Sokerisille herkuille ei ole helppo sanoa ei, mutta sokerihimoistakin voi päästä eroon.

Mitä enemmän sokeria syöt, sitä enemmän sitä haluat. Jos päätät, että nyt riittää ja aiot laittaa makeanhimolle kampoihin, voi kestää muutamista päivistä viikkoihin, että pääset sokeriaddiktiosta eroon.

Jos tiedät omaavasi vaikeuksia makeanhimon vastustelun kanssa, lue alta ravitsemusterapeuttien vinkkejä, miten pysyt oikealla tiellä.

Valitse viisaasti:

Jos aiot antaa periksi makeanhimolle, valitse kausiherkkuja, joita tiedät olevan saatavilla vain tiettyyn aikaan vuodesta. Ravitsemusterapeutti Tamara Melton huomautaa, että suklaata voi saada mihin aikaan vuodesta tahansa. Kausiluontaiset herkut voivat pyöriä mielessä pitkin vuotta, mutta niillä ei voi koko ajan herkutella. Muista vain, ettet liioittele herkuilla sen takia, että niitä on saatavilla vain tiettynä ajankohtana.

Ajattele positiivisesti:

Pohjusta tietäsi onnistumiseen sanomalla itsellesi, että pystyt tähän.

”Sanat ovat voimakkaita. Jos ajattelet sokeriaddiktion nitistämisen olevan vaikeaa, se on vaikeaa. Jos aiot ottaa ohjat käsiin ruokavaliosi ja terveytesi suhteen, muuta negatiivinen ajattelutapasi. Usko, että onnistut”, Sugar Savvy Solution: Kick Your Sugar Addiction for Life and Get Healthy -kirjan tehnyt Kathie Dolgin neuvoo.

Älä anna nälän iskeä:

Melton kehottaa syömään pienen välipalan tai tasapainoisen aterian 3-4 tunnin välein. Näin vältyt paremmin kokonaisen karkkikulhon tyhjentämiseltä. Ravitsemusterapeuti Simone Gloger suositelee syömään päivittäin kolme paljon proteiinia sisältävää ateriaa ja kaksi paljon proteiinia sisältävää välipalaa vastustaaksesi mielihaluja.

”Pakkaan yleensä lounaan ja välipalat jokaiselle päivälle itselleni, jotta en sorru houkutuksiin”, Gloger sanoo.

Muista, että makeanhimo voi olla jotain muutakin:

Ennen kuin tartut karkkipussiin, mieti, mitä todella tarvitset.

”Ihmiset sekoitavat makeanhimon tai nälän. Lasku energiassa, mikä saa sinut etsimään naposteltavaa, on usein vain merkki nestehukasta. Nauti siis nesteitä, juo vettä eikä vain mehua tai limsaa”, Dolgin vinkkaa ja suosittelee vettä, jossa lempihedelmiäsi tai -marjojasi seassa.

Melton taas suosittelee naposteluhimoissa valitsemaan pieni pala tummaa suklaata tai jogurtti, johon tulee mukana esimerkiksi mysliä.

Älä murehdi:

Jos yrityksistäsi huolimatta sorrut, älä murjo itseäsi sen takia.

”Anna itsellesi anteeksi ja jatka uudelleen yrittämistä. Anteeksi antaminen ja olemalla kiltti muille (kuin myös itsellesi) tehostaa itsetuntoasi ja kiitollisuuttasi sitä kohtaan, mitä sinulla (näin taistellen negatiivista ajattelua vastaan, mikä voi saada sinut tarttumaan keksipurkkiin) ja antaa samat endorfiinit kuin sokeri”, Dolgin kertoo.

Melton vinkkaa syömään tämän jälkeen seuraavan kerran, kun olet varmasti nälkäinen.

”Päätä syödä terveellisemmin seuraavalla aterialla ja sitten syö paljon kuitua sisältäviä ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvää. Muista myös hyvät proteiinit, jotka auttavat pitämään sinut kylläisenä”, Melton lisää.

Lähde: Popsugar