Hyvinvoivat hiukset ovat monelle tärkeät, ja jos jotain hiusongelmia ilmenee, voi se vetää mielen matalaksi.

Hiusongelmat ja niiden syyt kannattaa selvittää. Sen lisäksi, että se voi parantaa elämänlaatua, voi ongelmien syyn löytyminen auttaa parantamaan omaa hyvinvointia muillakin tavoilla.

HiusAkatemian mukaan esimerkiksi hiustenlähdön taustalla on aina jokin häiriö kehossa ja hiusjuurien kasvualueella syvällä päänahassa.

”Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Hiusongelmat eivät ole vain tukkajuttu, vaan syyt ovat syvemmällä”, HiusAkatemian perustanut Annikki Hagros-Koski kertoo.

”Hiustenlähtöä voivat selittää esimerkiksi kehon happamoituminen, ääreisverenkierron heikkeneminen, hiustupen tukkeumat, vatsa- ja suolisto-ongelmat, kehoon kertyneet myrkyt tai kehon kuivuus”, hän listaa.

Allergia ja hormonitkin voivat olla hiustenlähdön syy

Hagros-Koski on kehittänyt hiustutkimusta yli 35 vuotta ja kouluttanut asiantuntijoita. HiusAkatemiaan hakeudutaan tutkimuksiin ja hoitoon pääosin hiustenlähdön, pälvikaljuuden, kaljuuden tai päänahan ongelmien vuoksi.

Noin puolelta HiusAkatemian asiakkaista löytyy tavanomaisia hiustenlähdön syitä, kuten muun muassa piilevä pälvikaljuus tai ravinnon ja hivenaineiden puutteita. Toisella puolella hiustutkimukseen tulijoista on monimutkaisempia syitä hiustenlähtöön.

”Taustalla voi olla vaikkapa allergioita, joiden syiden selvittäminen vaatii lisätutkimuksia. Lähetämme usein asiakkaitamme tutkimuksiin yhteistyölääkäreille”, yli 50 vuotta yrittäjänä toiminut Hagros-Koski sanoo ja jatkaa:

”Esimerkiksi hormoniepätasapaino näkyy hiuksissa selkeästi. Mistä se johtuu, on lääkärin selvitettävä. Myös yhteistyölääkärit lähettävät potilaitaan HiusAkatemiaan, jos he havaitsevat hiusongelmia.”

Uusi hius ei lähde heti kasvuun

On hyvä muistaa, että hiuksia irtoaa päivittäin 50-100, mikä on normaalia hiusten uusiutumista, jota tapahtuu läpi elämän. Mikäli hiusmäärä vähenee normaalista tuuheudesta, puhutaan hiustenlähdöstä.

HiusAkatemian mukaan vaikka erilaisia tuotteita usein markkinoidaan hiuksia tuuheuttavina, lupauksiin kannattaa suhtautua varauksella. Poppakonsteja hiusten kasvattamiseen hiustenlähdön jälkeen ei ole.

”Yksi hius elää 2-6 vuotta perimästä riippuen. Jos hiusjuuri kesken tämän elinkaaren siirtyy lepotilaan, hius putoaa pois. Uusi hius syntyy samaan hiustuppeen, mutta vasta hiuksen kasvuiän, eli kasvusyklin loputtua”, Hagros-Koski selittää.

”Uusi hius ei siis lähde kasvuun heti. Kasvusykli ei myöskään muutu, joten odotusaikaa ei voi nopeuttaa – hiusten kasvattaminen takaisin täyteen tai lähes täyteen tuuheuteen vie aina lähes hiuksen kasvuiän verran aikaa”, hän lisää.

Ravinto ja elintavat näkyvät hiuksissa

Hagros-Kosken mukaan hiusjuuret kertovat, miten voit. Kehon kokonaisvaltainen hyvinvointi on avain elinvoimaisiin, tuuheisiin hiuksiin sekä hiustenlähdön, pälvikaljun ja kaljuuntumisen sekä erilaisten hiuspohjan häiriöiden hoitoon – oikotietä ei ole.

”Vuosikymmenien aikana tekemäni hiusjuuritutkimukset osoittavat, että ravinnolla ja elintavoilla on aukoton syy-seuraus-yhteys hiusten hyvinvointiin”, asiantuntija toteaa.

”Esimerkiksi stressihormoni kortisoli, joka lisääntyy kehossa ihmisen stressaantuessa, näkyy lahjomattomasti hiusjuuressa. Hiuspohjan tulehdus löytyy lähes jokaiselta”, Hagros-Koski kertoo.

Jos haluat auttaa hiuksiasi voimaan hyvin, muista seuraavat seikat:

  • Selvitä mahdolliset hiusongelmien syyt ja hoida niitä
  • Huolehdi riittävästä liikunnasta ja levosta
  • Syö monipuolisesti ja paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä
  • Huolehdi D-vitamiinin, magnesiumin ja omega 3 -rasvahappojen riittävästä saannista
  • Pyri terveellisiin elämäntapoihin
  • Juo riittävästi vettä
  • Käytä hiusten ja hiuspohjan hoitoon soveltuvia tuotteita