Jos lemmikkisi on kipeä, ei sen vointia saa alkaa parantaa omin neuvoin ihmisille tarkoitetuilla särkylääkkeillä.

Jos kissallasi tai koirallasi on kipuja, älä ala lääkitä sitä lääkekaapista löytyvillä omilla särkylääkkeillä ja ilman eläinlääkärin ohjeistusta, vaan ota yhteys eläinklinikalle, joista useimmat ovat avoinna normaalisti korona-aikanakin. Ihmisille tarkoitetut särkylääkkeet voivat nimittäin kivun lievittämisen sijaan aiheuttaa lemmikille vaarallisen myrkytyksen.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan lääkeaineet hajoavat eri tavoin kissan ja koiran elimistössä kuin ihmisen elimistössä: lääkeaine voi hajota huomattavasti hitaammin kuin ihmisellä tai se ei hajoa lainkaan. Lääkeaine voi myös maksassa muuttua hengenvaaralliseksi yhdisteeksi.

Kissalle ja koiralle ei ikinä tulisi antaa ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä, ellei eläinlääkäri ole niin erikseen määrännyt. Jos eläinlääkäri on näin määrännyt, pitää annettua annosteluohjetta noudattaa todella tarkasti.

Alta voit lukea tarkemmin, miten lääkeaineet voivat vaikuttaa kissaan ja koiraan.

Pahimmillaan myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen

Kissat ovat erityisen herkkiä särkylääkkeille, jotka sisältävät vaikeasti pilkkoutuvia aineita. Agria Eläinvakuutuksen mukaan kolme yleisintä kissalle vaarallista ainetta ovat parasetamoli, asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni.

Parasetamoli
Vaikuttava aine muun muassa Panadolissa. Parasetamoli vaikuttaa veren hapenottokykyyn, ja se tekee kissan usein väsyneeksi. Myrkytys voi johtaa anemiaan ja jopa kissan menehtymiseen, jos kissa ei saa oikeanlaista hoitoa ajoissa. Parasetamoli voi myös aiheuttaa maksavaurioita, jotka eivät aiheuta näkyviä oireita, ja siksi vauriot diagnosoidaan toisinaan vasta myöhemmin.

Asetyylisalisyylihappo
Vaikuttava aine muun muassa aspiriinissa. Myrkytyksen oireita ovat oksentelu, krampit ja koomaan joutuminen. Pahimmillaan hoitamaton myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen.

Ibuprofeeni
Vaikuttava aine muun muassa Buranassa. Jos kissa saa ibuprofeenimyrkytyksen, kissa on usein sekava, uloste on veristä ja kissa voi pahimmassa tapauksessa joutua shokkiin tai menehtyä.

Koiralle mikä tahansa lääkeaine voi olla vaarallinen suurissa määrissä syötynä

Tavallisimpia koiralle myrkytyksen aiheuttavia lääkeaineita ovat ibuprofeiini ja parasetamoli. Suurissa määrissä syötynä kuitenkin oikeastaan mikä tahansa lääkeaine voi olla vaarallinen.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan koiralla tavallisia myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja ripuli, tärinä, hengitysvaikeudet ja kuolaaminen. Oireet ja niiden voimakkuus riippuu lääkeaineesta sekä syötyjen lääkkeiden määrästä.

Ibuprofeiini
Vaikuttava aine muun muassa Buranassa ja Ibumaxissa. Ibuprofeenin yliannostus aiheuttaa koiralle tavallisimmin ruuansulatuskanavan oireita kuten oksentelua, ripulia, ulosteen verisyyttä, vatsakipua ja mahdollisesti mahalaukun ja pohjukaissuolen haavaumia.

Myrkyllinen annostus: suuri kerta-annos ibuprofeenia (>100 mg painokiloa kohden) voi aiheuttaa ruuansulatuskanavan oireita. Eli esimerkiksi 8-kiloiselle koiralle kaksi 400mg-vahvuista Buranaa. Mikäli koira syö ibuprofeenia yli 175 mg painokiloa kohden ovat myös munuaisvauriot mahdollisia ja annoksen ollessa yli 400mg painokiloa kohden seuraavat keskushermosto-oireet ja kooma.

Parasetamoli
Vaikuttava aine muun muassa Panadolissa. Parasetamoli voi suurena kerta-annoksena aiheuttaa koiralle myrkytysoireita ja maksavaurion. Tyypillisiä myrkytyksen oireita ovat oksentelu, vatsakipu, apaattisuus ja maksavaurion yhteydessä ihon, limakalvojen ja silmänvalkuaisten kellertävä väri.

Myrkyllinen annostus: 75-100 mg painokiloa kohden. Eli esimerkiksi 10-kiloiselle koiralle 1,5-2 tablettia 500mg vahvuista Panadolia.

Kaikki lääkkeet tulisi säilyttää koiran ulottumattomissa. Tämä koskee myös koirille tarkoitettuja lääkkeitä – erityisesti sellaisia, jotka sisältävät makuainetta, sillä herkullisen aromin takia koira saattaa syödä koko lääkepaketin sisällön kerralla.

Heti yhteys eläinlääkäriin

Jos tiedät tai sinulla on pienikin epäily, että kissa tai koira on syönyt jotain ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä tai lemmikillä ilmenee myrkytyksen oireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytys voi muuttua hetkessä hengenvaaralliseksi ja siksi lemmikin tulee saada oikeanlaista hoitoa mahdollisimman pian.

Yritä selvittää, mitä lääkettä ja kuinka paljon lemmikkisi on syönyt ja kuinka kauan aikaa lääkkeen syömisestä on kulunut. Ota mahdollisuuksien mukaan lääkepakkaus tai tuoteseloste mukaan eläinlääkäriin.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan monet myrkytyksen aiheuttamista oireista näkyvät heti tai muutamissa tunneissa, mutta esimerkiksi munuais- tai maksavaurion oireet voivat ilmetä jopa vasta päivien tai viikkojen kuluttua. Siksi on tärkeää olla heti yhteydessä eläinlääkäriin, jos lemmikki on syönyt lääkeaineita, vaikka sillä ei ilmenisi oireita.

Jos lemmikillä on kipuja, ota yhteyttä eläinlääkäriin ja anna lemmikillesi tarvittavia lääkkeitä eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.

Lähde: Agria Eläinvakuutus