Optimaalinen tyytyväisyys on saavutettavissa tienaamalla tietyn verran vuodessa rahaa.

Sanotaan, että rahalla ei voi ostaa onnea, mutta tutkijat ovat kumonneet tämän väitteen (lue lisää täällä). Kuinka paljon rahaa sitten tarvitaan onnea varten, siihen tarjoaa vastauksen Nature Human Behavior -journalissa julkaistu suuri analyysi.

Analyysin mukaan optimaalista emotionaalista hyvinvointia ajatellen pitäisi tienata 60 000-75 000 dollaria vuodessa eli noin 48 000-60 000 euroa. Tulokset saatiin käyttäen dataa Gallup World Poll -kyselystä, johon otti osaa yli 1,7 miljoonaa ihmistä 164 maasta.

Tämä summa voi olla ihanteellinen päivittäisiä positiivisia tunteita ajatellen, mutta tutkijat selvittivät, että suurempi summa, 95 000 dollaria eli noin 76 000 euroa, on ihanteellinen ”elämän arvioinnin kannalta”. Analyysistä uutisoineen Moneyn mukaan tässä otettiin huomioon pitkän ajan tavoitteet, vertaisvertailut ja muita makrotason mittareita.

Purduen yliopiston tutkijat paljastivat myös, että voi olla myös mahdollista tienata liian paljon rahaa, ainakin onnellisuuden kannalta. Tutkijat huomasivat laskua emotionaalisessa hyvinvoinnissa ja elämää kohtaan tunnetussa tyytyväisyydessä 95 000 dollarin jälkeen, koska varakkuus voi johtaa epäterveellisiin sosiaalisiin vertailuihin ja epätyydyttäviin materian tavoitteluihin.

Onnellisuuteen riittävät summat voivat vaihdella asuinpaikan mukaan

Löydökset eivät kuitenkaan Moneyn mukaan tarkoita sitä, että suuri palkankorotus ei johtaisi yksilölliseen tyytyväisyyteen. Sen sijaan tutkijoiden mukaan 200 000 euroa vuodessa tienaavat eivät ole todennäköisemmin sen onnellisempia kuin 76 000 euroa vuodessa tienaavat.

Tutkijat huomauttivat, että vuosittaiset arviot koskevat erityisesti yksilöitä ja ihanteellinen ruokakunnan palkka on todennäköisesti korkeampi. Tämän lisäksi summat ovat globaaleja arvioita, joten onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen riittävät summat voivat vaihdella sen mukaan, missä maassa asuu ja asuuko kaupungissa vaiko maaseudulla.

Jos omat tulosi ovat alle tai yli näiden ihannesummien, älä vaivu epätoivoon onnellisuutesi puolesta. Tutkimus väittää, että vaikka rahalla voi ostaa onnea, on rahankäyttösi laatu yhtä tärkeää kuin sen määrä.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Money

Vinkki: LainaOvi.fin lainalaskuri laskee sinulle ja kilpailuttaa puolestasi juuri sinun tarpeisiisi parhaan lainan. Voit hakea lainaa ilman vakuuksia 100 – 50 000 euroa.