Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston tekemän American Time Use Survey -kyselyn tietoja. Erityisesti tarkastelussa oli tietoja noin 44 200 ihmiseltä vuosien 2003 ja 2013 väliltä.

Women’s Healthin mukaan tutkijoille selvisi, että äidit viettivät keskimäärin sata minuuttia päivittäin lapsiin liittyvissä askareissa, esimerkiksi lastenhoidon, leikkimisen tai opettamisen parissa. Näin oli huolimatta siitä, olivatko äidit heterosuhteessa vai oliko kyse naisparista.

Myös miesparisuhteessa olevat isät viettivät noin sata minuuttia aikaa lapsiinsa liittyvissä askareissa päivittäin. Sen sijaan naisten kanssa avio- tai avoliitossa olevat isät viettivät aikaa lasten parissa vain 50 minuuttia päivässä.

Heterovanhempien lapset savat vähemmän aikaa vanhemmiltaan

Lapset siis saavat enemmän huomiota äideiltään tai jos vanhemmat ovat samaa sukupuolta.

”Naisten kanssa olevat miehet viettävät paljon vähemmän aikaa lapsiin liittyvissä aktiviteeteissa, mikä tarkoittaa, että eri sukupuolta olevien vanhempien lapset saavat vähemmän heihin kohdistettua aikaa kuin jos heillä olisi kaksi äitiä”, tutkimuksen pääkirjoittaja Kate Prickett kommentoi Women’s Healthille.

Prickettin mukaan hänen tuloksensa korostavat, että samaa sukupuolta olevat parit ovat yleensä hyviä vanhempia.

Women’s Healthin mukaan tutkimukseen osallistuneista yli 44 000 vanhemmasta vain 55 oli samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa ja heistä vain 17 oli miehiä. Tutkimus myös osoitti, että vanhempien koulutustaso ja taloudellinen vakaus oli vahvempi merkki siitä, kuinka paljon he viettävät aikaa lastensa kanssa kuin heidän sukupuolensa tai seksuaalisuutensa.

Lähde: Women’s Health