Kesäkuukausina voi tehdä enemmän mieli seksiä ja nyt tutkimus on löytänyt siihen selityksen.

Israelilaisen Tel Avivin yliopiston tutkijat ovat saaneet selville, että auringon ultraviolettisäteilylle altistuminen voimistaa ihmisten romanttista intohimoa. Tutkimuksessa sekä miehiä ja naisia altistettiin UVB-säteilylle kontrolloidussa ympäristössä ja tulokset olivat yksiselitteiset: romanttisen intohimon tasot kasvoivat kummallakin sukupuolella.

Tutkimuksessa ilmeni, että auringonvalolle altistuminen vaikuttaa umpieritysjärjestelmän sääntelyyn. Tämä järjestelmä erittää erilaisia hormoneita, kuten sukupuolihormoneita.

”On tiedetty jo monien vuosien ajan, että auringon UV-säteet lisäävät testosteronitasoja miehillä ja tiedämme myös, että auringonvalolla on merkittävä rooli seksuaalisuuden käytöksellisessä että hormonaalisessa sääntelyssä”, tutkimusta tekemässä ollut professori Carmit Levy kertoo tiedotteessa.

”Tästä sääntelystä vastaava mekanismi ei kuitenkaan ole ollu tiedossa. Tutkimuksemme mahdollisti sen, että tämä mekanismi ymmärretään paremmin”, hän lisää.

Taustalla säteilyn lisäksi proteiini

Maineikkaassa Cell Reports -journalissa julkaistua tutkimusta tehtiin sekä hiirten että ihmisten avulla. Ensimmäisessä vaiheessa hiiriä altistettiin UVB-säteille.

Tutkimuksen mukaan vaikutus oli dramaattinen: naarashiirten hormonitasot nousivat merkittävästi, niiden munasarjat suurentuivat ja kiima-aika piteni. Lisäksi sekä naaras- että uroshiirten välinen vetovoima lisääntyi ja ne olivat halukkaampia parittelemaan.

Seuraavassa vaiheessa tutkijat toistivat kokeenhiirillä, mutta poistivat iholta p53-nimisen proteiinin, joka tunnistaa DNA-vauriot ja aktivoi ruskettumisen auringonvalolle altistuessa. Tämän proteiinin poistaminen eliminoi UVB-säteilyn vaikutuksen hiirten pariutumiskäytökseen.

Tämä vaikutus vakuutti professori Levyn kollegoineen siitä, että säteilylle altistuminen ihon kautta oli syy havaittuihin hormonaalisiin, fysiologisiin ja käytöksellisiin muutoksiin. Lisäksi tutkijat totesivat suojaavan järjestelmän olevan myös vastuussa seksuaalisuuden sääntelystä.

Samanlainen vaikutus ihmisillä

Hiiritutkimusten jälkeen tutkijat siirtyivät ihmisiin, ja ensin 32 henkilöä täytti romanttiseen intohimoon ja aggressioon liittyvän kyselyn. Osallistujat saivat UVB-valohoitoa, jonka jälkeen niin naiset kuin miehet osoittivat romanttisen intohimon lisääntyneen ja miehet huomasivat myös aggression tasojen nousseen.

Vastaavia tuloksia havaittiin, kun osallistujia oli pyydetty välttämään auringonvaloa kaksi päivää ja sitten ruskettamaan itseään keskimäärin 25 minuutin ajan. Verikokeet paljastivat altistumisen auringonvalolle aiheuttaneen sen, että hormoneja, kuten testosteronia, vapautui enemmän verrattuna päivään ennen altistumista.

Professori Levy muistuttaa, että ihossa on kaksi DNA-vahingoilta suojaavia järjestelmää, jotka aktivoituvat auringonvalolle altistumisen myötä. Aktivoimalla molemmat järjestelmät p53-proteiini sääntelee DNA-vahingon määrää.

”Tutkimuksessamme saimme selville, että sama järjestelmä aktivoi myös seksuaalisuuden umpieritysjärjestelmän ja mahdollisesti lisääntymisenkin”, professori Levy toteaa tiedotteessa.

Tulevaisuudessa apu hormonihäiriöihin?

Tutkimustulokset voivat johtaa tulevaisuudessa käytännöllisiin toimiin, kuten hormonihäiriöiden UVB-hoitoihin. Lisätutkimukset ovat kuitenkin tarpeen ennen kuin se on mahdollista.

Professori Levyn mukaan tämän tutkimuksen läpimurto johtaa myös myöhempiin löydöksiin tavallisessa tieteessä. Hän lisää, että tulokset avaavat monia tieteellisiä ja filosofisia kysymyksiä.

”Meillä ihmisillä ei ole turkkia ja näin ihomme on suoraan alttiina auringonvalolle. Alamme vasta ymmärtää, mitä tämä altistuminen aiheuttaa meille ja mitä avainrooleja sillä saattaa olla erilaisissa fysiologisissa ja käytöksellisissä prosesseissa. Tämä on vain jäävuoren huippu”, professori Levy sanoo.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä. Kerroimme aiemmin kyselytutkimuksesta, joka paljasti ihmisten harrastavatn selvästi enemmän seksiä kesällä, ja voit lukea tästä lisää täällä.