Jos pidät muroja esillä keittiössä, saatat painaa enemmän.

Jos sinulla on tapana syödä muroja, kannattaa kiinnittää huomio siihen, missä pakettia säilytät. Health Education and Behavior -journalissa julkaistu tutkimus selvitti, että ne naiset, joilla muropaketti on esillä keittiötasolla, painoivat noin 9 kiloa enemmän kuin naapurinsa, jolla murot eivät olleet nähtävillä.

Tutkimusta varten Cornell Food and Brand Labin tutkijat kävivät läpi valokuvia yli 200 kotitaloudesta Syracusen kaupungista Yhdysvalloissa. Kotitalouksissa asui naisia, joilla on vähintään kaksi alle 18-vuotiasta lasta, ja näiden naisten pituus ja paino selvitettiin.

Murojen ja korkeamman painon lisäksi tutkijat saivat selville, että naiset, joilla oli kotona limsaa esillä, painoivat 10-12 kiloa enemmän kuin naapurinsa, joilla ei ollut limsa nähtävillä.

Tutkimuksessa tehtiin myös positiivinen löydös: ne naiset, joilla oli keittiötasolla hedelmiä kulhossa, painoivat noin 6 kiloa vähemmän.

”Tämä on tyypillinen see-food-ruokavalio. Syöt sitä, mitä näet”, tutkimuksen päätekijä Brian Wansink kommentoi.

Wansink totesi tutkimuksen tiedotteessa yllättyneensä siitä, että muropaketti oli yhteydessä noin suureen painonnnousuun, vaikka murot yleensä mielletäänkin terveellisemmäksi kuin ne ovat. Wansinkin mukaan kuitenkin murojen syöminen aina niitä nähdessä voi johtaa kaloreiden saamiseen, mitä kehosi ei tarvitse.

Vääränlaisten murojen syöminenkin voi vaikuttaa. Siksi on hyvä varmistaa, että murosi kolme ensimmäistä ainesosaa sisältävät 100-prosenttista täysjyvää, kauraa tai leseitä. Ja vaikka kyse on korrelaatiotutkimuksesta, aamiaismurojen pitäminen pois silmien alta voi olla hyvä idea.

Lähde: Women’s Health