Talvella pyykkien kuivaaminen ulkona on hankalaa, eikä kaikilla ole siihen mahdollisuutta kesälläkään.

Varsinkin kerrostalossa voi joutua keksimään luovia ratkaisuja pyykinkuivaukseen. Irlantilaisen astmajärjestön mukaan pyykkien kuivaaminen asuintiloissa voi kuitenkin olla haitallisempaa terveydelle kuin olemme aiemmin tienneet.

“Kostea ympäristö edistää homeen kasvua, jolloin ilmaan voi vapautua itiöitä. Itiöt voivat aiheuttaa joissakin ihmisissä allergisia reaktioita. Hometta ja sieni-itiöitä ei usein voi havaita paljaalla silmällä”, kommentoi Pheena Kenny Irlannin astmajärjestöstä.

Normaalisti nämä hengitetyt itiöt poistuvat kehosta vastustuskyvyn avulla joko yskiessä tai aivastaessa, mutta jos ihminen ei ole herkkä homeelle, keho ei välttämättä reagoi siihen ollenkaan.

“Jotkut astmaa sairastavat ihmiset ovat kuitenkin herkkiä homeitiöille, ja niiden vapautuminen ilmaan voi pahentaa heidän astmaoireitaan.”

Kennyn mukaan kyseiset itiöt voivat aiheuttaa keuhkotulehduksia. Pelkästään astmaa sairastavat eivät ole alttiita: riski on korkeampi myös vanhuksilla, vauvoilla, lapsilla sekä ekseemaa sairastavilla ja niillä, joilla on heikentynyt vastustuskyky.

“Pahimmat kuukaudet ovat tammi- ja helmikuu, sen jälkeen elo- ja syyskuu.”

Mitä sitten voit tehdä?

“Kuivaa pyykit aina ulkona, kun se on mahdollista, tai käytä kuivausrumpua. Kuivausrummun pitää olla tilassa, joka on hyvin ilmastoitu ja kaukana makuuhuoneista ja asuintiloista. Home voi kasvaa kosteissa paikoissa, kuten kylpyhuoneessa, keittiössä tai kellarissa”, Kenny selittää.

Muita vinkkejä:

  • Pese home pois kovilta pinnoilta veden, etikan ja saippuan sekoituksella.
  • Älä säilytä vaatteita kosteissa kaapeissa tai liian tiiviisti vaatekaapissa.
  • Avaa ikkunat tuulettaaksesi kotisi mahdollisimman usein – erityisesti suihkujen, siivoamisen, kokkaamisen ja tiskikoneen käyttämisen jälkeen.

Näillä vinkeillä voi olla suuri merkitys terveydellesi.

Lähde: The Independent