Keräyksen suosio kasvoi koko 2010-luvun ajan.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys kasvatti jälleen syksyllä 2019 suosiotaan ja keräyksellä saatiin kokoon ennätyspotti kotimaiselle syöpätutkimukselle: 2,8 miljoonaa euroa. Keräys ylitti reilusti Syöpäsäätiön asettaman 2,5 miljoonan euron tavoitteen ja kersi puoli miljoonaa euroa enemmän varoja syöpätutkimukselle kuin edellisenä vuonna.

Valtaosa tuotosta kertyi rintanauhojen sekä kampanjatuotteiden myynnistä ja lisäksi ennätyspottia kartuttivat rahalahjoitukset. Syksyn 2019 Roosa nauhan suunnitteli näyttelijä Seela Sella ja niitä ostettiin yli 440 000 kappaletta.

”Roosa nauha -keräys osoitti jälleen hyväntekeväisyyden voiman. Kampanjan upea ennätystulos on mahdollista vain poikkeuksellisen sitoutuneiden lahjoittajien ja yrityskumppaneiden avulla. Myös lukuisat vapaaehtoiset ja yhdistykset jäsenineen ovat tehneet hartiavoimin töitä ennätystuloksen saavuttamiseksi. Syöpä nujerretaan vain ja ainoastaan tutkimuksen avulla”, painottaa Syöpäsäätiön varainhankintajohtaja Sari Meller.

Syöpäsäätiö ohjaa kerätyt varat rintasyövän ja gynekologisten syöpien tutkimukseen.

”Tutkimusta tarvitaan lisää, sillä kaikkiin syöpiin ei ole vielä parantavaa hoitoa. Levinneen rintasyövän ja munasarjasyövän ennusteet ovat edelleen huonoja. Olemme suunnanneet merkittäviä rahasummia huonoennusteisten syöpien hoitojen kehittämiseen”, kertoo tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors Syöpäsäätiöstä.

Muista tutkia rintasi säännöllisesti

Syöpäsäätiön syksyn 2019 apurahajaossa Roosa nauha -varoista tuettiin tutkimusta 1,6 miljoonalla eurolla ja rahoitusta jaettiin 18 tutkimushankkeelle. Suurimmat 450 000 euron suurapurahat myönnettiin tutkimuksille, joissa etsitään tehokasta lääkehoitoa levinneeseen rintasyöpään ja lääkeresistenttiin munasarjasyöpään.

Roosa nauha -apurahoilla kehitetään lisäksi kohdunkaulan syövän seulontaa ja tutkitaan perinnöllistä rintasyöpäalttiutta. Kahdessa tutkimuksessa tarkastellaan liikunnan merkitystä rintasyöpään sairastuneen elämänlaadun kannalta – voit tutustua kaikkiin vuonna 2019 Syöpäsäätiön apurahan saaneisiin tutkimushankkeisiin täällä.

Roosa nauha -varoilla tuetaan lisäksi Syöpäjärjestöjen sairastuneille ja läheisille tarjoamaa maksutonta neuvontapalvelua. Terveydenhuollon ammattilaisten antama neuvonta auttaa vuosittain yli 6 000 avuntarvitsijaa puhelimitse sekä sähköpostin ja chatin välityksellä.

Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja ja säätiö saa varansa yksinomaan lahjoituksista. Voit tukea Syöpäsäätiötä lahjoituksilla täällä tai Roosa nauha -keräyksen sivuilla täällä.

Rinnat on tärkeä tutkia joka kuukausi itse, jotta mahdolliset muutokset ja rintasyöpäoireet huomaa. Olemme aiemmin kertoneet, minkälaiset yllättävät ja erikoiset asiat voivat olla merkki rintasyövästä sekä listanneet 10 merkkiä, joita pitää silmällä.

Ohjeet rintojen tutkimiseen löydät esimerkiksi Tunne rintasi -sivustolta täällä.