Syömishäiriöt ovat mielenterveysongelmia, jotka ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan hyvin yleisiä erityisesti muorrosikäisillä tytöillä ja nuorilla naisilla.

HuffPost toteaa, että syömishäiriöitä on vaikea ottaa puheeksi läheisen kanssa, mutta tämä olisi kuitenkin todella tärkeää. Joskus se tarkoittaa sitä, että tunnistaa läheisensä tilanteen ja tarttuu toimeen, jos huomaa läheisellä olevan riski sairastua syömishäiriöön.

THL:n Nuorten aikuisten terveys ja psyykkinen hyvinvointi -tutkimuksen mukaan 6 prosenttia 20-35-vuotiaista naisista on sairastanut joskus syömishäiriön. Vaikka syömishäiriön osa oireista voi olla silmin havaittavissa, monet sen sijaan ovat HuffPostin mukaan piilossa.

”Usein syömishäiriön merkit ovat ensin erittäin hienovaraisia tai joskus vaikuttavat terveeltä”, Cleveland Clinicin lisensioitu kliininen psykologi Susan Albers kertoi.

HuffPostin mukaan on tärkeä tietää, mitä pitää silmällä heidän kohdalla, kenellä voi olla riski sairastua syömishäiriöön. HuffPost listasikin hienovaraisia varoitusmerkkejä, jotka voivat paljastaa, jos läheisesi kamppailee syömishäiriön kanssa, sekä muutamia vinkkejä, miten häntä voi auttaa.

1. Hän jatkuvasti puhuu laihduttamisesta

Jutustelu muuttuvien syömistottumuksien ympärillä on todella läpitunkevaa. Mikä tahansa lifestyle-lehti tai -sivusto sisältää laihdutusvinkkejä ja -neuvoja. Pakkomielteisyys tämän suhteen on kuitenkin eri asia. Jos läheisesi murehtii ruokaa tai jojoilee laihdutustottumuksiensa kanssa, voi silloin olla syytä huoleen.

”Syömishäiriö ei ole aina niin ilmeistä, koska se on usein salainen häiriö”, Rosewood Centers for Eating Disordersin kliininen johtaja Dena Cabrera totesi.

”Myös puhe dieeteistä, kehon kuvasta ja painosta on usein osa päivittäistä keskustelua. Näin ollen sitä on hieman vaikeampi havaita”, hän jatkoi.

2. Hän jättää pois kokonaisia ruokaryhmiä

Ruokien jättäminen pois ruokavaliosta ei ole aina syy huoleen, etenkin jos se on tehty lääkärin suosituksesta. Muta jos ei ole selkeää terveydellistä, uskonnollista tai moraalista syytä muutoksen taustalla, voi se olla Albersin mukaan merkki siitä, että jotain vakavampaa on taustalla.

3. Kuntoilu- tai ruokailutottumukset ovat epätavanomaiset

”Muutokset mielialassa tai ruokaan tai kuntoiluun liittyvässä käytöksessä voivat olla syy huoleen”, National Eating Disorders Associationin ohjelmajohtaja Lauren Smolar sanoi.

Tämä voi tarkoittaa muutosta aktiivisuustasossa (kuten liiallinen kuntoilu), liiallinen kaloreiden laskeminen, tiheä vessassa käyminen syömisen jälkeen, paastoaminen tai ahmiminen. Smolarin mukaan tämän mukana voi tulla myös huomattavaa painon vaihtelua.

4. Muutoksia ulkonäössä

Painon muuttumisen lisäksi on myös muita fyysisiä vaikutuksia, mitä syömishäiriöillä voi olla. Newport Academyn varapresidentti Kristin Wilsonin mukaan ne voivat aiheuttaa kynsien haurautta, ihottumaa, hammaseroosiota ja hiusten ohentumista. Syömishäiriön kanssa kamppaileva henkilö voi myös saada mustelmia helposti ja häntä voi palella helposti.

5. Hän ottaa laksatiiveja jokseenkin usein

Syömishäiriöiden kanssa kamppaileva saattaa käyttää liikaa laksatiiveja tai diureetteja ja Cabreran mukaan niitä voidaan käyttää tapana päästä eroon ruoasta syöpöttelyn tai ahmimisen jälkeen. Hän myös totesi, että syömishäiriöön sairastunut voi käyttää liikaa laihdutuslääkkeitä.

