Meluatko, huudatko tai puhutko unissasi, etkä pidä siitä. Kun tiedät syyn miksi teet niin, voit ehkä päästä siitä eroon.

Tähän ongelmaan on perehdytty Health Ambition -sivustolla, jossa ensin kerrotaan yleisimmät syyt unissaan puhumiselle sekä miten sitä voi koittaa vähentää. Se on todella yleistä, joten itseä ei tarvitse pitää mitenkään erikoisena, jos nukkuessa tulee välillä möykättyä muutenkin kuin kuorsaamalla.

Ehkä et tällä hetkellä tiedä vielä teetkö sitä edes, koska siitä ei ole itse tietoinen, kun yöllä tulee ääntelehdittyä. Siitä voi kysyä, vaikka kumppanilta, jos sellainen nukkuu vieressä. Omaan unissa puhumiseen voi myös herätä.

Syy unissaan puhumiseen voi johtua näistä asioista

On aika erikoista, että unissaan puhuminen voi jopa olla perinnöllistä. Se voi siirtyä vanhemmilta lapsille. Myös sukupuolten välillä on eroja. Miehet nimittäin puhuvat nukkuessaan useammin kuin naiset. Myös ikä vaikuttaa. Lapsena sitä tapahtuu useammin, vaikka joillakin se ei lopu aikuisikäänkään mennessä. Kun puhuu unissaan, voi se johtua painajaisen näkemisestä.

Kyseessä voi olla myös epäterveelliset elämäntavat. Lääkkeet, alkoholi ja kahvi voivat olla syypäitä. Myös henkinen hyvinvointi vaikuttaa esimerkiksi se, että kärsii stressistä tai masennuksesta. Myös kuumeessa voidaan houria siten, että nukkuessa tulee ääntelehdittyä. Univelka on myös yksi selkeä aiheuttaja. Kyse voi olla myös vakavammasta lääketieteellisestä ongelmasta, joka vaatii lääkärissä käyntiä.

Näin voit vähentää unissaan puhumista

Jos kyse on univelasta tai siitä, että et saa laadukasta unta, on hyvä tehdä nukkumisrutiineihin korjauksia. Mene aina nukkumaan ja herää samaan aikaan. Vältä päiväunien ottamista. Jos se ei onnistu, ota päivän aikana vain korkeintaan 20–30 minuutin mittaiset päiväunet.

Vältä ennen nukkumaanmenoa piristeiden käyttöä, kuten kofeiinia. Älä syö iltapalaksi asioita, jotka häiritsevät ruuansulatustasi ja närästävät, kuten rasvaisia, paistettuja tai mausteisia ruokia, sitrushedelmiä ja hiilihapotettuja juomia.

Unenlaatu paranee myös, kun otat päivittäisiin rutiineihin mukaan jotain liikuntaan liittyvää kuten aerobista toimintaa.

Kun noudatat näitä ohjeita, unissaan puhuminen ehkä vähenee. Aika moni tekee sitä joskus, mutta jos se on lähes jokaöistä ja kumppanisi unikin häiriintyy siitä, kannattaa sitä yrittää vähentää.

Lähde: Health Ambition