Terveen, tasapainoisen ruokavalion ylläpitäminen ei aina ole niin helppoa ja jos omia syömisiään ei seuraa, voi olla vaikea tietää, saako tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita – proteiini on yksi niistä.

INSIDER-sivuston mukaan jokainen ihminen tarvitsee erilaisen määrän proteiinia riippuen erilaisista tekijöistä, kuten omasta painostaan, lihasmassastaan, fyysisen aktiivisuuden määrästä sekä iästä. Jos proteiinia ei saa riittävästi, voi siitä seurata monenlaisia ikäviä terveyshaittoja.

Kehosi voi kuitenkin koettaa kertoa sinulle, jos et saa proteiinia tarpeeksi. INSIDER listasi 10 vaikutusta, joita liian vähäisellä proteiinin saamisella voi olla ja suomensimme ne alle.

1. Et tunne oloasi niin kylläiseksi aterian jälkeen

Jos et syö tarpeeksi proteiinia, saatat huomata, että et tunne oloasi aterian jälkeen kylläiseksi ja olet nälkäisempi pitkin päivää kuin läheisesi. Cell Metabolism -journalissa julkaistu, hiirillä toteutettu tutkimus selvitti, että runsaasti proteiinia syömällä voi lisätä ruokahalua sääntelevän proteiinin vapautumista ja näin pitää itsensä kylläisenä pidempään. Tutkimuksessa myös selvisi, että runsasproteiinista ruokavaliota noudattaville hiirille ei kertynyt niin paljon rasvaa kuin vähän proteiinia saavien hiirten kohdalla. INSIDER:n mukaan on kuitenkin syytä huomata, että lisätutkimuksia tästä aiheesta tarvitaan.

2. Immuunijärjestelmäsi heikkenee

Mikään ruokavalio ei takaa sitä, että et koskaan sairastuisi, mutta riittävä proteiinien saaminen on INSIDER:n mukaan hyvä lähtökohta. Tutkimuksessa on todettu, että proteiinivajeesta kärsivien immuunijärjestelmän toiminnot laskevat. Proteiinit muodostavat soluja ja vasta-aineita, joista muodostuu kehon puolustusjärjestelmä pöpöjä, bakteereja ja sairauksia vastaan ja jos et saa tarpeeksi proteiinia, nämä vasta-aineet eivät ole yhtä tehokkaita.

3. Rikot luitasi todennäköisemmin

Proteiinillakin on roolinsa luiden pitämisessä vahvoina. Liian vähän proteiinia syöville voi jäädä heikommat luut ja korkeampi riski luunmurtumille. American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistussa tutkimuksessa tutkijat selvittivät, että korkeampi proteiinin saaminen johti alhaisempaa lonkkamurtumien riskiin vaihdevuodet ohittaneiden naisten kohdalla.

4. Jalkasi turpoavat

Vähäproteiininen ruokavalio voi johtaa turvotukseen, ödeemaan, ja jalat turpoavat nesteen kertymisen takia. Proteiinilla on INSIDER:n mukaan tärkeä rooli suolan ja veden pitämisessä verisuonissa ja sen varmistamisessa, ettei neste pääse kudoksiin. Jos veren proteiinitasot pääsevät liian alhaiseksi, ei se voi enää ylläpitää nestetasapainoa ja siitä seuraa ödeema.

5. Saatat menettää hiuksiasi

Vaikka kuinka hoitaisit hiuksiasi laadukkailla tuotteilla, voi se olla turhaa, jos et saa tarpeeksi proteiinia. Hiukset koostuvat pääasiassa keratiini-nimisestä proteiinista, jota syntyy karvatupessa. Jos sinulla on puutetta proteiinista, kehosi säästää proteiinia ja säännöstelee saatavilla olevan keratiinin määrää. INSIDER:n mukaan kun karvatupet eivät saa tarpeeksi proteiinia, hiuksia voi irrota, ne voivat ohentua ja niistä voi tulla kuivempia ja hauraampia.

6. Kyntesi muuttuvat hauraammaksi

Kuten hiukset, myös kynnet muodostuvat pitkälti keratiinista. Proteiinin puutos voi johtaa siihen, että kynnet ovat hauraammat. Ihotautilääkäri Ava Shambanin mukaan hyvä ensimmäinen askel vahvempien ja terveempien kynsien kannalta on syödä kunnolla proteiinia.

7. Verenpaineesi voi olla korkea

Ne ihmiset, jotka eivät syö tarpeeksi proteiinia, omaavat suuremman riskin korkealle verenpaineelle. American Journal of Hypertensionissa julkaistu tutkimus toi ilmi, että runsaasti proteiinia nauttineilla aikuislla oli alhaisempi verenpaine neljän vuoden jälkeen kuin heillä, jotka nauttivat vähän proteiinia. Hoitamattomana korkea verenpaine voi johtaa sydänsairauksiin.

8. Ihosi oireilee

INSIDER:n mukaan jos ihosi alkaa muuttua punaiseksi, tulehtuneeksi ja kutisevaksi, voi se olla merkki siitä, että et saa tarpeeksi proteiinia. Oregonin osavaltionyliopiston tutkijat paljastivat, että tiettyjen proteiinien puute voi laukaista atooppisen ihotulehduksen. Sen yleisin tyyppi on ekseema ja se johtaa punaiseen, kutiavaan ihottumaan poskilla, käsivarsissa ja jaloissa.

9. Lihaksesi voivat olla heikot

Jos haluat kasvattaa lihaksiasi, tarvitset proteiinia. Kun proteiinia syö, keho hajottaa sen aminohapoiksi ja auttaa kehoa monissa päivittäisissä toiminnoissa, mihin lihasten rakentaminen lukeutuu. Jos ruokavaliossasi on liian vähän proteiinia, joutuu kehosi etsimään sitä muualta. Kun niin käy, ottaa se yleensä aminohappoja takaisin lihaksista ja näin rikkoo niitä.

10. Kuukautisesi voivat olla epäsäännölliset

Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset, ei vähäproteiininen ruokavalio auta asiaa. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on tila, joka yleensä aiheuttaa epäsäännölliset kuukautiset, hormonaalista epätasapainoa, lapsettomuutta ja munasarjakystia. INSIDER:n mukaan PCOS yleensä johtuu insuliiniresistenssistä, mikä johtaa hormonaaliseen epätasapainoon. Asiantuntijat suosittelevat PCOS:n kanssa kamppailevia naisia minimoimaan kehonsa vapauttaman insuliinin määrän, mihin voidaan päästä runsaasti proteiinia sisältävällä ruokavaliolla. Yksinkertaiset hiilihydraatit, kuten valkoinen leipä, ovat pahimpia syötäviä, jos kärsii munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä.

Lähde: INSIDER