Professori kuvasi mieskaveriporukkaa varaventtiiliksi.

Toisille vapaa-aika on tärkeämpää kuin toisille, mutta jokainen sitä kaipaa edes jossain määrin. Tapoja viettää vapaa-aikaa on monia – osa viihtyy yksin, osa isommalla porukalla – mutta Ylen mukaan miesten vapaa-aikaa yhdistää taipumus etsiä seuraa muista miehistä.

Kaveriporukassa miehet vietettävät aikaa, juttelevat ja saavat ajatuksiin vaihtelua. Filosofian emeritusprofessori Timo Airaksisen mukaan mieskaveriporukalla on vapauttava merkitys; hän kuvasi sitä varaventtiiliksi.

”Naiset kontrolloivat. Heillä on käsityksensä siitä, millaista kieltä mies saa käyttää, miten saa pukeutua, kuinka voi puhua seksistä. Suomalainen nainen on hyvin vaativa”, professori sanoi.

”Kun miehet sitten ovat keskenään, niin kaikesta tästä voi luopua, voi olla niin kuin haluaa”, Airaksinen kertoi.

Ylen mukaan miesten vapaa-aika on tutkimusaiheena hyvin vaikea, koska ihmiset jakautuvat monenlaisiin ryhmiin. Tämän lisäksi kaikki eivät ole valmiita puhumaan asioista totuudellisesti ja jotkut eivät välttämättä ole tietoisia omista valinnoistaan.

”Tämän ajan miehellä on aika vaikeata viettää vapaa-aikaa, koska elämä on kuormitettua eikä vapaa-aikaa tahdo olla. Työ ja perhe vievät valtavasti aikaa”, Airaksinen totesi Ylelle.

Monet voivat ajatella, että miehet kokoontuvat vapaa-ajalla sellaisiin paikkoihin, joissa voi esimerkiksi korjata moottoripyörää. Niin sanotuista miesluolista puhuessa Airaksinen kuitenkin Ylen mukaan tympääntyi.

”Se on amerikkalainen termi ja ilmiö, vierastan sitä. Se perustuu siihen, että keskiluokkainen amerikkalainen asuu talossa, jossa on autotalli. Heillä on siellä harrastushuone. Suomalaisilla ei ole sellaisia samassa määrin. Mistä esimerkiksi Helsingissä voi vuokrata autotallin tai tilan, jossa harrastaa”, professori kysyi.

”Tulee mieleen emaloidut kyltit, joissa lukee ”minun autotallini, minun sääntöni”, joissa on selkeätä muka vapaudenilmaisua. Että täällä hallitsen minä, se on vähän niin kuin koiran kyltti”, hän jatkoi.

Miesluolien sijaan suomalaismiesten on kokoonnuttava Ylen mukaan muualla, kuten baarissa tai ravintolassa.

”Aina ei voi olla sympaattinen ja empaattinen koti-isä, joka uhrautuu perheensä puolesta. Joku pakopaikka pitää olla, se on pakoa normaalista arjesta. Se on henkireikä, ihmiset joilla ei ole sellaista, ovat hyvin onnettomia”, professori sanoi.

Mitä mieltä olet professorin ajatuksista? Kerro se kommenteissa!

Lähde: Yle