Tutkimuksin tuetut tavat voivat auttaa sinua olemaan onnellisempi ja tekemään elämästäsi paremman.

Moni etsii onnea ja onnellisuutta, mutta mitä jos sen tekisikin itse?

”Onnellisuus luodaan eikä löydetä, se on mielentila ja parhaassa muodossaan se seisoo riippumattomana elämäntilanteista”, on Jaeda DeWalt todennut.

Uskoitpa tähän DeWaltin kommenttiin tai et, on ainakin jonkin verran onnea ja onnellisuutta mahdollisuus saada omin voimin. HuffPostin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että joka päivä voit valita tehdä jotakin, mikä tekee sinut iloisemmaksi ja onnellisemmaksi.

Maailmassa, jossa ikäviä uutisia tulee vastaan lähes päivittäin, stressi ja huolet painavat sekä haasteita tulee vastaan niin työelämässä kuin ihmissuhteissa, voi olla lohdullista tietää ja muistaa, että omiin tunteisiin voi vaikuttaa sekä omaa oloa voi koettaa parantaa. Simppeleiden ja ilmaisten tapojen avulla voit keventää tilannetta kuin tilanetta ja olet valmiimpi käsittelemään asioita, joita elämä tuo tullessaan.

Miten sitten voit tehdä itsesi onnellisemmaksi? Tässä alla on 15 esimerkkiä, jotka ovat helppoja ja tutkimuksin tuettuja tapoja vaikuttaa onnellisuuteesi.

Ota yhteyttä sinulle rakkaaseen ihmiseen

Nykypäivänä on monenlaisia tapoja olla yhteydessä muihin, joten tämä on aika helppoa tehdä, mutta usein se saattaa unohtua. Lähetä viesti, soita videopuhelu tai suosi vanhanaikaisempaa tyyliä ja kirjoita kirje ihmiselle, joka saa sinut hymyilemään. HuffPostin muaan tutkimus on osoittanut, että ihmissuhteita ylläpitävillä on taipumus elää terveempiä ja onnellisempia elämiä. Aina ei ole aikaa pitkille puheluille, mutta jopa simppelin sydän-emojin lähettäminen voi tehdä hyvää – sekä sinulle että sen vastaanottajalle.

Kirjoita muistiin yksi asia, josta olet kiitollinen

Kiitollisuus ja onnellisuus ovat yhteydessä toisiinsa, joten kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä kannattaa harkita. Jos päiväkirjan kirjoittaminen ei ole sinun juttusi, voit kokeilla yksinkertaisempaa tapaa: kirjoita lapulle yksi tai kaksi asiaa, joista olet kiitollinen tai jokin hyvä asia, joka sinulle päivän aikana tapahtui. Tämä harjoitus auttaa sinua muistamaan, että vaikka kuinka synkät pilvet olisivat ylläsi, on elämässäsi valoakin.

Aloita päiväsi terveellisellä aamupalalla

”Mitä teemme ensimmäisenä aamulla, antaa se yleensä sävyn muulle päivälle”, psykologi Tim Sharp on kertonut HuffPostille.

Kun aloitat päivän täyttävällä, ravitsevalla aamupalalla, voi se olla juuri sitä, mitä päivän rutiinisi ovat kaivanneet. Tutkimus on osoittanut, että onnellisuus saattaa tehostua syömällä enemmän hedelmiä ja vihanneksia ja kun saat hieman polttoainetta kehoosi ennen kuin kohtaat muun maailman, voi se valmistaa kroppasi ja mielesi menestykselle.

Anna jollekin anteeksi

Tämä ei ole niin helppoa kuin muut kohdat tällä listalla, mutta sinulle tekisi hyvää herätä joka aamu kantamalla vähemmän kaunaa kuin edellisenä päivänä. Jos sinun on vaikea päästää irti, koeta mieltää anteeksianto lahjana itsellesi eikä henkilölle tai tapahtuneelle, jolle koetat antaa anteeksi. Tutkimus on korostanut kaunoista irtipäästämisen hyötyjä: se voi parantaa hyvinvointiasi, laskea ahdistustasi ja jopa vahvistaa puolustusjärjestelmääsi, kertoo HuffPost.

Anna itsesi tuntea surua tai vihaa, kun sille on tarvetta

Tämä todella toimii. Vaikka on tärkeää pystyä päästämään irti, on yhtä tärkeää antaa itsesi tuntea tunteesi, kun aika koittaa. HffPostin mukaan on rakentavia tapojakin valittaa ja käsitellä ärsyttäviä asioita ja asioiden pullottaminen sisälle voi tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä. Tutkimuksessa on osoitettu itkemisen voivan olla terapeuttista. Toisessa tutkimuksessa selvitettiin, miten ärsytyksien antaminen kasautua ja hautua vaikutttaa ja tutkimus toi ilmi, että se usein johtaa katumuksen tunteisiin.

Heitä negatiiviset ajatuksesi romukoppaan

Jos mielesi jatkuvasti toistaa negatiivista ajatusta, mikä estää sinua olemasta onnellnen, heitä se kirjaimelliseti pois. Kirjoita kaikki negatiiviset ajatukset itsestäsi paperille, ryttää se ja heitä se sitten roskiin. Tämän harjoituksen on HuffPostin mukaan osoitettu parantavan tunteitasi. Se saattaa kuulostaa hieman naurettavalta, mutta anna sille mahdollisuus – et menetä mitään muuta kuin negatiivisuuttasi.

