Nämä ruoanlaittovinkit sopivat jokaiselle ruoanlaittajalle.

Toiset ihmiset nauttivat ruoanlaitosta, kokeilevat mielellään uutta ja viihtyvät keittiössä, kun taas toiset kyhäävät kasaan helpon ja nopean aterian. Yhteistä näille ihmisille on se, että tietyt taidot ja niksit voivat tehdä ruoanlaitosta vielä mukavampaa.

Popsugar jututti pariisilaista kokkia ja Risbo-ravintolan omistajaa Boris Ginetiä selvittääkseen, mitkä ovat ammattikokin mielestä sellaisia ruoanlaittoniksejä, jotka jokaisen täytyisi tietää. Suomensimme Ginetin neuvot alle, jotta sinäkin voit kokata kuin ammattilainen.

Paista tasaisesti joka kerta

Jos käytät tavallista uunia, voit silti saada mahtavan lopputuloksen esimerkiksi paistetulle kanalle, kun käännät ja valelet sitä usein. Kaikissa uuneissa on yleensä ’hot spot’, joten kääntäminen ja valelu puolivälissä valmistusaikaa takaa tasaisesti ruskistuneen, mehukkaan lopputuloksen.

Korista tuoreilla yrteillä

Popsugarin mukaan Ginet suosittelee pitämään aina saatavilla tuoreita yrttejä, joilla koristaa ja viimeistellä annos. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi korianteri, basilika ja salvia. Jos sinulla on vieraita syömässä, tekee se heihin vaikutuksen, tuo hieman väriä lautaselle ja tuo annokseen ihanaa, tuoretta tuoksua.

Hio taitojasi veitsen kanssa

Pidä aina sormiesi päät käännettynä sisään päin ei-dominoivassa kädessäsi ja käytä sormien kärkiniveliä apuna ohjatessasi veistä. Jos sormenpäät ovat piilossa, et pysty leikkaamaan niihin haavoja. Vältä myös etusormen laittamista veitsen selkämykselle.

Älä täytä pannua liikaa

Popsugarin mukaan kun teet ruokaa pannulla, älä laita sitä liian täyteen. Tämä luo höyryä suoran lämmön sijaan ja ruskistumisen sijaan pannulla olevat ainekset vain vettyvät.

Vähemmän kyyneliä sipulia pilkkoessa

Avainasemassa on jättää kanta paikoilleen. Se ei välttämättä täysin estä kyynelkanavien aukeamista, mutta Ginet totesi tämän tavan vähentävän ärsyttävää tunnetta silmissä. Sipulin voi myös laittaa jääkylmään veteen 10 minuutiksi ennen pilkkomista, mikä estää silmien vuotamista.

Lisää lämpöä

Lämpöä ei kannata pelätä. Jos haluat ruskistaa lihan pinnan tai paistaa/kuullottaa vihanneksia (sauté), tarvitaan Ginetin mukaan siihen korkeaa lämpötilaa. Rapsakkaa ruskistumista ei saa ilman riittävän kuumaa pannua. Jos lämpötila on liian matala, ruoka päästää nesteet ulos ja näin höyryttyy.

Tee valmisteluja etukäteen

Jos sinulla on aikaa rajoitetusti, aterioiden valmistelu tai olennaisten ainesosien pilkkominen etukäteen voi puolittaa ajan, jonka joudut käyttämään keittiössä. Se voi myös auttaa välttymään puutteeilta, joita voi ilmentyä kokkaamisen aikana. Oletko koskaan etsinyt hädissäsi avaimia, kun ryntäät ovesta ulos? Popsugarin mukaan tämä sama pätee ruoanlaittoon.

Leikkaa liha oikein

Kiinnitä huomiota siihen, miten leikkaat lihan. Ginet neuvoi aina leikkaamaan sen syiden vastaisesti. Tämä pitää lihan maukkaana ja mureana, ei sitkeänä.

Lisää pastaveteen öljyä ja suolaa

Suola maustaa pastan, kun taas öljy estää sitä tarttumasta kiinni toisiinsa. Tämä tapa tehostaa pastan makua.

