Tomaatti kannattaa syödä lämpimänä ja vihannekset valmistaa höyryttämällä.

Moniin asioihin on olemassa oikeita ja vääriä tapoja ja ruoka ei ole poikkeus. Joillekin alla olevat asiat voivat olla itsestäänselvää, mutta monet saattavat nauttia näitä kolmea ruokaa ja yhtä juomaa väärällä tavalla. Jos niin tekee, niistä saattaa jäädä paras mahdollinen teho terveysvaikutusten suhteen saamatta.

Neljä ruokavirhettä ja kuinka korjata ne:

1. Vihannekset

Virhe: Lämmittää ne mikrossa tai keittää.

Korjaus: Höyrytys.

Miksi se toimii: Höyrytys auttaa säilyttämään parsakaalissa sen syöpää vastaan taistelevia ravintoaineita paremmin kuin muut valmistusmenetelmät. Illinoisin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan muun muassa parsakaalissa, kukkakaalissa ja lehtikaalissa on sulforafaania, kasviyhdistettä, jolla on vahvat antisyöpäominaisuudet. Sen vapauttamiseksi tarvitaan myrosinaasia, mutta monet valmistusmenetelmät tuhoavat sen. Höyrytys on hitaampi ja hellempi tapa eikä se ole niin intensiivinen, että se tappaisi myrosinaasin näistä vihanneksista, selittää tutkimusta tehnyt Elizabeth Jeffery.

2. Mansikat

Virhe: Pilkkoa ne ennen syömistä,

Korjaus: Syö kokonaisena.

Miksi se toimii: Brasilialaisen tutkimuksen mukaan kokonaiset mansikat sisältävät 8-12 prosenttia enemmän C-vitamiinia kuin pilkotut hedelmät. Tämä johtuu siitä, että C-vitamiini alkaa hajota, kun se paljastetaan valolle ja hapelle. Saman tutkimuksen mukaan mansikat kannattaa säilöä jääkaapissa, sillä viileä lämpötila auttaa säilyttämään C-vitamiinia.

3. Viini

Virhe: Antaa pullon ”hengittää”.

Korjaus: Siemailla viiniä vasta avatusta pullosta.

Miksi se toimii: Kun punaviini on dekantoitu pitkiksi ajoiksi, jopa 12 tuntia, sen orgaaniset hapot ja polyfenolit alkavat hajota, väittää vuonna 2012 tehty kiinalaistutkimus. Jos jättää pullon auki yön yli, se poistaa punaviinilasillisesta saatavia yleisiä terveysvaikutuksia, kuten vähentynyttä masentuneisuutta, lisääntynyttä testosteronia ja terveempää sydäntä.

4. Tomaatit

Virhe: Syödä ne sellaisenaan ilman esikäsittelyä.

Korjaus: Lämmittää tomaatit.

Miksi se toimii: Tomaatit on yhdistetty vähentämään miesten halvausriskiä, auttamaan taistelemaan eturauhaussyöpää ja säilyttämään aivokapasiteettia iän myötä. Tomaattien lämmittäminen kasvattaa niiden lykopeenin määrää, mikä on kemikaali, joka voi kasvattaa antioksidanttitasoja. British Journal of Nutritionissa julkaistun tutkimuksen mukaan raakaruokaa syövät saavat puutteellisen määrän lykopeenia. Valmista tomaatit oliiviöljyssä saadaksesi suurimman ravintoaineboostin; lykopeeni on rasvaliukoinen, joten tarvitset ruokavalioosi rasvaa saadaksesi kehosi imeyttämään lykopeenin kunnolla.

Lähde: ABC News

Kommentit

Kommenttia