Vagina ei välttämättä tuoksu millekään ainakaan kovin vahvasti. Mutta jos se tuoksahtelee, niin että itsekin tai jopa muut sen huomaavat, voi se johtua monesta eri syystä.

Näitä syitä on nyt kerätty oikein listalle ylös, joita Self-lehti on julkaissut kaikkien ihmeteltäväksi. Osan syistä ehkä jo arvaat, mutta onko mukana jotain, jonka et vielä tätä ole tiennyt voivan olevan hajujen takana? Tässä on 11 syytä, joten ainakin niiden listaaminen itse voisi olla aika vaikeaa tai ainakin se veisi paljon aikaasi, kun miettisit mitä ne voisivat olla.

Jos vaginasi haisee juuri nyt, ehkä sinulla on jonkinlaisen ajatus siitä, että mikä siihen voisi olla syynä. Kannattaa silloin katsoa myös nämä alla olevan syyt, jos yksi niistä voisi paljastua sen aiheuttajaksi. Huomioi myös se, että osa näistä syistä vaatii lääkärillä käynnin.

1. Tamponi on unohtunut sinne

Tämä tuskin tulee sinulla ensimmäisenä mieleen, mutta tamponin unohtaminen vaginaan pitkäksi aikaa voi olla syypää hajuun. Niin ei ehkä ole käynyt sinulle koskaan, mutta kyllähän niin tietysti voi käydä. Joku voi asettaa tamponin kierron loppuvaiheessa, eikä muista ottaa sitä pois, kun vuotopäivätkin ovat jo ohi.

Niinkin voi käydä, että ei muista poistaa edellistä, jonka päälle tulee laitettua uusi. Jos tamponi on jäänyt sinne seksin ajaksi, saattaa se työntyä sivuttain kohdunkaulan takaosaan. Tämä haisemaan ruvennut tamponi on voinut olla sitten se syy, kun on menty lääkäriin pahanhajuisen emättimen takia.

2. Sinulla on hiivatulehdus

Emätintulehdus on yleisin emättimessä esiintyvä infektio, joista yksi yleisimmistä on hiivatulehdus. Hiiva aiheuttaa myös muita ikäviä oireita. Kun hoidat hiivatulehduksen, voi hajukin lähteä sen mukana.

3. Söit jotain hajua aiheuttavaa

Jokin syömäsi asia voi myös vaikuttaa siihen, että emättimesi haisee voimakkaasti. Olet voinut ehkä kuulla, että esimerkiksi ananaksen tai sitrushedelmien syöminen voi aiheuttaa sellaista, mutta siitä ei ole lehden saamien tietojen mukaan mitään tieteellistä näyttöä. Se voi olla mahdollista, että jos olet syönyt jotain vahvasti tuoksuvaa, kuten valkosipulia, voit huomata, että tavallinen tuoksusi on muuttunut myös alapäässäsi. Jos et ole varma voiko haju johtua jostakin syömästäsi, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

4. Harrastit äskettäin seksiä ilman kondomia

Olet voinut huomata jo tämän, että seksin jälkeen vagina voi tuoksua hiukan erilaiselle. Ilman kondomia harrastetun seksin aikana alapäässäsi olevat nesteet ovat sekoittuneet toisen ihmisen nesteiden kanssa. Moni myös hikoilee seksin aikana, joka sekin voi aiheuttaa hajuja alapäässä, kuten muuallakin kehossa. Tämä seksistä johtuvat haju häipyy yleensä vuorokauden kuluessa.

5. Sinulla on kuukautiset

Tämänkin olet jo tainnut huomata, että kuukautisten aikana alapää haisee voimakkaammin kuin yleensä. Se on ihan normaalia, ja haju lähtee yleensä heti kun kuukautiset ovat ohi.

6. Sinulla on emätintulehdus

Emättimen bakteeritasapainon häiriö eli bakteerivaginoosi on yhtä yleinen kuin emättimen hiivatulehdus. Siinä on kyse emättimessä olevan bakteerikannan häiriöstä, joka tarkoittaa tietyn bakteerin liian suurta määrää. Koska kyse ei ole minkään vieraan bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta, voi se parantua myös itsestään.

7. Olet saanut sukupuolitaudin

Sukupuolitaudit voivat myös olla vaginan uusien hajujen taustalla. Tippuri ja klamydia ovat esimerkiksi sellaisia sukupuolitauteja, joiden yksi oire voi olla hajut alapäässä. Mutta ne aiheuttavat paljon muutakin, joista hajuhaitat ovat vähin haitta.

8. Alapäässäsi on loinen

Tämäkin syy liittyy sukupuolitautiin, jonka aiheuttajana on eräänlainen loinen. Se on nimeltään trikomoniaasi, ja tämä loinen tarttuu ihmisten välillä, kun he harrastavat seksiä. Naisilla se aiheuttaa esimerkiksi kuplivaa ja pahanhajuista valkovuotoa, jonka seassa voi olla myös verta.  

9. Sinulla on sisäsynnytintulehdus

Jos olet nuori, voi syynä olla sisäsynnytintulehdus, koska tämä on harvinainen oire varsinkin vaihdevuosien jälkeen. Se voi aiheuttaa kipua alavatsassa sekä monia muita oireita, kuten haisevaa vuotoa alapäästä.  

10. Olet hikoillut esimerkiksi kuntoillessasi

Jos olet juuri kuntoillut tai hikoillut jonkin muun asian takia, saatat haistaa jotain epämiellyttävää hajua myös alapäässä. Ne voivat johtua päälläsi olevien vaatteiden kankaista, joihin jää hikeä. Kun ne ovat kosteat, voivat ne myös haista. Sellaiseen hajuun auttaa vaginan vesipesu tai pesu miedolla saippualla.

11. Käytät vääränlaisia alushousuja

Kuten edellisessä kohdassa mainittiin, voivat myös käyttämäsi vaatteet olla syypäänä alapäässä esiintyviin hajuihin. Edes hikoilua ei siihen välttämättä tarvita, jos käytät vääränlaisia alushousuja. Tietyt materiaalit vangitsevat lämpöä ja kosteutta, joten niissä on bakteerien hyvä lisääntyä. Jos kyseessä ovat alushousut, tunnet sen alapään hajuina. Jos et halua, että näin voi käydä, hanki esimerkiksi puuvillasta tehtyjä alushousuja.

Lähde: Self