Kasviksien ravintoarvoissa on huimia eroja! Ihan kaikkea ei siis kannata pistää suuhunsa.

Kasviksia pidetään yleisesti hyvin terveellisinä, erityisesti jos pyrit pudottamaan painoasi, alentamaan verenpainettasi ja pysymään kokonaisvaltaisesti hyvässä kunnossa.

Kasviksista voikin valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia. Viime vuosina erityisesti erilaiset smoothiet ovat nostaneet hurjasti suosiotaan, ja kasviksia voikin käyttää hyvin luovasti.

Kannattaa silti kiinnittää huomiota siihen, että kasviksissa on keskenään melkoisesti eroja. Niiden ravintoarvot poikkeavat toisistaan merkittävästi, ja toisia kannattaa syödä enemmän, kuin toisia.

Seuraavat 5 kasvista ovat ravintoarvoiltaan kasvisten aatelia:

 1. Retiisit
  Retiisien pippurinen maku tekee niistä piristävän lisän moneen ruokaan. Ne ovat lisäksi pullollaan kuituja, ja niissä on hyvin vähän kaloreita tai hiilihydraatteja.

 2. Kurkku
  Tämä on yksi suomalaisten suosikkikasviksista, eikä ihme! Kurkku kuuluukin olennaisena osana klassisiin salaatteihin, ja sitä on mukava nakertaa sellaisenaankin. Kurkussa on myös runsaasti kaliumia, K-vitamiinia sekä tulehdusta estäviä flavonoideja.

 3. Kesäkurpitsa
  Tämä vihannes on suolistosi suosikki, sillä se on ruoansulatuksellesi loisto valinta! Voit korvata kesäkurpitsasuikaleilla helposti vaikkapa perinteisen pastan!

 4. Porkkana
  Porkkana on erinomainen eväs, sillä se on sekä terveellinen että maukas! Porkkana toimii hyvin niin kypsennettynä kuin raakanakin ja se sisältää runsaasti B-, C- ja D-vitamiineja, beetakaroteenia, kaliumia, magnesiumia ja kuituja. Ne ovat erinomainen apu, jos kärsit vaikkapa ummetuksesta.

 5. Selleri
  Haluatko karistaa ei-toivottuja kiloja? Selleri on tähän erinomainen valinta! Siinä on hyvin vähän kaloreita, sitä on mukava pureskella ja se sisältää runsaasti K-vitamiinia. Lisäksi se voi madaltaa myös kolesterolia.

Seuraavat 5 kasvista puolestaan ovat kasviksista kenties huonoimmat vaihtoehdot:

 1. Sipuli
  Sipulit ovat siitä ikäviä, että niitä on hyvin hankala vältellä, sillä niitä on lisätty lähes ruokaan kuin ruokaan. Sipulit aiheuttavat monelle suolisto-ongelmia, ja ne keräävät ylimääräistä nestettä kehoosi, Sipulien syöminen voikin siis aiheuttaa monelle turvotusta ja epämukavaa oloa.

 2. Peruna
  Perunassa on paljon hyviä puolia: se on monipuolinen, helposti saatavilla ja edullinen. Ikävä kyllä perunoissa on myös huonot puolensa: niissä on valtava määrä hiilihydraatteja, ja nämä hiilarit ovat lisäksi vielä sellaisia, jotka keho pilkkoo hyvin nopeasti. Tämän seurauksena verensokerisi ja insuliinitasosi nousevat nopeasti korkealle, ja putoavat yhtä nopeasti. Tämä on samanlainen reaktio, kuin jos söisit karkkia. Perunan syönti yhdistetäänkin painon nousuun ja diabetekseen.

 3. Munakoiso
  Munakoisoa käytetään usein lihan korvikkeena, sillä se on mehevä ja lihaisan tuntuinen kasvis. Munakoiso itsessään ei ole pahimmasta päästä ravintoarvoineen, mutta isompi ongelma liittyy vihanneksen rakenteeseen. Munakoiso nimittäin imee itseensä rasvaa ja suolaa kuin sieni, ja munakoiso onkin kokkauksen jälkeen yleensä melkoinen suola- ja kaloripommi.

 4. Maissi
  Maissi ei ole pelkästään epäterveellinen, sillä siinä on paljon hyviäkin puolia. Se muun muassa sisältää rautaa, kaliumia ja B-vitamiinia. Maissin ravintosisältö nimittäin saa painon helposti kohomaan, ja lisäksi se saa verensokerin kohoamaan nopeasti, mikä saa sinut himoitsemaan lisää epäterveellistä ruokaa. Noidankehä on valmis!

 5. Herneet
  Tätä kukaan suomalainen ei haluaisi kesän kynnyksellä kuulla, sillä alkukesän tuoreet herneet ovat monen suosikki. Huonoja puolia kuitenkin löytyy, ja paljon! Herneillä on ensinnäkin sama vaikutus kuin vaikkapa perunalla ja maissilla: painosi nousee, jos syöt näitä paljon! Toisekseen: herneiden syönti voi estää proteiinien imeytymistä kehoosi. Lisäksi herneet ovat todella huono valinta kaikille, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä, sillä ne saavat kehosi turpoamaan ja aiheuttavat sinulle hyvin epämukavan olon. Kaiken huipuksi herneet voivat aiheuttaa kehossasi tulehdustilan.

Kannattaakin siis miettiä ensi kerralla, mitkä kasvikset kelpuutat lautasellesi!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Mashed / Kuva: Vije Vijendranath, Unsplash