Väitetään, ettei onnea voi ostaa, mutta tutkimus osoittaa muuta.

Tarkemmin sanottuna rahalla voi ostaa itselleen ylimääräistä vapaa-aikaa, mikä voi tehdä onnellisemmaksi, kertoo The Independent.

Tutkimuksen mukaan onnellisuutta etsivien ihmisten kannattaisi materian sijaan sijottaa rahansa ennemmin siihen, että he maksavat jollekin, joka tekee arkipäivän asiat heidän puolestaan. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi siivoaminen, ruoanlaitto, ruohonleikkuu, kodin ylläpitotyöt tai jopa shoppailu.

”Ajan ostaminen itselleen vaikuttaisi suojaavan arkipäivien paineita vastaan, mutta harvat ihmiset tekevät niin, vaikka heillä olisi siihen varaa”, toteaa tutkimusta tehnyt professori Elizabeth Dunn.

Vaikutukset näkyvät tuloista riippumatta

Dunnin mukaan monissa tutkimuksissa on osoitettu, että onnellisuutta voi lisätä maksamalla itselleen miellyttävistä kokemuksista, mutta ihmisten kannattaisi myös harkita maksavansa siitä, että pääsevät eroon ikävistä kokemuksista.

”Uskoimme, että vaikutukset näkyisivät vain niillä ihmisillä, joilla on paljon ylimääräistä rahaa käytettävissä, mutta yllätykseksemme vaikutukset olivat samat kaikkien tutkimukseen osallistuneiden tuloluokissa”, Dunn kertoo.

Tutkimuksessa tehtiin kysely yli 62 000 ihmiselle Yhdysvalloissa, Kanadassa, Tanskassa ja Alankomaissa. Osallistujilta kysyttiin, mitä he ajattelevat aikaa säästävistä palveluista ja paljonko he käyttävät sellaisiin rahaa.

Ihmiset pelkäävät olevansa laiskoja

Osana tutkimusta tutkijat antoivat 60:lle Kanadan Vancouverissa asuvalle ihmiselle 40 Kanadan dollaria (noin 28 €) käytettäväksi yhtenä viikonloppuna materiaaliseen ostokseen ja toisena aikaa säästävän palvelun ostamiseen. Tutkijat havaitsivat, että enemmän onnea tuotti aikaa säästävän palvelun hankkiminen.

Kyselystä kuitenkin selvisi myös, että ihmiset eivät halua käyttää rahojaan aikaa säästäviin palveluihin, vaikka heillä olisi helposti varaa niihin. Tämä voi tutkijoiden mukaan johtua siitä, että ihmiset tuntevat itsensä laiskoiksi, jos he maksavat esimerkiksi siivoamisesta tai nurmikon leikkaamisesta jollekulle toiselle.

Lähde: The Independent