Joillakin naisilla voi tulla vuotoa seksin jälkeen. Milloin seksin jälkeinen vuoto on normaalia ja milloin ei?

”Joskus on syytä mennä käymään lääkärissä, mutta kyse voi olla ihan normaalista vuodosta”, kertoo Gynekologi Alyssa Dweck. Hänen mukaansa silloin se on ainakin normaalia, jos kyse on ensimmäisestä seksikokemuksesta, koska silloin vuoto johtuu todennäköisesi immenkalvon repeytymisestä. Vuotoa tulee joko heti tai muutaman tunnin kuluttua seksin harrastamisesta.

Jos kyse ei ole ensimmäisestä seksikokemuksesta, silloin vuoto voi olla vakavaakin. Silloin voi olla kyse jostakin sukupuolitaudista, kuten HPV, klamydia, tippuri ja trikomoniaasi. Vuotoa voi tulla myös, jos on hiivatulehdus. Myös kohdunkaulassa ja kohdussa olevat polyypit voivat aiheuttaa ylimääräisiä vuotoja, joita voi esiintyä esimerkiksi juuri seksin jälkeen.

Jos kyseessä voisi olla jokin lääkärinkäyntiä vaativa asia, kannattaa todellakin käydä tarkistuttamassa asia lääkärissä. Ja jos vuoto vain pahenee ja samalla tulee muitakin oireita esimerkiksi huimausta, silloin kannattaa jo kiirehtiä lääkärille tai jopa mennä heti ensiapuun.

Mistä seksin jälkeen oleva vuoto voi olla peräisin?

Kun seksin jälkeen tulee vuotoa, se voi olla peräisin esimerkiksi kohdunkaulasta, johon on tullut haava. Silloin ei yleensä ole kyseessä mikään vakava lääkäriä vaativa vuoto. Normaalia vuotoa voi tulla myös kohdun sisältä, josta voi irrota seksin takia limakalvoa, joka olisi tullut myöhemmin ulos vasta kuukautisten aikaan.

Seksinjälkeisiä vuotoja tulee helpommin varttuneilla naisilla. Naisten ikääntyessä estrogeenitasot laskevat kehossa, joka tekee emättimen kudoksista herkempiä ja ne repeytyvät helpommin.

Lähde: Stay at Home Mum