Painopeitot ovat painavampia kuin tavalliset peitot.

Ne painavat yleensä 2-15 kiloa. Monille ihmisille, jotka kärsivät ahdistuksesta, unettomuudesta tai ovat autistisia, painopeitto voi tarjota turvallisen vaihtoehdon lääkitykselle tai muulle hoidolle. Sitä voidaan käyttää myös täydentämään olemassa olevia hoitomuotoja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että painopeitto voi auttaa vähentämään oireita.

Mitkä ovat painopeiton edut ahdistuksessa?

Painopeitto voi auttaa vähentämään ahdistusta sekä lapsilla, että aikuisilla. Se on tyypillisesti turvallinen käyttää ja auttaa monia ihmisiä saavuttamaan rennon olotilan, jotta he voivat nukkua syvemmin.

Painopeitto saa aikaan syväpainetunnon, jolla voi olla syvästi rauhoittava vaikutus. Syväpaineentunto auttaa myös kroonisen stressin ja korkean ahdistustason vähentämisessä.

Tutkimukset osoittavat, että syväpainetunto voi alentaa elimistön kortisolitasoja. Kortisoli syntyy, kun aivot luulevat, että keho on ikään kuin hyökkäyksen kohteena. Stressi voi myös korottaa kortisolitasoja. Tällä voi olla heikentävä vaikutus mm. immuunijärjestelmään ja se voi myös lisätä verensokeritasoja sekä vaikuttaa haitallisesti ruoansulatuskanavaan.

Kohonnut kortisolitaso, etenkin jos se on kroonista, voi aiheuttaa useita komplikaatioita, joita ovat:

  • masennus
  • ahdistus
  • unettomuus
  • painonnousu ja painonpudotuksen vaikeus

Painopeitto voi tarjota rentoutumisen tunteen ja katkaista tämän syklin tarjoamalla syväpainetuntoa. Tämä voi laukaista hermovälittäjäaineiden dopamiinin ja serotoniinin tuotantoa, jotka tunnetaan ns. onnellisuushormoneina. Nämä hormonit auttavat torjumaan stressiä, ahdistusta ja masennusta.

Kuinka painava peiton tulisi olla?

Oman painosi pitäisi auttaa sinua määrittämään sopiva peiton paino. Asiantuntijat suosittelevat aikuisille peittoa, jonka paino on 5-10 prosenttia ruumiinpainosta. Lapsille he suosittelevat peittoa, jonka paino on 10 prosenttia ruumiinpainosta, plus 1-2 kiloa.

Hyvän unen takaamiseksi kannattaa myös valita peitto, joka on valmistettu luonnonkuidusta, kuten hengittävästä 100 % puuvillasta. Polyesteri ja muut synteettiset kankaat aiheuttavat tyypillisesti enemmän mm. hikoilua.

Painopeitot eivät sovi kuitenkaan kaikille, peiton käytöstä voikin keskustella ensin alan asiantuntijan tai lääkärin kanssa. Painpeiton käyttöä on syytä välttää, jos kärsii mm. hengitysongelmista tai elimistön lämpötilaan vaikuttavista terveysongelmista.

Lue myös, millä muilla keinoilla voit lievittää stressiä ja ahdistusta: Onko sinulla juuri nyt stressiä? – Tässä 16 hyvin yksinkertaista tapaa lievittää sitä heti! tai Stressaako sinua juuri nyt? – Syö heti näitä stressitasoja alentavia ruokia

Jaa tämä vinkki myös kavereille!

Lähde: Healthline