6. Hän jatkuvasti jättää väliin ruokaan liittyviä sosiaalisia tilanteita

Albersin mukaan sosiaalisten tilanteiden välttäminen, kuten syntymäpäiväjuhlat tai ystävien kanssa syömään meneminen, voivat olla merkittävä varoitusmerkki. Koska ruokaan tai kehon kuvaan on niin intensiivinen keskittyminen, monet syömishäiriön kanssa elävät vetäytyvät sellaisista tilanteista, missä tätä ajatusmaailmaa voitaisiin koetella, vaikka ne toisivat heille iloa.

”Edenneet syömishäiriöt voivat aiheuttaa paljon emotionaalista ahdinkoa ja imaista jonkun elämän”, Albers lisäsi.

”Olen nähnyt sen aiheuttavan paljon kipua heidän ihmissuhteissa, jättäen väliin mahdollisuuksia nauttia elämästä ja vie heidän energiaansa, jota he voisivat käyttää muihin asioihin, jotka tekisivät heidät onnelliseksi”, hän jatkoi.

7. Hän osoittaa merkkejä muista mielenterveysongelmista

Ei ole tavatonta, että syömishäiriö ilmenee yhdessä muiden sairauksien, kuten masennuksen tai ahdistuksen kanssa, millä molemmilla on omat fyysiset ja henkiset oireensa. Albers painotti, että hoitamattomalla syömishäiriöllä voi olla kuolettava vaikutus, minkä takia on tärkeää, että häiriön kanssa kamppaileva saa ammattiapua.

”Niillä voi olla vakavia terveydellisiä ja emotionaalisia seuraamuksia. Syömishäiriön tunnistaminen ja luokittelu varhain on avuksi”, Albers kertoi.

Näin voit auttaa

HuffPostin mukaan ensimmäinen askel avun saamiseksi jollekin on se, että kohtaa sen, missä mennään. Ei pidä jättää huomiotta merkkejä siitä, että joku kamppailisi syömishäiriön kanssa.

”Usein on houkuttelevaa katsoa toisaalle, välttää asiaa tai olettaa, että henkilö on dieetillä”, Albers sanoi.

”Voit tehdä hienovaraisia tiedusteluita, kuten ’Olen huomannut sinun muuttaneen ruokailutottumuksiasi, mikä sai sinut tekemään niin?'”, Albers antoi esimerkin tavasta ottaa aihe esiin.

Paras tapa tukea syömishäiriön kanssa kamppailevaa henkilöä on puhua hänen kanssaan, mutta sillä on väliä, milloin ja miten sen teet. Eating Recovery Centerin kliininen johtaja Bonnie Brennan totesi, että on tärkeä löytää aikaa keskustelulle pois normaalien rutiinien ääreltä eikä käyä keskustelu ateria yhteydessä.

”Lähesty häntä rakkaudella ja myötätunnolla, anna heidän tietää, että välität ja olet huomannut, että hänellä voi olla jotain meneillä”, hän jatkoi.

Koskaan ei ole liian aikaista tai myöhäistä hakea apua

HuffPostin mukaan tärkeintä on se, että painottaa kenelle tahansa syömishäiriön kanssa kamppailevalle, että parantuminen ei ole vain mahdollista, vaan todennäköistä.

”Koskaan ei ole liian varhaista etsiä apua. Sinun ei tarvitse odottaa, että tarvitset sairaalahoitoa hakeaksesi apua ja ei ole koskaan liian myöhäistä hakea apua, vaikka olisit sairastanut syömishäiriötä jo kauan aikaa”, Brennan muistutti.

”Parantumista tapahtuu päivittäin”, hän kertoi.

Jos kamppailet syömishäiriön kanssa, jos läheisesi kamppailee syömishäiriön kanssa tai haluat tietää lisää aiheesta, voit tutustua syömishäiriöihin enemmän esimerkiksi Syömishäiriöliiton sivuilla täällä.

Lähde: HuffPost, THL