Rakkaan painostaminen puhumaan ei ole asiantuntijan mukaan hyvä idea.

Yleensä parisuhteessa mielletään yhdeksi läheisyyden merkiksi se, että osapuolet pystyvät puhumaan toisilleen kaikesta, niin hyvistä kuin huonoista asioista. Kaikille tunteista tai ongelmista puhuminen ei kuitenkaan ole luontaista, vaan he saattavat käsitellä asioita toisella tavalla.

Jos oma rakkaasi käy läpi vaikeita aikoja, on tärkeää olla painostamatta tai pakottamatta häntä puhumaan asiasta. Women’s Healthin mukaan tämä on tärkeää etenkin silloin, jos kumppani on ilmaissut, ettei halua puhua aiheesta.

”Kumppani voi mieltää vaikeuksista puhumisen heikkouden tai haavoittuvaisuuden merkkinä, etenkin kumppanin edessä”, parisuhdeasiantuntija Jane Greer sanoi Women’s Healthille.

Kumppani voi myös tuntea olonsa epävarmaksi tai riittämättömäksi, jos hän ei ole löytänyt tapaa ratkaista ongelmaansa. Ja vaikka haavoittuvaisuuden ilmaisu ei olisi ongelma, voi kumppani silti mieluummin olla puhumatta; meistä jokaisella on omat tapansa käsitellä stressiä, surua tai ikäviä asioita, kuten liikunta tai vain ajan viettäminen itsekseen.

Greerin mukaan kun kumppanille sanookin esimerkiksi, että ”Äläs nyt, kerro minulle, koska haluan todella tietää” tai ”Ehkä voin auttaa”, ovat tarkoitusperät hyvät, mutta se vie huomion pois kumppanin ongelmasta ja nostaa keskipisteeseen sinut ja sinun tarpeesi saada kumppani avautumaan.

Tämä taas voi osoittaa kumppanille, että et kunnioita hän tarvettaan hoitaa asiaansa yksin. On ihan hyvästä kysyä, haluaako kumppani puhua asiasta, mutta jos vastaus on kielteinen, ei kannatta painostaa.

Women’s Health muistuttaa, että kunhan kumppanilla on terve tapa käsitellä vaikeita aikojaan, ei hänen haluttomuudesta avautua kannata loukkaantua tai huolestua. Sen sijaan oma huomio kannattaa suunata siihen, miten olla hänen tukenaan toisilla tavoilla: jos kumppani on selvästi pois tolaltaan, mutta ei halua puhua, voit aina laittaa kätesi hänen ympärilleen, pitää häntä kädestä ja osoittaa tunteesi hänelle.

Tukea voi tarjota myös hienovaraisemmin, kuten tekemällä enemmän askareita kotona, jotta kumppanin ei tarvitse niistä huoletia tai lähettää hänelle päivän aikana suloisia viestejä, joilla kerrot ajattelevasi häntä. Women’s Health toteaakin, että on monia tapoja olla kannustava ja tukeva kumppani ilman, että täytyy sanoa sanaakaan.

Lähde: Women’s Health