Sisarusten syntymäjärjestys voi vaikuttaa tulevaisuuteesi.

Sisaruksilla on tapana kinastella siitä, kuka on paras jossakin asiassa tai esimerkiksi fiksuin. Syntymäjärjestyksen vaikutusta on tutkittu monin tavoin ja olemmekin aiemmin kertoneet tutkimuksesta, jonka mukaan esikoiset ovat sisaruksiaan älykkäämpiä.

Olitpa sitten perheen nuorin, keskimmäinen, esikoinen tai ainoa lapsi, voi se vaikuttaa siihen, minkälainen ihminen sinusta lopulta tulee. Alta voit lukea lisää, mitä erilaisissa tutkimuksissa on todettu syntymäjärjestyksen vaikutuksesta.

Jos olet nuorin:

Työllistät todennäköisemmin itse itsesi

Yksi psykologien ryhmä sai selville, että sisaruksista nuorimmille kehittyy kapinoiva luonne ja he ovat taipuvaisempia ikääntyessään ottamaan riskejä, joita itsetyöllistämisen mukana tulee.

Osallistut todennäköisemmin riskialttiisiin aktiviteetteihin

Tutkimuksen mukaan muut kuin esikoiset ottavat todennäköisemmin riskejä ja osallistuvat vaarallisiin urheilulajeihin. Jos siis pikkusisaruksesi on innokas lähtemään kokeilemaan laskuvarjohyppäämistä ja sinua se kauhistuttaa, voi tässä olla siihen selitys.

Jos olet keskimmäinen lapsi:

Autat todennäköisemmin muita

Yhden tutkimuksen mukaan keskimmäiset lapset todennäköisemmin osoittavat prososiaalista käyttäytymistä eli he ovat epäitsekkäitä ja laittavat muiden tarpeet omiensa edelle.

Jos olet esikoinen tai ainoa lapsi:

Menestyt todennäköisemmin tavanomaisin keinoin

Yksi psykologi on selittänyt, että ilman ympärillä olevia sisaruksia, esikoiset ja ainoat lapset kasvavat itseään fiksumpien aikuisten ympäröimänä – ja paras tapa miellyttää heitä on tavanomaisella menestyksellä.

Olet todennäköisemmin johtavassa roolissa töissä

Tutkimuksissa on tuotu ilmi, että esikoisista tulee todennäköisemmin poliittisia johtajia tai toimitusjohtajia. Ainoat lapset ja esikoiset yhdistävät itsensä todennäköisemmin vanhempiinsa ja viranomaisiin ja näin ollen heillä on taipumusta olla konformistisempia, taipuvaisempia akateemisuuteen ja itsevarmempia. Nämä piirteet voivat voivat tulla esiin työpaikalla, kun on kyse uralla etenemisestä.

Huolimatta syntymäjärjestyksestä:

Ystävystyt todennäköisemmin sellaisen henkilön kanssa, kenen syntymäjärjestys vastaa omaasi

Yhden tutkimuksen mukaan nuoremmat lapset muodostavat todennäköisemmin läheisempiä ihmissuhteita nuorempien lasten kanssa, keskimmäiset lapset toisten keskimmäisten lasten kanssa ja näin edelleen.

Mitä mieltä olet yllä olevista väitteistä? Kerro se kommenteissa!

Lähde: Good Housekeeping