Pyri haukkaamaan raitista ilmaa

Lääke onnellisuuteesi löytyy myös ulkoa eikä sinun tarvitse kuin mennä ja hakea sitä. Puiden tuoksun on osoitettu laskevan stressiä ja auttavan rentoutumaan, kun taas raitis ilma voi johtaa siihen, että tunnet olosi energiseksi. Hylkää tunkkainen toimistoilma edes muutamaksi minuutiksi ja nauti ulkoilmasta.

Sitoudu jonkinlaiseen some-taukoon

Ei ole mikään salaisuus, että sosiaalinen media voi olla täynnä myrkyllisyyttä ja negatiivisuutta. Tauon pitäminen näistä alustoista voi olla salainen ase onnellisuutta ajatellen. Sinun ei tarvitse poistaa Facebook-profiiliasi kokonaan (anna toki mennä, jos siltä tuntuu), mutta jos pystyt vähentämään sen parissa käyttämääsi aikaa, voivat aivosi löytää enemmän tilaa hyville jutuille. HuffPostin mukaan voit aloittaa some-tauon esimerkiksi poistamalla joitakin sovelluksia puhelimestasi, jotta voit käyttää niitä vain tietokoneen selaimella, kun sinulla on hieman ylimääräistä aikaa. Näin some-syötteiden selaaminesta tulee enemmän tietoinen valinta, jolloin sinulla on valta eikä näillä alustoilla. Voit myös lopettaa tiettyjen sivujen ja profiilien seuraamisen, jos ne eivät anna sinulle mitään hyvää.

Kuuntele jokin hyvä kappale

HuffPostin mukaan jopa vauvat tykkäävät jammailla lempikappaleidensa tahtiin ja tutkimukset osoittavat, että musiikin kuuntelemisen ja onnellisuuden välillä on kytkös. Kuuntelemalla musiikkia, jota rakastat, nousevat dopamiinitasosi, joten laita lempisoittolistasi soimaan ja nauti.

Lähde liikkeelle, vaikka ei yhtään huvittaisi

Nykyisin on jo hyvin tiedossa, miten liikunnalla on mielialaa parantavia vaikutusia. Tämä ei kuitenkaan välttämättä motivoi lähtemään liikkeelle. Avinasemassa on löytää aktiviteetti, joka ei täysin inhota. Se voi olla naapurin koiran lenkittämistä, pieni kävelylenkki vaihdellen kuulumisia ystävän kanssa tai treenivideoiden ohjeilla treenaaminen oman kodin suojassa. Anna itsellesi aikaa kokeilla erilaisia tekniikoita, jotta tiedät minkälaisesta liikunnasta nautit. Sen jälkeen se on helppoa.

Venyttele

Tämäkin on tapa tehdä itsestäsi onnellisempi. Venyttely vapauttaa endorfiineja ja saa veren kiertämään. Voit myös tehdä venytyksiä helposti nousematta ylös sängystä: nämä jooga-asennot nimittäin voi tehdä sängyssäkin.

Älä arastele tehdä selväksi, että arvostat aikaasi

Jos olet usein muille mieliksi ja otat kannettavaksesi liian suuren taakan, on tämä vinkki silloin varsinkin sinua varten. Anna itsellesi lahjaksi lupa kieltäytyä asioista useammin. Olipa kyse sitten viime hetken kutsusta happy hour -juomille, mikä häiritsisi omaa aikaasi, tai projekti, joka ei sovi muuhun tehtävälistaasi, uskalla sanoa ei. HuffPost kertoo, että asiantuntijoiden mukaan kieltäytyminen useammin asioista on yksi parhaista lupauksista, jonka voit tehdä itsellesi tänä vuonna. Voit päättää, mitkä asiat ovat aikasi arvoista ja mikä ei, kuuntelemalla omaa, sisäistä ääntäsi.

”Jos murehdit siitä, mitä sinulta pyydetään, tai tunnet olevasi vihainen, stressaantunut tai ahdistunut, on mahdollista, että kyse on jostain, mitä koet sinun olevan pakko tehdä tai et halua tehdä”, rekisteröity psykologi Rachel Tomlinson kertoi HuffPostille.

Aikasi on yhtä arvokasta kuin kenen tahansa muunkin ja sinulla on oikeus ottaa se omaksesi.

Ole mukava muille

Hymyile tuntemattomalle, pidä ovea auki takanasi tulevalle, päästä jonossa ohi henkilö, jolla on vain muutama ostos – kiltteys ja mukavat teot eivät maksa sinulle mitään ja tutkimukset osoittavat, että pienet, hyvät teot vaikutavat omaan hyvinvointiisi.

Ole mukava itsellesi

Ääni päässäsi voi olla melkoinen paskiainen, mutta sinun ei tarvitse antaa sen olla sellainen. Tutkimus on osoittanut, että itsensä hyväksyminen on avainasemassa onnellisempaan elämään, mutta se on tapa, jota harvoin harjoitetaan. Itseensä liittyvien negatiivisten ajatusten vaimentaminen voi olla yksi parhaimmista asioista, jonka teet itsellesi. Sitä voi opetella kokeilemalla kognitiivisia tekniikoita joko yksin tai ammattilaisen avulla.

Selvitä, mitä itsestä huolehtiminen tarkoittaa omalla kohdallasi – ja harjoita sitä

”Self-care”, itsestä huolehtiminen voi olla jollekin kasvonaamion tekeminen, toiselle iltapäivätorkut tai kynsien laitattaminen ammattilaisella. Jollekin se on jääkiekko-ottelun katsomista, toiselle kirjan maailmaan uppoutumista ja hiljaisuutta. Tekipä olosi hyväksi mikä tahansa asia, tunnista se ja pidä se mielessä, jotta voit turvautua siihen stressaavina aikoina ja kun kaipaat piristystä ja parempaa oloa.

Lähde: HuffPost