Rasva poistuu kehosta hengittämällä – näitä asioita tapahtuu, kun paino tippuu

Liikalihavuus on yksi suurimmista kansanterveysongelmista maailmanlaajuisesti.

Sen takia moni haluaa pudottaa painoa ja varsinkin päästä eroon ylimääräisestä rasvasta. On olemassa paljon väitteitä siitä, mitä rasvalle tapahtuu, kun paino putoaa. Moni uskoo mm., että rasva poistuu elimistöstä ulosteen mukana. Luettuasi tämän, tiedät mihin pudotetut rasvakilot häviävät.

Mitä elimistössä tapahtuu, kun paino tippuu

Kun ihminen syö yli energiantarpeensa, ylimääräinen energia varastoidaan rasvasoluihin triglyseridien muodossa. Näin keho säilyttää energiaa varastossa. Tämä rasvavarasto tunnetusti vaikuttaa kehomme muotoon.

Jotta paino tippuu, on ruoasta saatu energia alhaisempaa, kuin elimistön kulutus, tätä kutsutaan energiavajeeksi. Se, kuinka nopeasti ja kuinka paljon paino tippuu, riippuu täysin yksilöllisistä ominaisuuksista. Kun energiavajetta pidetään yllä tietyn aikaa, vapautuu rasva rasvasoluista ja kulkeutuu kehon solujen energiakeskuksiin, mitokondrioihin. Mitokondriossa rasva hajotetaan energian tuottoon. Mitä pidempiaikainen energiavaje on, sitä enemmän elimistö käyttää varastorasvaa energiaksi, eli sitä enemmän ihminen laihtuu.

Kun hajotusprosessi on suoritettu, vapautuu tästä kaksi suurta sivutuotetta, hiilidioksidia ja vettä. Hiilidioksidi poistuu elimistöstä hengityksen mukana ja vesi häviää joko virtsan, hien tai myös uloshengitetyn ilman kautta. Näin ollen, rasva poistuu elimistöstä hiilidioksidiksi muuttuneena hengityksen mukana ja vetenä nesteen menetyksen myötä.

Kuinka rasvan palamista voi edistää?

Tämä saattaa johtaa ajatukseen, että jos hengittää tiheämmin, laihtuuko silloin nopeammin? Suora vastaus on ei. Niin kuin alussa todettiin, tarvitsee elimistö laihtuakseen energiavajeen. Energiavaje saavutetaan parhaiten oikean ruokavalion ja liikunnan avulla.

Liikunta lisää energiankulutusta ja liikuntaa onkin hyvä lisätä, jos mielii pudottaa painoa. Parhaan hyödyn saamiseksi kannattaakin harjoittaa sekä aerobista ja lihaskuntoa ylläpitävää liikuntaa.

Hyviä lajeja aerobiseen liikuntaan ovat reipas kävely, juoksu ja pyöräily. Lihaskuntoa voi ylläpitää ja lisätä erinomaisesti kuntosalilla ja oman kehon painoilla tehtävillä lihaskuntoliikkeillä, ihan kotioloissakin.

Ruokavaliolla on hyvin tärkeä rooli painonpudotuksessa. Sillä on helpompi syödä vähemmän energiaa, kuin kuluttaa sitä liikunnalla pois. On hyvä muistaa, että vaikka tarkoitus on saada ruoasta vähemmän energiaa, kuin mitä kuluttaa, ei se automaattisesti tarvitse tarkoita nälkää tai niukkaa syömistä.

Säännöllinen syöminen ja terveelliset vaihtoehdot lautaselle ovat hyviä lähtökohtia painonpudotusta edistävälle ruokavaliolle. Halutessa voi käyttää esimerkiksi internetistä löytyviä ruokavalionsuunnitteluun tarkoitettuja ohjelmia tai käydä juttelemassa ruokavaliosta alan ammattilaisten kanssa.

Jaa tämä mielenkiintoinen juttu myös kavereille!

Lähde: Healthline


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.