Näin tunnistat stressin aiheuttajat arjessasi – katso vinkit

Jokainen voi tunnistaa stressintunteen omassa kehossaan. Kädet hikoavat, rintaa ahdistaa ja huolen tunne saattaa jopa valvottaa öisin.

Kaikki stressi ei ole tietysti pahasta, vaan parhaimmillaan pieni hälytystila kehossamme saa meidät suoriutumaan paremmin tärkeissä hetkissä ja haastavissa tehtävissä. Pitkittyneenä stressintunne on kuitenkin rasittava kaveri, joka vaikuttaa negatiivisesti olosi lisäksi myös suorituskykyysi.

Jotta stressintunnetta voi hallita, on tärkeää tunnistaa stressiä aiheuttavat asiat omassa arjessaan. Jokainen reagoi elämäntilanteisiin omalla tavallaan, ja sen vuoksi omien stressitekijöiden tunnistaminen on erittäin arvokasta ja tärkeää. Silloin tilanteeseen on myös helpompaa löytää ratkaisut ja hoitokeinot.

Elämäntavat vaikuttavat näin:

Ensimmäisenä katse kannattaa kääntää omiin elämäntapoihinsa: Nukutko tarpeeksi, millaiset ovat ruokailutottumuksesi ja liikutko? Kun hyvinvoinnin perusta on kunnossa, myös stressiä on helpompi hallita. Mutta minkä vuoksi nämä asiat ovat niin tärkeitä juuri stressinhallinnan kannalta?

1. Nukkuminen

Jatkuva univaje laskee yleistä vireystasoasi ja työtehojasi. Lisäksi se vaikuttaa hormonitoimintaasi esimerkiksi kiihdyttämällä kortisolin tuotantoa kehossasi – ja tämä ilmenee arjessasi stressintunteena. Sen vuoksi omat nukkumisrutiinit kannattaa ottaa tarkasteluun. Nukkumalla vähintään seitsemän tuntia yössä vältät turhaa stressin syntymistä ja palaudut myös jo syntyneestä stressistä tehokkaammin.

2. Ruokavalio

Ruokavaliolla on myös suuri vaikutus stressintunteeseen. Koska monipuolinen, itselleen sopiva ja tasapainoinen ruokavalio tukee yleistä jaksamistasi, on täysin luonnollista että se vaikuttaa myös mielialaasi. Verensokereiden romahtaessa ja nälkäisenä hetkellinen stressin ja kiireen tunne nousevat pintaan hyvinkin herkästi. Jos stressi kuitenkin on pitkittynyttä, esimerkiksi säännöllinen ja runsas kahvin juominen vahvistaa stressin tunnetta: kofeiini on stimulantti, joka saattaa lisätä hermostuneisuuden ja ahdistuneisuuden tunnetta.

Huolettomien päivien takaamiseksi kannattaa pitää huolta myös tasaisesta ateriarytmistä. Se pitää verensokerit tasaisena ja mielen virkeänä halki haastavankin työpäivän. Lisäksi se ennaltaehkäisee stressiin usein linkittyvää tunnesyömistä. Suosittelemme myös tarkkailemaan yliherkkyyksiäsi ruokavalioosi liittyen ja poistamaan lautaseltasi ruoka-aineet, joiden sulattaminen ei onnistu kropaltasi ongelmitta. Jopa yksittäiset ruoka-aineet voivat olla merkkittäviä stressitekijöitä, jotka vaikuttavat fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiisi.

3. Liikunta

Unen ja ravinnon lisäksi tärkeänä stressiä ennaltaehkäisevänä tekijänä toimii tietenkin liikunta. Säännöllinen liikunta auttaa sinua jaksamaan paremmin, vaikuttaa unenlaatuun positiivisesti ja saa yleensä aikaan muutoksen myös ruokailutottumuksissa – parempaan päin totta kai.

Tällainen positiivinen kierre vaikuttaa mielialaamme, sillä treenaaminen liikuttaa myös hormonejamme: serotoniinin tuotanto kiihtyy, minkä vuoksi olokin on hyvän treenin jälkeen parempi. Kierre toimii myös päinvastoin. Jos kiireen tunne ahdistaa rintaa ja valvottaa öisin, kannattaa paineita purkaa kunnon hikoiluun itselleen sopivan lajin merkeissä! Tärkeintä on, että saat mielesi hetkeksi pois stressin lähteestä.

Omat ajatukset vaikuttavat näin:

Ajatuksemme ja asenteemme vaikuttavat hyvinvointiimme yllättävän paljon. Nyt kun olet käynyt läpi toimintamallisi, jotka saattavat lisätä stressintunnetta arjessasi, on aika siirtyä pienempiin, mutta yhtä arvokkaisiin stressitekijöihin:

1. Asennoituminen

Kiinnitä huomiota siihen, miten asennoidut asioihin, jotka odottavat toteuttamistaan. Vältteletkö tehtävien hoitamista aivan deadlineen asti? Vain tekemättömät asiat aiheuttavat stressiä, joten sen sijaan että huolehtisit niistä, tartu toimeen. Toinen ääripää taas lataa kalenterinsa aivan täyteen tekemistä: oletko siis niitä, jotka kiirehtivät arkensa läpi? Säntäätkö vain tehtävästä toiseen ja ovatko viikkosi muuttuneet vain tehtävälistoiksi, joiden jokaisen kohdan haluat suorittaa mahdollisimman nopeasti läpi?

Suorittaessamme arkeamme yritämme monesti myös kontrolloida asioita ympärillämme. On totta, että voimme itse vaikuttaa moniin asioihin toiminnallamme. On kuitenkin olemassa myös asioita, joita emme voi kontrolloida. Näissä tapauksissa kontrollintarve saattaa aiheuttaa täysin tarpeetonta stressiä. Voisitko siis päästää irti osasta huoliasi? Kun joidenkin asioiden antaa vain olla, olokin rentoutuu.

2. Puhuminen

Kun olet vihdoin tarkastellut huolella läpi ajatuksesi, liikuntatottumuksesi, asennoitumisesi ja muut elämäntapasi, on viimeisenä aika kiinnittää huomio omaan puheeseen: Miten puhut? Puheesi paljastaa paljon sinusta ja elämäntilanteestasi. Jos puhut jatkuvasti negatiiviseen sävyyn ja valitat vaikkapa kiireestä, kannattaa hidastaa ja pohtia tilannetta huolella. Mitä voisit tehdä, jotta tilanne muuttuisi? Puheesi ei ainoastaan vaikuta sinuun, vaan myös ihmisiin ympärilläsi. Et kai halua nostaa kaverisi stressikertoimia omiesi mukana?

Kun tunnistat stressitekijät omista tavoistasi ja arkirutiineistasi, on stressinhallintakin helpompaa. Ensimmäinen askel kohti onnistuneita tapamuutoksia onkin omien tapojensa tunnistaminen ja kartoittaminen. Seesteisempi mieli ja rauhallisempi olo rakentuvat useasta palasesta, mutta jo yksittäistä tapaa muuttamalla mielialasi voi kohota huomattavasti.

Yhteistyössä:

Lifted-logo_valkoinentausta

 

 

 

 


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.