Kyhmy on merkeistä parhaiten tiedossa, mutta se on vain yksi merkeistä, joka voi paljastaa rintasyövän.

Lokakuu on kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden kuukausi ja kuun aikana kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen Roosa nauha -keräyksellä. Lue lisää täältä.

Kyselytutkimuksen mukaan alle puolet naisista, vain 42 prosenttia, tietää, minkälaisia muutoksia omissa rinnoissa kannattaa pitää silmällä merkkinä rintasyövästä, kertoo brittilehti Metro. Neljänneksen mielestä kyhmy on ainoa merkki, jonka voi todeta ilman lääkäreiden käytössä olevia välineitä, kun taas 60 prosenttia kertoi epäröivänsä lääkärin pakeille menoa, koska häpeävät tai pelkäävät.

Avonin teettämään kyselyyn vastasi 19 000 naista. Metron mukaan kun osallistujia pyydettiin tunnistamaan kymmenen yleisintä rintasyövän merkkiä, vain kaksi prosenttia osasi nimetä ne kaikki.

Monet vastaajista eivät myös tienneet, että omat elintavat voivat vaikuttaa siihen, kuinka altis on sairastumaan rintasyöpään. Kaksi kolmesta osallistujasta ei tiennyt, että säännöllinen liikunta voi suojata rintasyövältä, kun taas säännöllinen alkoholin juominen on kytköksissä korkeampaan riskiin.

Rintasyöpä on yleisin naisten syöpä Suomessa ja siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Lähes joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä rintasyöpään.

”Varhainen toteaminen on tärkeää sairautta vastaan taistellessa, mutta kyselymme paljasti, että naiset eivät tiedä riskitekijöitä tai merkkejä, joita pitää silmällä”, Avonin toimitusjohtaja Sheri McCoy kommentoi.

Jotta rintasyövän voisi huomata varhaisessa vaiheessa, kannattaa rintoja tutkia säännöllisesti – ainakin kerran kuukaudessa. Paras aika rintojen tarkkailuun on heti kuukautisten jälkeen ja voit lukea täältä ohjeet.

Luultavasti jokainen nainen tietää, että kyhmyt voivat olla merkki rintasyövästä, mutta on muitakin merkkejä. Alle on listattu yleisimpiä.

Muutokset rinnan koossa tai muodossa

Rintoja on erilaisia niin koon kuin muodonkin osalta, mutta jos huomaat omissasi tapahtuvan muutoksia muulloin kuin kuukautisiin tai raskauteen liittyen, voi se olla varoitusmerkki. Tarkkaile rintojasi, jotta tiedät säännöllisesti, miltä ne näyttävät ja pysyt kartalla mahdollisista muutoksista.

Vetäytynyt nänni

Jos nännisi alkaa yllättäen vetäytyä sisäänpäin tai muuttaa muotoaan, voi olla parempi käydä lääkärin pakeilla.

Punoitus, ihottuma tai ihoärsytys

Metron mukaan jos rintaasi tai nännin ympärille ilmestyy ihottumaa, joka ei mene pois, käy lääkärissä.

Vuotoa nännistä

Jos nännistä vuotaa jotain ilman, että puristelet sitä, on syytä käydä lääkärissä.

”Lommot”

Metro muistuttaa, että minkään kokoinen ”lommo” tai painauma ei ole normaalia.

Turvotus kainalossa tai solisluun alla

Kuukautisten aikaan kainaloissa voi olla turvotusta, mutta jos sinun kohdallasi se ei katoa, kun kuukautiset loppuvat, käy näyttämässä sitä lääkärille.

Muutokset ihossa

Jos rinnoistasi tulee ”kurttuiset” tai iho alkaa muistuttaa appelsiininkuorta, tiedät varmaan jo, mitä tehdä: lääkäriin.

Jatkua kipu

Rintoja voi aristaa toisinaan, mutta niitä ei pitäisi särkeä jatkuvasti.

Kasvava suoni

Yleensä rinnoissa ei ole esillä suonia, joten jos tällainen ilmenee ja vaikuttaa kasvavan, mene lääkäriin, sillä Metron mukaan se voi olla merkki kasvaimesta, joka tukkii verisuonen.

Kyhmy

Tämä on yleisin merkki, mutta ei missään nimessä ainoa. Jos tunnet rinnoissasi kyhmyn, käy tarkistuttamassa se lääkärissä. Muista myös tunnustella rintojasi säännöllisesti tai pyydä kumppaniasi tekemään se.

Alla oleva julkaisu myös havainnollistaa, miltä rintasyöpä voi näyttää ja tuntua:

There is more than a lump, here are 12 ways to see and feel breast cancer.

HAVE A CONCERN? Under the age of 25, breast…

Julkaissut Worldwide Breast Cancer 11. tammikuuta 2017

Lähde: Metro