Onko alushousuilla parasta ennen -päivä? Suosittu julkaisu TikTokissa väittää, että on.

Kyseisen TikTok-julkaisun mukaan naisten pitäisi heittää alushousunsa roskiin 6-9 kuukauden käytön jälkeen ja ostaa uudet tilalle, kertoo TODAY. Syy on se, ettei pesussa lähtisi kaikki bakteerit ja lika pois.

Julkaisu on otettu vastaan niin huvittuneena kuin hämmentyneenä – ja hämmentyneitä ovat olleet myös asiantuntijat, jotka yllättyivät tästä uskomuksesta.

”Jotenkin 6-9 kuukauden kohdalla alushousuista tulee taianomaisesti jokin tulehduksia aiheuttava katastrofi, mutta näin ei yksinkertaisesti ole”, lääkäri Jen Gunter toteaa omassa TikTok-julkaisussaan.

Gunterin mukaan kun ihmiset sanovat, että sinun pitäisi tehdä jotain todella erityisiä asioita alushousuihisi liittyen, on se vain jatkoa puhtoisuuskulttuurille.

”Se on tämä ajatus, että emätin ja vulva ovat herkkiä ja tulehduksellisen maailmanlopun airut ja tarvitaan erityistä ylläpitoa. Tämä ei ole ollenkaan totta”, lääkäri selittää.

Ei sääntöjä alkkareiden uusimiselle

TODAY kertoo, että muitakin asiantuntijoita on samaa mieltä Gunterin kanssa; ei ole mitään tarvetta laittaa alushousuja pois säännöllisellä rytmillä.

”Sosiaalinen media on toisinaan kuin Raamattu. Tyyliin jos näet jotain sosiaalisessa mediassa, sen täytyy olla totta. Ei ole mitään sääntöä, joka sanoo, että puolen vuoden jälkeen leikkaa ne ja hanki uudet alushousut”, gynekologi Chavone Momon-Nelson sanoi TODAY:lle.

Gunterin tapaan Momon-Nelson epäilee, että ajatus kumpuaa siitä, miten yhteiskunta mieltää vulvat ja emättimet likaisiksi, herkiksi tai noloiksi.

”Emättimeen liittyvää häpäisyä on niin paljon. Sinun täytyy heittää alushoususi pois nyt. Sinun täytyy käyttää tällaista suihketta. Nyt sinun täytyy käyttää tällaisia puhdistusliinoja. Näin pidät emättimesi terveenä”, Momon-Nelson taivasteli.

”Pidät emättimesi terveenä pesemällä sen vedellä”, hän jatkoi.

Se riittää, että käytät puhtaita alushousuja

Momon-Nelson muistutti TODAY:n haastattelussa, että alusvaatteiden ostaminen on henkilökohtainen valinta, mutta sen ei pitäisi pohjautua myytteihin vartalosta tai sukuelimistä. Hänen mukaan siinä ei ole mitään väärää, jos ostat uusia alusvaatteita, mutta vanhoja ei ole pakko heittää pois tietyn ajan kuluessa.

TODAY:n mukaan lääkärit suosittelevat, että naiset käyttävät puhtaita ja kuivia alushousuja. Kostea alushousut voivat aiheuttaa ärsytystä, nirhaumia tai tulehduksen.

”Kunhan alushoususi ovat puhtaat – yleensä suosittelen käyttämään puuvillaisia – ja peset ne pesuaineella, joka ei ärsytä ihoasi, pitäisi alushousujesi olla kunnossa”, lääkäri Christine Greves sanoi.

Momon-Nelson on samaa mieltä, että tavallinen pesu kuumassa vedessä riittää saamaan bakteerit pois alushousuista, ja tätä mieltä on myös Gunter.

”Sinun pitäisi pestä alushoususi kuin peset kaiken muunkin, joka koskee vartaloasi, mutta niistä ei tule ongelmallisia 6-9 kuukauden käytön jälkeen”, Gunter sanoo TikTok-videollaan, jonka voit katsoa alta.

Kerroimme aiemmin, että yöksi alushousut kannattaa jättää pois jalasta. Miksi näin on? Lue aiheesta lisää täällä!

Lähde: TODAY