Kärsitkö usein ruuansulatusvaivoista? Onko vatsasi usein kipeä ja olosi epämukava, koska suolesi ei toimi kunnolla?

Kaikista näistä vaivoista voi päästä eroon, kun hyödynnät näitä Indian Express-sivuston esittelemiä ratkaisuja. Jokainen varmasti tietää, että kun syö terveellisesti, siitä on ainakin apua. Mutta oireita voi siltikin tulla, eikä ole helppoa syödä juuri sellaista ruokaa, joka tekee omalle suolistolle hyvää. Terveellisesti kannattaa edelleenkin kokeilla syödä, mutta sen päälle vielä tehdä se näiden ratkaisujen osoittamien esimerkkien mukaan.

1. Syö vain, kun sinulla on nälkä.

Kun olet nälkäinen, on edellinen syömäsi ateria täysin sulanut. Jos nälkä tulee lähes heti sen jälkeen, kun olet syönyt vatsasi täyteen, kannattaa juoda jotain. Se voi johtua siitä, että olet vain juonut liian vähän. On hyvä oppia tunnistamaan se, milloin on oikeasti nälkä.  

2. Syö rauhallisessa ja mukavassa paikassa.

Istu alas, kun syöt. Syö paikassa, joka on tarpeeksi rauhallinen: ei televisiota, ei kirjaa, ei puhelinta, ei tietokonetta…

3. Syö oikea määrä.

Olemme kaikki erilaisia. Me tarvitsemme eri määrän ravintoa, meillä on eri kokoisia vatsalaukkuja ja aineenvaihduntakin vaihtelee. Kuuntele kehoasi ja lopeta syöminen siihen, kun tunnet olevasi tarpeeksi täynnä. Ehkä sille toiselle lautaselliselle ei olekaan tarvetta, kun vähän tarkemmin mietit?

4. Syö lämpimiä aterioita.

Ihanteellinen ateria on juuri valmistettu eikä otettu juuri jääkaapista ennen kuin se pistetään suuhun. Juuri tehtyä ruokaa syömällä ruuansulatusentsyymit toimivat parhaiten.

5. Syö laadukasta ruokaa.

Varmista, että ateriasi on mehukas tai vaikka hieman öljyinen, koska se helpottaa ruoansulatusta ja parantaa ravinteiden imeytymistä. Vältä liian kuivien ruokien syömistä.

6. Älä syö yhteensopimattomia elintarvikkeita samaan aikaan.

Se voi johtaa vatsavaivoihin. Harvat yhteensopimattomat elintarvikkeet ovat esimerkiksi hedelmät ja maito sekä kala ja maito.

7. Ole läsnä, kun syöt.

Käytä kaikkia viittä aistiasi, kun syöt. Käytä aikaa siihen, että haistelet ateriaasi, katselet lautasesi ulkonäköä ja ruuan koostumusta sekä maistelet rauhassa ruuassa olevia erilaisia makuja. Kuuntele myös niitä ääniä, joita syntyy, kun syöt.

8. Älä syö liian nopeasti.

Älä vain nielaise ruokaa nopeasti, vaan pureskele sitä ensin jonkin aikaa. Pureskelu on tärkeä ruuansulatuksen vaihe.

9. Syö säännöllisesti.

Kun syöt säännöllisesti, koko kehosi voi silloin paremmin!

Kannattaa noudattaa syömisen jälkeen vielä näitä aiemmin uutisoituja viittä asiaa, joita ei ikinä saisi tehdä syömisen jälkeen. Niistäkin on apua siihen, että ruuansulatuskanavasi toimii hyvin eikä kipuile.

Lähde: Indian Express