Säilö vihannekset helposti

Tee oma liemi kiehauttamalla yksi osa omenasiiderietikkaa, puolikas osa vettä, puolikas osa kevyttä ruskeaa sokeria, sinapinsiemeniä, mustapippuria ja kuivattuja chililastuja. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen minuutin ajan. Kun valmista, siivilöi liemi haluttujen vihannesten päälle, anna jäähtyä ja tarjoile. Popsugarin mukaan säilö jääkaapissa tiukasti suljettuna jopa viikon ajan.

Täydelliset keitetyt kananmunat

Isossa kasarissa kiehauta vettä ja laske varovasti kananmunat veteen. Keitä 7-10 minuuttia, pitäen yllä hellää kiehuntaa. Keittämällä 10 minuutin ajan, on keskellä pehmoinen keltuainen. Täysin koviin keltuaisiin, keitä minuutti kauemmin.

Valmista täydellistä riisiä

Popsugarin mukaan tämä on loppujen lopuksi simppeliä. Kiehauta yhtä iso määrä riisiä ja nestettä, laita kansi päälle ja laita lämpötila kaikista alhaisimmalle mahdolliselle. Kaikkia houkuttaa nostaa kantta ja sekoittaa riisiä, mutta älä tee niin. Se päästää höyryn ulos, mikä laskee lämpötilaa kattilassa ja riisin sekoittaminen kypsymisen aikana voi rikkoa sen rakennetta ja siitä tulee puuromaista. Anna riisin kypsyä kokonaan, sitten asettua 5-10 minuuttia ja sitten pöyhi sitä haarukalla.

Anna lihan olla ensin huoneenlämmössä

Ginetin mukaan kun annat lihan olla huoneenlämmössä ensin, on lopputuloksena mehukkaampi ja tasaisemmin kypsynyt liha. Lihan pitäisi kypsyä tasaisesti reunoilta keskelle ja se onnistuu vain, kun sen on lähimpänä sen tarjoilulämpötilaa. Jos liha otetaan pois kylmästä ja valmistetaan heti, on keskellä varmasti viileä kohta.

Tehokkaammin tehosekoittimeen

Kun teet smoothieta, laita nesteet ensin ja sitten kiinteät ainekset. Tämä helpottaa tehosekoittimen työtä ja pidentää sen käyttöikää. Smoothiesta tulee myös tasaisempi ja kermaisempi.

Kuori valkosipuli kuin ammattilainen

Kuori valkosipulinkynnet painamalla niitä ensin kevyesti veitsen sivulla ja sitten kämmenellä.

Yhdistä oliiviöljyä kaikkeen

Ginet suosittelee laittamaan laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä valmiiden annosten päälle. Se antaa ripauksen makua, koostumusta sekä täyteläisyyttä lähes mihin tahansa ruokaan – jopa suklaaseen.

Hyödynnä satokausituotteita

Osta niitä isommissa satseissa torilta tai kaupasta, tee herkullisia ja tuoreita salaatteja ja pakasta ylijääneet ja käytä myöhemmin vuoden aikana.

Älä arastele suolan kanssa

Ginet totesi, että annosten viimeistely merisuolalla on mahtava tapa nostaa ruoanlaitto ravintolatasolle. Se tuo syvyyttä ja kaikki maut esiin annoksestasi.

Tee itse salaatinkastike

Kaupasta ostetut salaatinkastikkeet sisältävät usein inflammatorisia aineksia, kuten sokeria ja liikaa suolaa. Voit tehdä helpon kastikkeen jokaiselle salaatille yhdistämällä yhden osan etikkaa (omenasiideri/lime/sitruuna) kolmeen osaa ektraneitsytoliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Jos haluat jotain kermaisempaa, lisää hieman Dijon-sinappia. Kaikkia näitä voi säilöä jääkaapissa 7-10 päivää.

Pidä hauskaa

Ruoanlaiton ei pitäisi tuntua kotityöltä tai uuvuttavalta, vaan sen pitäisi olla jännittävää ja palkitsevaa. Pyydä ystäviä ja perhettä kylään, haasta itseäsi ja koeta kokeilla jotain, joka hieman pelottaa. Tietyt asiat ovat varmasti haasteellisia, mutta silloin yleensä luova puoli ottaa vallan!

Lähde: Popsugar