Aamulla herätessä hiestä märkänä ei ole mikään mukava tunne.

Yöhikoilu silloin tällöin ei ole The List -sivuston vakavaa. Aika monet kokevat sen joskus, ja jos se on harvinaista, syytä tuskin tulee edes mietittyä. Mikään ei ole silloin ollut todennäköisesti vialla eikä syynä ole esimerkiksi jokin kamala yöllä näkemäsi painajainen.

Jos kuitenkin huomaat, että hikoilet öisin aika usein, voisi olla paikallaan selvittää sille syy. Siitä ei voi päästä eroon, jos ei ensin selvitä sen taustalla olevaa syytä. Paras keino sen löytämiseen on käydä keskustelemassa asiasta lääkärin kanssa.

Syitä yöhikoiluun löytyy monia, joita ovat esimerkiksi ahdistuneisuus, autoimmuunisairaudet, vaihdevuodet, huumeriippuvuus, HIV/AIDS, leukemia ja unihäiriöt, kuten unettomuus. Sen voivat laukaista myös tietyt lääkkeet, kuten masennuslääkkeet.

Aiemmin on uutisoitu, että yöhikoilu voi olla myös yksi kuukautisten sivuoireista, joka ei silloin onneksi tarkoita hikoilua kuin harvoin. Yöhikoilua voi esiintyä jo vuosia ennen kuin vaihdevuodet käynnistyvät, josta on uutisoitu aiemmin, kuinka se voi olla yksi merkki siitä, että hormonit ovat sekaisin.

Ennen kuin syy selviää, voit tehdä asialle jo jotain. Vaihda vuodevaatteesi hengittäviin kankaisiin, jos ne eivät jo ole. Varmista, että makuuhuoneessasi on sopiva lämpötila. Ennen nukkumaanmenoa ei kannata syödä mausteista ruokaa, koska se lisää hikoilua entisestään.

Lähde: The List