Tietyt olotilat ja hetket ovat huonoja ajankohtia etenkin suurten päätösten tekemistä ajatellen.

Tyhjällä vatsalla ei kannattaisi tehdä suuria, tulevaisuuteen liittyviä päätöksiä, toteaa Dundeen yliopiston tutkimus. Tutkimuksen mukaan nälkä merkittävästi muutti ihmisten päätöksentekoa, teki heistä kärsimättömiä ja todennäköisemmin sai tyytymään pieneen palkintoon, jonka saa nopeammin, kuin odottamaan suurempaa, jonka saisi myöhempänä ajankohtana.

Nälkäisenä olemisen lisäksi on muitakin olotiloja ja hetkiä, jolloin päätöksiä ei kannattaisi tehdä. Psykologi Emma Kenny listasi näitä tilanteita The Sunille ja suomensimme hänen neuvonsa alle.

Illalla

Kun olet väsynyt, kärsit todennäköisemmin niin sanotusta päätösväsymyksestä, mikä tarkoittaa sitä, että pienienkin valintojen tekeminen tuntuu vaikealta. Esimerkiksi töistä kotiin tullessa voi olla lähes mahdotonta päättää, mitä syö illalliseksi. Tämä johtuu siitä, että aivot ovat uupuneet. Jos olet niin väsynyt, ettet voi päättää, mitä söisit, ei silloin pitäisi tehdä tärkeitä valintoja elämänsä suhteen.

Kun olet vihainen

The Sunin mukaan suuttumus ja vihaisena oleminen tekee impulsiiviseksi, pelokkaaksi tai avuttomaksi. Vaikka tässä hetkessä saattaa uskoa, että on valitsemansa suunta on juuri se oikea, on hyvä muistaa, että päätöksen voi tehdä vielä sittenkin, kun on rauhoittunut. Kun on rauhallisemmassa olotilassa, saattaa tilanteen nähdä selkeämmin ja huomata, että on olemassa parempiakin vaihtoehtoja kuin mihin oli suutuspäissään tyytymässä.

Olet yksinäinen

Yksinäisyys on yksi haastavimmista tunnetiloista. Se voi saada kokemaan kaipuuta ja toisinaan epätoivoiseksi löytämään kytköksen muihin ihmisiin. Tämä voi tehdä The Sunin mukaan haavoittuvaiseksi. Saatat suostua auttamaan ihmisiä, joita ei pitäisi, tai suostua asioihin, jotka käyvät sinulle emotionaalisesti kalliiksi, vain siksi, että muut pitäisivät sinusta. Käy läpi ajatuksia ja ideoita luotetun kolmannen osapuolen kanssa ennen kun sitoudut toimimaan.

Olet sairas

Jos olet fyysisesti tai henkisesti huonossa kunnossa, miten usein haluat tuollaisessa tilanteessa tehdä mitään? Niinpä. Päätöksenteko vaatii selkeää mieltä ja sen voi saavuttaa vain, kun olet täydessä iskussa. Jos olet uupunut, kiukkuinen, sairas tai koet fyysistä kipua, vaikuttaa se kykyysi ajatella asioista täysin rationaalisesti ja usein voit tuntea tällaisina hetkinä uneliaisuutta ja etääntymistä asioihin, joihin yleensä suhtaudut intohimolla. Varmista, että olet täysin toipunut ja kunnossa ennen kuin teet päätöksiä.

Olet rakastumassa

Uuden suhteen alkuhuumassa tunteet alkavat kehittyä. Oksitosiini ja serotoniini valtaavat sinut – nämä hormonit ovat vastuussa kiintymyksestä. Kun on rakastumassa, näkee silloin maailman usein vaaleanpunaisten lasien läpi ja The Sunin mukaan se tarkoittaa sitä, etteivät tehdyt päätökset ole välttämättä realistisia. Odota kunnes koet olosi varmaksi ja turvalliseksi kumppanisi kanssa ja olette selättäneet alkuhuuman ennen kuin on suurien päätösten aika. Tämän takia monet suhteet hajoavat, kun impulsiiviset päätökset, kuten yhteenmuutto tapahtuu nopeasti ja kun vaaleanpunaiset lasit lähtevät pois silmiltä ja arki koittaa, voi pikainen yhteenmuutto alkaa kaduttaa.

Olet päihtynyt

Jopa yksi lasillinen alkoholijuomaa muuttaa ajattelua ja vaikuttaa siihen osaan aivoista, joka on vastuussa arvostelukyvystä. Päihtyneenä voi tuntua hauskalta idealta varata tyttöjen laskettelureissu Alpeille, kun todellisuudessa Ruka olisi pankkitilin kannalta sopivampi ja selviydyttyä on kohdattava todellisuus. Kirkas, selvä mieli on todella olennaista, jos haluat saavuttaa parhaat tulokset elämässä ja se tarkoittaa myös sitä, ettet joudu maksamaan teoistasi ja päätöksistäsi – emotionaalisesti tai taloudellisesti.

Sinulla on suruaika

Kun on kokenut merkittävän menetyksen, erittävät aivot stressihormoni kortisolia ja adrenaliinia. The Sunin mukaan tämä tekee ahdistuneemmaksi ja joskus tavallista masentuneemmaksi. Suuria päätöksiä elämän suhteen ei pitäisi tehdä noin vuoteen merkittävän menetyksen tai kuolemantapauksen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että aikaa kuluu ensin järkytyksestä toipumiseen ja sitten uuteen tilanteeseen sopeutumiseen. Anna itsesi käsitellä asioita rauhassa ja ”olla sinut” tilanteen kanssa. Tämä varmistaa sen, että teet asioita oikeista syistä.

Kuukautiskierron ensimmäisen puolikkaan aikana

Vaikka päätöksiä joutuu tekemään kierron jokaisessa vaiheessa, on tutkimusten mukaan naisille optimaalista tehdä niitä kuukautisten jälkeen. Kierron kolmannen viikon aikana aivot ovat suuremmat kuin kierron muissa vaiheissa. Tuona aikana kommunikointi sujuu paremmin ja olet empaattisempi muita kohtaan, mikä tarkoittaa The Sunin mukaan sitä, että päätöksiä tehdessä ymmärrät paremmin seuraukset sekä itsesi että muiden kannalta.

Voit lukea alussa mainitusta Dundeen yliopiston tutkimuksesta lisää täällä. Tutkimus julkaistiin Psychonomic Bulletin & Review -journalissa ja löydät sen täältä.

Lähde: The Sun