Siitepölyallergiasta kärsivillä on juuri nyt kesän ikävin aika edessään. Eräät ruuat voivat lisäksi pahentaa allergiaoireita.

Kärsitkö sinäkin heinänuhasta kesäisin? Olet yksi monien joukossa. Voit itse kuitenkin ainakin jossain määrin vaikuttaa oireidesi voimakkuuteen.

Asiantuntijat varoittavatkin kaikkia heinänuhasta kärsiviä välttämään tiettyjä ruokia, sillä ne voivat pahentaa allergiaoireita, kuten aivastelua ja kutiavia silmiä. Näitä tulisi välttää erityisesti, kun siitepölyn määrä ilmassa on suuri.

Seuraavia ruokia ja juomia olisi jokaisen siitepölyallergiasta kärsivän tärkeää vältellä.

 1. Alkoholi
  Suurin osa alkoholijuomista voi aiheuttaa nauttijalleen aiempaa pahempia allergiaoireita. Jos kuitenkin haluat nauttia alkoholia, valitse juomaksi giniä tai vodkaa, sillä niissä on pienin riski oireiden pahenemiseen.

 2. Kahvi
  Ikävä kyllä heinänuhaisten kannattaa allergia-aikana keksiä itselleen jokin muu piristyskeino kuin kahvi. Kannattaakin vaihtaa aamukahvi vaikkapa kamomillateehen, sillä se vähentää kehostasi allergian aiheuttamaa limaisuutta.

 3. Pitkään kypsytetty juusto
  Tämä herkkukin kannattaa poistaa siitepölyaikana ruokalistalta, sillä sekin pahentaa allergikon oireita. Esimerkiksi cheddarit ja vuohenjuustot kannattaa jättää suosiolla väliin. Kypsytetyt juustot ovat itseasiassa yksi huonoimmista ruokalajeista allergian kannalta.

 4. Maitotuotteet
  Ikävä kyllä juustot eivät ole ainoa maitotuote, josta on allergikolle haittaa. Suurin osa maitotuotteista on sellaisia, että heinänuhasta kärsivien pitäisi välttää niitä. Maitotuotteet nimittäin saavat allergikon kehon erittämään entistä enemmän limaa. Allergikon kannattaakin ainakin siitepölyaikana turvautua kasvimaitotuotteisiin.

 5. Meloni
  Tämä herkullinen hedelmäkin on ikävä kyllä päässyt listalle, sillä se voi aiheuttaa allergikolle kutisevan kurkun, sekä kielen ja huulten turpoamista. Melonin lisäksi niinkin tavallinen hedelmä kuin banaani kuuluu vältettävien hedelmien listalle.

  Jaa artikkeli ystävillesi, jotka kärsivät siitepölyallergiasta!

  Lähde: The Sun / Kuva: Cottobro, Pexels