Kuukautisten piikkiin voi laittaa muutakin kuin vain alavatsakivut.

Kuukautisten alkaessa moni nainen kärsii alavatsakivuista, olo voi olla turvonnut ja rintoja aristaa. Nämä ovat yleisiä, tunnettuja kuukautisiin liittyviä sivuoireita.

On kuitenkin myös muita, yllättäviäkin sivuoireita, joita kovin moni nainen ei välttämättä osaa edes yhdistää kuukautisiinsa. Alla kuusi esimerkkiä näistä sivuoireista.

6 yllättävää kuukautisten sivuoiretta:

1. Olet kömpelömpi

Kuukautiskierron aikana hormonitasot vaihtelevat paljonkin. Päiviä ennen kuukautisten alkua estrogeeni-, progesterooni- ja testorosteronitasot ovat alhaisimmillaan ja nousevat vain hieman kuukautisten alettua. Alhaiset testosteroni- ja estrogeenitasot voivat aiheuttaa koordinaatio-ongelmia, mikä voi vaikuttaa tasapainoosi. Lisäksi olo saattaa tuntua siltä kuin sinua huimaisi.

2. Et saa nukuttua koko yötä

Älä huoli, jos sinulla on univaikeuksia kuukautisten aikana. Hormonitasojen vaihtelu voi saada aikaan yöhikoilua, kuumia aaltoja, sykkeen nousua ja painajaisia, mitkä voivat häiritä yöuniasi.

3. Kaikkialle sattuu

Aristavien rintojen ja vatsakramppien lisäksi ”ilonasi” voi olla nivel- ja lihaskipuja sekä päänsärkyä. Jos sinulla on tapana vahata ihokarvasi pois, kannattaa hoitaa se muulloin kuin viikkoa ennen kuukautisia, koska silloin iho on herkempi ja vahaaminen tuntuu ikävämmältä.

4. Joudut käymään useammin vessassa

Samat signaalit, jotka saavat kohtusi supistelemaan ja ajamaan ulos kohdun limakalvon, ovat samoja signaaleja, jotka voivat käskeä suolistoasi supistelemaan. Toinen syy on hormonit. Progesteroni on luonnostaan ummetusta aiheuttavaa ja sen tasot laskevat todella alas päiviä ennen kuukautisten alkua, joten saatat tuntea tarvetta käydä kakalla useammin.

5. Näkösi huonontuu

Huonontunut näkö on kuitenkin väliaikaista. Silmäsi saattavat myös vetistää normaalia enemmän.

6. Et pysty keskittymään

Estrogeenin alhaiset tasot voivat johtaa hämmentyneeseen oloon, unohtelevaisuuteen sekä vaikeuksiin keskittyä.

Lähde: Good Housekeeping