Kaikkien ruokaöljyjen ykkönen on ekstra-neitsytoliiviöljy, jolla on eniten terveysvaikutuksia.

Oliiviöljyssä on runsaasti voimakkaita fenolisia antioksidantteja, jotka ovat tärkeimpiä tekijöitä sen terveyttä edistäville vaikutuksille.

NÄIN OLIIVIÖLJY VAIKUTTAA TERVEYTEESI:

  • Vähentää rintasyövän riskiä ja sen uusiutumista
  • Alentaa veren kokonaiskolesterolin, LDL-kolesterolin ja triglyseridien määrää
  • Auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta
  • Auttaa alentamaan “huonoja” matalatiheyksisiä lipoproteiineja ja parantaa verensokerin hallintaa, lisää myös insuliiniherkkyyttä
  • Auttaa vähentämään liikalihavuutta
  • Taistelee nivelreumaa ja osteoporoosia vastaan
  • Auttaa estämään aivohalvauksia ja edistää sydämen toimintaa
  • Auttaa estämään ihosyöpää
  • Edesauttaa emotionaalisia terveysvaikutuksia, jotka voivat auttaa suojaamaan masennukselta

Kuinka käyttää: On suositeltavaa ottaa vähintään 2 ruokalusikallista ekstra neitsytoliiviöljyä päivittäin, terveyshyötyjen maksimoimiseksi.

MUIDEN ÖLJYJEN HYÖDYT:

Seesamiöljy
Siemenuutteellinen öljy auttaa ehkäisemään diabetesta ja syöpää. Se on myös hyvä suun terveydelle, sillä se vähentää hammasplakkia. Seesamiöljy edesauttaa ihoa voimaan hyvin ja se voi jopa auttaa ehkäisemään auringonpolttamia. Korkea sinkkipitoisuus auttaa tuottamaan kollageenia, mikä antaa ihollesi enemmän elastisuutta ja auttaa korjaamaan vaurioituneita kudoksia. Sen ainutlaatuiset antioksidantit, nimeltään lignaanit, voivat auttaa hallitsemaan verensokeria ja alentamaan “huonoa” LDL-kolesterolia.

Kuinka käyttää: Lisää 1 rkl puhdistamatonta seesamiöljyä ruoan sekaan 3-4 kertaa viikossa. Purskuttele seesamiöljyä suussasi noin 10 minuutin ajan estääkseen hammasplakin muodostumista. Jos ihosi on kärsinyt auringossa, hiero seesamiöljyä siihen, mutta älä käytä sitä aurinkorasvana.

Avokadoöljy
Avokadoöljy koostumukseltaan ja terveyshyödyiltään muistuttaa läheisesti oliiviöljyä. Avokadoöljy vähentää sepelvaltimotaudin riskiä. Avokadoöljyä suun kautta nautittuna toimii kuin pieni annos luonnollista ibuprofeenia, joka auttaa torjumaan nivelsairauksia. Se on myös täynnä anti-inflammatorisia tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka torjuvat vapaita radikaaleja ja edistävät terveen ihon rakentumista.

Kuinka käyttää: Avokadoöljyä voi nauttia suun kautta, mutta se on myös erittäin kallista, joten vaihtoehtona voi syödä tavallista avokadoa. Avokadoöljyä voi myös käyttää kosteusvoiteena.

Pähkinäöljy
Pähkinäöljy sisältää runsaasti B1-, B2- ja B3-vitamiineja ja tärkeitä rasvahappoja, jotka voivat parantaa ihon rakennetta ja laatua. Pähkinäöljyllä on myös anti-age ominaisuuksia. Pähkinäöljy, kuten kalaöljy, sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Sen erityinen rasvahappo, alfa-linoleenihappo (ALA), toimii rakennuspaikkana terveille rasvoille ja auttaa säätelemään immuunijärjestelmääsi ja hermostoasi. Pähkinäöljy voi myös auttaa pitämään stressitasosi ja verenpaineen kurissa ja suojaa myös sydäntäsi.

Kuinka käyttää: Älä käytä saksanpähkinäöljyä ruoanlaitossa, koska se saattaa poistaa sen terveysominaisuudet, joten käytä sitä aina kylmänä. Valuta 1-2 ruokalusikallista kylmäpuristettua pähkinäöljyä vihannesten, pastan tai salaatin päälle. Pähkinäöljy ja seesamiöljy tulee säilyttää jääkaapissa.

Kookosöljy
Kookosöljynterveysvaikutus johtuu lauriinihaposta ja tyydyttyneistä rasvahapoista, joita kutsutaan keskipitkäketjuisiksi triglyserideiksi, jotka voivat parantaa veren kolesterolitasoja ja alentaa sydänsairauksien riskiä. Lisäksi se voi parantaa ruoansulatusta ja vähentää vatsarasvaa. Jotkut lääkärit uskovat, että lauriinihappo tekee kookosöljystä tehokkaan suuveden. Kookosöljy parantaa myös ihon ja hiusten terveyttä.

Kuinka käyttää: Nauti 2-3 ruokalusikallista kookosöljyä päivittäin. Käytä aina puhdistettua kookosöljyä tai kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä.

Jaa tämä juttu kavereille!

Lue myös: Monipuolinen kookosöljy sopii myös ihonhoitoon – jo pieni määrä kosteuttaa runsaasti

Lähde: Women Daily Magazine